Engstelig for luftveisinfeksjon med SARS2-Covid

Innsendt spørsmål

­Hei!
Jeg er en 48 år gammel kvinne, uten noe spesiell medisinsk historikk.
Jeg har nå vært dårlig i snart 2 uker. Det begynte med veldig vondt i halsen. Så fikk jeg veldig vondt i hodet, svimmel og tett i "pappen" som jeg pleier å kalle det.
Jeg ringte legen etter noen dager og hun sykemeldte meg en uke. Jeg har etter at jeg snakket med legen ikke blitt bedre men hatt mye sterk hjertebank og også litt tungpustet.
Nå er det to uker siden og jeg er fortsatt ikke helt frisk.
Nå lurer jeg på om det kan være smittet av Corona.
Hva tror dere?

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 16. mars 2020, klokken 22:42

 Hei.


Takk for spørsmål.


SARS2-Covid (corona) viruset kan gi sånne plager. Men det er ikke alene om det.


Det er utallige "forkjølelse" og influenza / parainfluenza viruser som kan gi disse plagene. 


Basert på symptomer er det vanskelig å skille mellom dem. Kan være hvilken som helst. Alle kan gi varige symptomer.


I din alder, uten noe spesiell medisinsk historikk, som du skriver, er coronaviruset ikke farlig i det hele tatt, hvis det er dette som du har fått. du tilhører ingen risiko klasse (over 65 år gammel, kroniske hjerte-lunger-nyre sykdommer, diabetes, kreft). I tillegg, det er ikke kjent hvorfor, damer blir smittet to ganger sjeldnere enn menn. Alvorlig utvikling i smittede mennesker følger samme mønster, den er to ganger sjeldnere i damer.


Med symptomene som du beskriver, anbefalt tiltak er følgende:  • Du må ikke gå på jobb og må bli i hjemmekarantene inntil syv dager etter at du er symptomfri. Det er kun lege (fastlege / legevakt lege) som kan friskmelde deg og godkjenne at og når du kan tilbake i arbeid.

  • I dette stadiumet, hvis du ikke er helsepersonell, bør ikke testes for corona, etter dagens regelverk. For tiden, er de få testene reservert til luftveis syk helsepersonell og for sykehus pasienter i alvorlig tilstand.

  • Ta kontakt med fastlege eller luftvei sykdommer legevakt (hvis en slik enhet er opprettet i din kommune) eller med vanlig legevakt. De skal registrere din tilstand og gjøre en triagering. Hvis behov, skal du kalles inn til direkte undersøkelse. Hvis ikke, skal kun gjennomgå et spørreskjema. Videre bør det finnes et tilbud om fortløpende rekontakt / oppfølging av utvikling, slik at en ørlite sannsynlighet for ytterligere forverring kan spores opp. Du bør kunne få veiledning, ut i fra dagens tilstand, om terskel for rekontakt ved forverring. Optimalt er å ikke oppsøke legekontor / legevakt hvis ikke absolutt nødvendig. Har du ikke coronavs., kan du fortere bli smittet med anledningen.


Det finnes, dessuten, ingen behandling mot vanlig coronavirus sykdom for pasienter som kan være hjemme. Vanlige forkjølelse medisiner (paracet og liknende) er anbefalt mot feber og smerter. Hjertebank medfølger hyppig i lufteisinfeksjoner, kan være forverret av angst og forsvinner, som oftest, når sykdomsforløpet er over.


Det er samtidig viktig at du ikke venter med ny henvendelse ved alvorlig forverring. hvor grensen går, kan kun legen som vurderer deg i din kommune, etablere.  • Når symptomene er over, bør du ta kontakt med fastlege og informere om det, be om fornyet vurdering en uke deretter, som skal åpne muligheten for friskmelding av din lege.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon