Er det astma barnet mitt har?

Innsendt spørsmål

­Hei.
Jeg har en datter på 10 år jeg er bekymret for. Hun er en glad, omsorgsfull og sosial jente. Men jeg har lakt merke til at hun blir veldig fort sliten og blek(siste året). I sommer når vi var på ferie ble hun en dag så rar i hodet. Sa at hun følte seg fjern, og følte at hun svevde. Tenkte det var på grunn av varmen og sa at hun måtte slappe av og være flink til å drikke.Var sliten og litt fjern dagen etterpå. Nå sist fredag var hun og noen venninner ute og lekte og når jeg hentet henne sa hun at hun hadde blitt rar og var fortsatt rar i hodet. Hun beskrev det som en fjernhet og hun følte at hun var i en drøm. Sa at når jeg spurte henne om spørsmål klarte hun ikke å huske om hun hadde svart meg.Sa at øynene føltes slitene og at de ville bare igjen. På lørdag var hun veldig redusert, sliten og fjern/sliten i blikket.Søndag var hun fortsatt sliten og følte seg rar i hodet. Mandag litt bedre, men kom i små «episoder» der hun sa at Nå ble hodet mitt sånn igjen. Tirsdag prøvde hun seg på skolen, hun hadde da vært en del svimmel. Læreren sa også at hun så at hun ikke var seg selv og så sliten ut. Hun har hostet siden slutten på desember. Var med henne til turnuslege i dag, han tok da CRP som var normal. Lyttet på henne, lyste i halsen og sjekket reflekser. Han konkluderte med virus iom at hun er forkjølet. Men jeg er fortsatt bekymret siden hun ofte er sliten(og blir da veldig blek) og pga at hun har hatt dette en gang tidligere. Skal komme oss inn til fastlege om hun fortsatt er dårlig over helga. Hva tenker du dette kan være? Og hva bør jeg evnt kreve av undersøkelser/prøver?

Mvh bekymret mor.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 14. februar 2019, klokken 18:57

 Dere bør etterlyse en helt vanlig helsesjekk med de blodprøvene som hører til, men det mest vesentlige er nok å få tatt en spirometri, en såkalt pusteprøve, for å avdekke om det er en astma hun kan ha, noe jeg mistenker av hva du opplyser. Spesielt om det er mye hoste og sliming nattestid når forkjølet og symptomene typisk henger lenge igjen etter at forkjølelser er over.  Et annet trekk som bør lede til mistanken er barn som stiller seg på sidelinjen ved aktivitet og også som du sier kan observeres stille og nesten se ut som har angst. Dersom man observerer disse barna uten klær på overkroppen vil man se det vi kaller innfatninger av hud mellom ribben og innunder mellomgulvet. Dette skjer når de må bruke disse ekstramusklene for å puste med pga trange luftveier. Ser man ekstra godt etter ser man at inndragningene finner sted på barnets utpust. 


Få tatt spirometri nå som barnet er dårlig. Utenom forkjølelse og aktivitet et spirometrien normal. Noen barn må løpe/leke seg slitne rett før pusteprøven for å få frem dette. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon