Engstelig for brystkreft

Innsendt spørsmål

­Jeg er en kvinne på 32 år som sliter med periodevis helseangst. I løpet av det siste året har en bekjent fått diagnosen brystkreft, noe som har utløst en sterk redsel i meg for at jeg også skal ha dette. Problemet er at jeg ikke våger gjøre noe til eller fra for å få vite om jeg skulle være syk. Jeg våger ikke kjenne på egne bryst av frykt for å finne noen kuler, men har nå endelig, etter noen måneder med redsel for dette, fått bestilt en legetime (generell helsesjekk). Jeg vil da be om en brystundersøkelse også. Siden det ikke gjaldt noe akutt må jeg dessverre vente en stund på time.

For to år siden hadde jeg en brystundersøkelse hos legen, og hun fant ingenting. Jeg har født et barn, og ammet deretter i 1 1/2 år. Nå er det nærmere 1 1/2 år siden jeg sluttet å amme. Ingen i nær familie har eller har hatt brystkreft, bortsett fra min bestemor som fikk diagnosen sent i 80-årene. Jeg trenger litt realitetsorientering, og håper du kan gi meg dette.

Hvor stor sjanse er det egentlig for å få brystkreft i min alder? Er det noe jeg burde bekymre meg for?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. oktober 2013, klokken 19:15


Det er godt å høre at du har tatt mot til deg for å finne ro mtp brystkreftspørsmålet samtidig som du også bryter en barriere som går ut på at du har unngått helsevesenet. Jeg foreslår at du ber legesekretæren å kalle timen du har bestilt for "undersøkelse av bryst".  Min erfaring er nemlig den at det kan være vanskelig midt i en time bestilt for generell helsesjekk å be om en undersøkelse av brystene "i tillegg".  Det er ikke ikke sikkert legen din ser på undersøkelse av brystene som en del av den generelle helsesjekken. Å utelukke brystkreft hos deg går raskt unna så det blir sikkert tid til overs for å ta eventuelle blodprøver, blodtrykk, kanskje øyetrykk, kjenne på magen osv som er noe av det som er vanlig å undersøke ved en vanlig helsesjekk.


Alle kvinner må undersøke brystene for kuler regelmessig


Det er viktig at alle kvinner undersøker sine egne bryster. Undersøk til samme tid i menstruasjonssyklusen og unngå helst tiden rett før menstruasjonen. Veksler du mellom forskjellige tider av syklusen vil du garantert bli overrasket av det som kan føles som skumle, knudrete kuler omkring menstruasjonstidspunktet. Undersøk i dusjen når huden er såpeglatt. Studer også brystene foran speilet. Legen din vil sikkert vise deg hvordan du skal gå frem for dette. Legg merke til måten legen din klemmer på brystene, for det er på samme måte du skal gjøre det selv. Hvis ikke kan du se en video av hvordan du undersøker egne bryster her, eller les:

Slik undersøker du brystene for kreft


Det er mindre risiko for at en brystkreft får lov til å vokse til den sprer seg dersom kvinnen undersøker brystene regelmessig.


I de fleste tilfeller blir du bedt om å legge deg på en undersøkelsesbenk. Mens du står tar du av deg på overkroppen, men lar BH sitte på helt til du ligger på benken. Når du har lagt deg ned kan du løsne på stroppen og la BHen ligge løst over brystene, så avdekker legen resten. Slik unngår du å gå blottet rundt i rommet hvilket ikke faller naturlig for særlig mange. Det er normalt å være beskjeden på dette i din alder. Eldre kvinner er oftere lite brydd.


Hvor vanlig er brystkreft?


Det at en lege undersøkte brystene dine for så kort tid siden uten å finne noe unormalt er jo kjempeflott. Du har heller ikke brystkreft i familien, hvilket også er svært heldig for deg.

80 prosent av de som får brystkreft er over femti år. Kun 4,5 % av kvinnene under førti år får brystkreft. Gjennomsnittsalderen er 59 år.


Hva fører til brystkreft?


Både arv, faktorer i miljøet du har oppholdt deg i gjennom livet, tidspunkt for første menstruasjon, alder for første barn, amming, vekt, alkohol og østrogen (f eks p-piller, eller østrogen for overgangsalder) antas å ha betydning for utvikling av brystkreft.  • Den arvelige faktoren har du ikke. Det at en slektning av deg fikk brystkreft i en alder av 80 år betyr ikke at du er disponert mer enn andre. Blir vi gamle nok, får vi før eller senere en sykdom, i dette tilfellet fikk hun brystkreft. Det er altså ingen vits for deg å ta blodprøve for å se om du er arvelig disponert. Arvelig brystkreft gir seg til kjenne gjerne før de fylte 50. Derfor er det usannsynlig at din mor led av arvelig brystkreft.

  • De aller, aller fleste som har benyttet østrogen får selvsagt ikke brystkreft, men man kan ikke utelukke at østrogen har en betydning. Det diskuteres derfor stadig vekk hvor lenge det er forsvarlig å stå på p-piller, altså hvor mange år, og for øyeblikket har vitenskapen bestemt seg for å sette en grense på 4 år. Ti år etter man har sluttet med østrogen er ikke lenger risikoen for brystkreft lenger økt i forhold til kvinner som aldri har benyttet østrogen.

  • Du har født barn før fylte 35 år. Dette er en beskyttende faktor som vi sier. Kvinner som aldri har født, eller som får sitt første barn etter fylte 35, har en større risiko enn deg.

  • Amming beskytter også. Desto lengre kvinner ammer jo lengre beskyttelse.

  • Tidlig start av menstruasjon i livet øker også risikoen noe. Det er vanlig å få første menstruasjon omkring 11-13 års alder.

  • Annet: Om kvinnen er overvektig, har benyttet p-piller eller drikker mer enn to glass vin daglig gjennom lang tid, er det vist at dette kan bidra svakt til å utvikle brystkreft. Svært mange kvinner er lett overvektige, har benyttet p-piller i langt fler enn fire år og koser seg med vin på terassen gjennom mange sommerkvelder livet gjennom. De aller, aller fleste av disse får selvsagt ikke brystkreft.


Hva bør skape mistanke om brystkreft?


Dersom du har brystkreft i nær familie og vedkommende fikk dette før fylte femti, om du har kjent en kul, sett en forandring i brystet i form av betennelse, sår, inndragninger, eller brystvorten har blitt inntrukket / flat (og alltid stått ute tidligere), evt at det kommer blod/verk ut av brystvorten eller brystet har endret form, så skal du være mer mistenksom og bestille en time hvor du kommer inn raskt for en kort undersøkelse.


Det virker som du har flere beskyttende faktorer enn du har disponerende faktorer og at du ikke har noe å frykte for den kommende timen. Dersom legen er i den minste tvil vil han/hun sende deg på røntgen av brystene dine, såkalt mammografi. Videre, skulle de også ved mammografien være i tvil kan de ta en prøve av området de lurer på og kirurg/radiolog/patolog vil vurdere kulen og bistå ved prøvetakingen (trippeldiagnostikk). 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon