Er de EKGene som er tatt for hjertebanken nok?

Innsendt spørsmål

­hei, er ei kvinne på 36 år som er mye plaget av ekstraslag på hjertet. Dette opptrådte for første gang i tyveårene, etter en stressende periode. Kom igjen for fullt for ca 2 år siden, og siden har det bare økt i frekvens. I løpet av denne tiden har jeg tatt vanlig EKG flere ganger, ett 24 timers EKG, og ett EKG over tre døgn. Ingen funn, bortsett fra ett og annet ekstraslag, og en sitat: "noe uregelmessig hjerterytme, men innenfor normalen." Har tatt mange blodprøver, bla stoffskiftet (1 år siden). Fikk påvist jernmangel, også for ett år siden. Nå er jeg oppe i 20 tror jeg det var. Forut for dette mye plaget av hjertebank, panikkanfall, utmattelse, trøtthet og da ekstraslag. Formen har vært gradvis stigende, men ekstraslagene er fremdeles tilstede, og har de siste månedene forandret seg. Har hatt tre kortvarige anfall der hjertet først dunker en gang kraftig i brystet, for så nesten samtidig galloppere av gårde i noen få sekunder. Dette har skjedd både under normal aktivitet, og i hvile. En gang føltes det som om hjertet hengte seg fullstendig opp, ekstraslag kom i hytt og pine, innimellom slo hjertet veldig fort etpar sekunder, så masse ekstraslag på rekke og rad igjen. Dette pågikk vel i ca 15 sekunder, og stoppet ikke før jeg kastet kaldt vann i ansiktet. Ingen pustevansker, svimmelhet eller smerter, bare litt ør, kald og rar etterpå. I tillegg kan jeg bli så redd at det utløser panikkanfall der jeg tror jeg dør. Tok tredagers EKGet etter jeg hadde hatt disse to kortvarige episodene, men før den på ca 15 sek. Mye stress på jobb, og er i tillegg en person som har blitt engstelig av meg pga at dette aldri tar slutt. Det jeg går å lurer på er om dette kan være feks atrieflimmer, selv om alle tester er fine? Har aldr hatt anfall under EKG..Forstår vel selv innerst inne at dette kan være stress og ufarlig, men kan ekstraslagene forandre seg fra ett og annet til "anfall" med slag og hjertebank om hverandre, helt uregelmessig ( virker det som)? Hadde disse testene jeg har tatt påvist hjertesykdom om den var tilstede? Føler dette tar fullstendi overhånd når det står på, nærmest invalidiserende. Har jeg en lengre periode uten et "trøblete" hjerte, har jeg det kjempefint. Takler de enkeltstående ekstraslagene bra nå, uten å bli så redd, men disse siste uregelmessige episodene skremmer meg veldig. Mvh kvinne 36 år.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 05. august 2013, klokken 18:09

Har man klart å fange opp hjertebanken på EKG?


Det er ikke alltid man trenger så lang EKG-registrering. Dersom du har hjertebanken og de eventuelle symptomene når EKG tas hos f eks fastlegen så trenger man ikke mer informasjon. Da ser man på EKGet om det oppstår noen forandringer på det i det øyeblikket du rapporterte om hjertebank eller symptomer. På den annen side behøver ikke en gang en hel måneds registrering å fange opp eventuell arytmi dersom du ikke har den hjertebanken eller de symptomene du søker hjelp for under registreringsperioden.


Spørsmålet er derfor: Hadde du de symptomene du ønsker svar på under registreringsperioden? Hadde du det og EKG er normalt så går du klar. Hadde du ikke hjertebanken/symptomene nder registreringsperioden så er du like langt. Da er det opp til deg og fastlege/spesialist hvorvidt du skal henvises til en enda lenger registreringsperiode. Det finnes metoder hvor man på enkelt vis kan registrere i ukevis, ja måneder og til og med år. Det må imidlertid eksistere en viss mistanke om at sykdommen er tilstede og at den er alvorlig, og kan behandles.


Hjertebank onlinelege


Når kan man si med sikkerhet at flere EKGer ikke er nødvendig?


Gode grunner til å gå videre med utredningen (lenger registreringsperiode) er selvsagt besvimelse eller brystsmerter mens urytmen står på, eller tungpust (uten forklaring i panikkanfall). I tillegg har du dilemmaet ditt hvor du er usikker på hvorvidt du kan ha kjent et atrieflimmer. Skulle det skje igjen så kjenn på pulsen i håndledd eller halsgrop. Et atrieflimmer kjennes på pulsen ved at hvert slag ikke er like hardt, og slagene kommer uten noe system. Det er ikke bare hvert treje eller femte slag som kommer før det skal. Ved atrieflimmer er nemlig alt rotete, både rytmen og kraften.


LES OGSÅ: Atrieflimmer: Årsaker, diagnostisering og behandling


Det er vanskelig å avgjøre om hjertefrekvensen er uregelmessig eller ei bare uten å kjenne etter på hals eller håndledd. Muskulaturen i brystkassen, eller pusten, kan slå inn med skjelvinger og gi inntrykk av hjertebank. Jeg kan derfor ikke basert på det du opplyser konstatere om det er atrieflimmer eller ikke hva du har kjent. Det er også vanskelig å avgjøre om du har hatt  en ufarlig (rask) forkammerrytme, som kan brytes medkaldt vann eller annen form for Valsalvamanøver (utlikning, kaldt vann....dette aktiverer en nerve til hjertet som får det til å slå saktere), om det er atrieflimmer eller intet galt overhodet. Derfor må du fortsette å meddele symptomer til fastlegen og forsøke å kjenne pulsen på håndledd/hals slik at du kan beskrive pulsen (hastighet og regelmessighet).


Normal puls: X---X---X---X---X---X---X---X---X---X---X---X---X (lik styrke i alle slag og helt regelmessig, dvs like lang pause mellom hvert slag)

Atrieflimmer: X-X---x-x-xx-X---X---X-X-x-X--X-xxx-X (forskjellig styrke i slagene og intet system i når neste slaget eller slagene kommer)

Rask forkammerrytme (Rask hjertefrekvens: Supraventrikulær takykardi): x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x - VALSALVA - X---X---X---X---X

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon