Er det alle medisinene som gjør meg trett?

Innsendt spørsmål

­Jeg tar i dag en lang rekke medisiner. Etter å ha snakket med diverse vikarer har jeg nå fått ny fastlege, men han har ikke ledig time før 8. Juni.Det jeg lurer på, er om denne cocktailen er årsaken til at jeg er konstant trett, til tider nedstemt i den grad at det hemmer meg i min daglige trening.Jeg får nå i multidose fra hjemmesykepleien:
Albyl E 75 mg
Lipitor 40 mg
Carvedilol hexal 6,5 mg
Carvedilol hexal 12,5 mg
Divisun tab 800 IE
Folsyre 1 mg
Forxiga tab 10 mg
Glimepirid teva tab 3 mg
Lerkanidipin actavis tab 20 mg
Lisinoprilratio tab 20 mg
MonoketOD 2care4 depkaps50 mg
Pantoprazol actav ent tab 40 mg
Xarelto tab 15 mg


Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 30. mai 2018, klokken 07:18

Hei. Dette spørsmålet ble besvart for en del dager siden, men jeg kan ikke finne det under besvarte spørsmål. Så her spørs det om noe gikk galt i prosessen. Da duikke fikk svar like fort som du har betalt for, reduserer vi selvsagt prisen.


Når det gjelder spørsmålet ditt er det vanskelig. Det er så mange årsaker til tretthet selv om man ikke er syk eller går på medisiner. Man kan godt plages av ditt problem uten å g på en eneste tablett eller være syk, men det er klart man skal lete etter årsaker man kan gjøre noe med, dvs måle stoffskiftet, ta prøver for vitaminer, lever- og nyreprøver, blodprosent, blodsukker (inkludert noen dager dere måler sukkerverdiene flere ganger gjennom døgnet!), jernlagerprøve, infeksjonsprøver etc og andre prøver avhengig av hvorvidt man har symptomer på noe. Kroppen din skal også undersøkes fra "topp til tå", og urin og avføring bør også sjekkes.


Du har flere sykdommer: Diabetes, flimmer, vitaminmangler (men med medisin er nivåene antakelig bra, men ta blodprøver for å kontrollere), forhøyet blodtrykk, og antakelig og angina i noen grad (trange blodårer til hjertet i noen grad, men ikke nok til å gjøre noe med eller ikke tilgjengelig for behandling?).  Dette er tilstander som hver for seg kan forklare tretthetssymptomer og redusert treningskapasitet, selv om tilstanden er behandlet optimalt.


Når det gjelder kombinasjonen av medisinene dine er det ikke vanlig å få både Xarelto og Albyl-E, med mindre du har den laveste dosen av Xarelto (2,5 mg), så det går jeg ut ifra at du har. Ved høyere dose av Xarelto øker blødningsfaren når det kombineres med Albyl-E. Jeg regner med du tar denne kombinasjonen pga du har hatt et infarkt eller angina og skal forebygge nye tilfeller av dette ved hjelp av medisinkombinasjonen og Monoket.


Din medisinsammensetning gjør at du skal være påpasselig med å måle blodsukkeret. Det kan i teorien, men langt i fra hos alle, bli for lavt i perioder, spesielt i perioden etter medisininntak, så mål blodsukkeret flere ganger i døgnet noen dager på rad for å sjekke ut dette. Når man måler en slik døgnprofil av blodsukkeret måler man det:  • Fastende på morgen

  • Deretter rett før hvert måltid

  • Og 2 timer etter hvert måltid.

  • I tillegg til da du måtte ha symptomer, f eks veldig trett, veldig tørst, mye vannlating, hjertebank og svett etc.

  • Er du oppe om natten av en eller annen grunn så mål en gang da også.


Alle verdiene noterer du ned på papir. Det beste er om du får et skjema beregnet til dette formålet, på legekontoret, eventuelt søker det frem på nettet: ACCU-Chec (skroll deg ned til der det står "Last ned her" og klikk på lenken så lastes det et fint blodsukkerkurveskjema ned på maskonen din som du finner under "Nedlastinger" på PC-en). I tillegg må du vite en del om hvordan du skal forholde deg til disse blodsukkerverdiene du måler. Da er dette en god lesing: Diabetesforbundet.


Betablokkere som karvedilol kan man selvsagt bli trett av, men det er ikke en tablett du kan slutte med dersom du har angina. Det er ikke en tablett du kan slutte med uansett, ikke uten å snakke med lege om det og lage en plan på hvordan den skal trappes ned. Den er rett og sett farlig for noen å bråslutte med. Uansett tror jeg nok du må regne med å bli stående på den, men kanskje den kan reduseres noe? Jeg kjenner ikke dosen din. Dette kan være spesielt aktuelt dersom du mener trettheten kan ha startet etter at du startet med denne tabletten.


Konklusjon: Din medisinsammensetning er antakelig nødvendig, men jeg kjenner ikke detaljene i sykehistorien din, symptomer, doser og alle diagnoser. Ved tilfeller som dette må man lete etter alle årsaker til tretthet og ikke bare lete blant de diagnosene du kjent har og de medisinene du bruker. Det innebærer altså en full helsesjekk med blodprøver og andre tester. Din medisinsammensetning i seg selv trenger ikke gi tretthet, men Albyl-E og Xarelto kan medføre blødning og lav blodprosent dersom høyere dose enn 2,5 mg Xarelto benyttes, så det bør dere være oppmerksomme på, og du benytter en medisinkombinasjon som kan gi tendens til noe lavt blodsukker, slik at dere må måle døgnprofilen av blodsukkeret ditt noen få dager også. Finner dere ingen forklaringer må dere se på helt vanlige årsaker som alle kan rammes av, dvs inaktivitet, dårlig kosthold, mye stress, dårlig eller for lite søvn etc.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon