Engstelig om tarm plager

Innsendt spørsmål

Hei.
Jeg er en 34 år gammel mann.
Har resept på esoemeprazol som jeg tar ved behov. Tar Aerius mot Bjørk og timotei. Har gått på movicol før koloskopi men stoppet med det etter koloskopien.

­Jeg har over lengre tid opplevd varierende avføring, slim i avføring og det ble også funnet positive funn på hemofec prøver. På grunn av dette ble jeg sendt til koloskop i slutten av april. Alt sto bra til og det ble ikke funnet noe unormalt. Oppfordringen jeg fikk var at måtte spise mer fiber, mer væske og at jeg kanskje hadde irritabel tarm. Jeg har veldig lite magesmerter så derfor så lurer jeg på om jeg derfor kan ha irritabel tarm? Jeg har før koloskopien og etter koloskopien opplevd leddsmerter som kommer og går primært i armer og ben. Det er ofte hånd og albueledd samt ankelledd. Episodene varer i noen timer før de går over. Har før og etter koloskopien opplevd perioder med mye raping og fjerting. Dette føles også som om det ikke er konstant men varierer i styrke. Jeg får noe stikkende magesmerter av og til men de varer veldig kort før de går over og er ikke spesielt plagsomme. I tillegg har jeg noe stikkende hodepine / strømningshodepine. I tillegg har jeg halsbrann som kommer og går litt da jeg har fått påvist en refluksknapp som ikke lukker seg i 2017. Jeg får av og til veldig kalde fingre og hender. Har av og til ubehag bak brystbeinet, akkurat som det er kvalme eller brenner litt.. Avføringen har siden koloskopien vært varirende. Noen dager er det daglig avføring og noen få dager er det dobesøk 2-3 ganger. 1 gang etter koloskopien har det også gått to dager uten avføring og da var den hard og slimete. Avføringen er stort sett pølseformet og myk og et par ganger har den vært liten i størrelse med ulik form. Jeg har også perioder hvor jeg blir litt kvalm, men dette går over etter 30 minutter til noen timer. Siden lørdag i forrige uke har jeg ikke hatt appetit i det hele tatt noe som bekymrer meg. Jeg spiser to til tre måltid som vanlig, men spiser fordi jeg vet jeg må og ikke fordi jeg føler jeg er sulten. Jeg føler meg mett rett og slett. Jeg føler også jeg blir tidligere mett enn vanlig. Jeg trener to til tre ganger i uken og har gjort dette i en måned. Den siste måneden har jeg hatt dager hvor jeg er veldig trøtt. Jeg fungerer som normalt men vil bare slappe av. Andre dager føler jeg meg frisk og rask. Jeg har ikke noe feber. Jeg bekymrer meg dessverre for at dette med lav appetitt er noe med kreft i magesekken fordi jeg har lest at lav appetitt og tidlig metthetsfølelse er noe som kan være symptomer på magekreft. Har dere noen tanker om hvorfor jeg har dårlig matlyst og hva de andre plagene kan skyldes?

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 11. mai 2020, klokken 14:02

 Hei.


Takk for nytt spørsmål, takk for sist.


De plagene som du nevner nå, med mett følelsen, varierende form, tretthet, er hyppige plager blant personer som har en lidelse i spekteret inflamatorisk tarm sykdom. Denne er en autoimmun sykdom og det er vanlig med samtidig uttrykk for andre autoimmune lidelser, ofte allergi plager,  ledd smerter.


Gitt være hele sykdomsbilde, er inflamatorisk tarm sykdom den mest sannsynlige diagnosen. Den svingende utviklingen og tilstedeværelse samtidig av allergi og ledd smerter er sterk argument i denne retningen.


Mellomgulv brokk, med refluks, er også kjent som hyppig assosiert til denne lidelsen.


I din alder, med tretthet som ikke øker med hver dag, men veksler med vanlig, normal form og med alle symtommene og funn som du beskriver, er det ikke sannsynlig at du har kreft.


Komplett utredning, med riktig diagnose og oppfølgingsplan, inkludert eventuelle diet tilpasninger og medikamenter, bør gjøres av spesialist i gastroenterologi. Gitt være utbredte plager utenom fordøyelses systemet, mulig at også revmatologi spesialist kan bidra til utredning og behandling. Denne er spesialiteten som utreder og behandler autoimmune lidelser, uansett typer organer og vev de affiserer.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon