Er det barnemark eller bendelorm jeg har?

Innsendt spørsmål

­Hei.
Har de to siste gangene jeg har vært på do lakt merke til noe som ser ut som orm i avføringen. De er ca på tykkelse med nudler er flate og ca 7-8 cm lange. Har ikke mærket noe kløe eller annen form for irritasjon. De så heller ikke ut til å være i live. Har lest på nett om bendelorm og er redd for at det kan være det. Leste også at man kan kjøpe reseptfritt noe som heter vermox på apoteket som skal ta knekken på bendelorm? Har ikke så veldig lyst å gå til legen med ett slikt problem. Om det er bendelorm er det slik at man kan smitte andre? feks en kjæreste?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. august 2011, klokken 18:50

Bendelorm er ikke så vanlig i Norge


Bendelorm er ikke så vanlig i Norge som den er i utlandet, men den forekommer. Man kan ikke noe for om man blir smittet med denne ormen. Man får den i seg ved å spise gravet fisk, eller lite kokt okse- eller svinekjøtt. Ormen overlever i slikt kjøtt. Dersom du har vært på en reise, spesielt utenfor Europa, har du sikkert fått smitten der.


Kan det være barnemark?


Du forteller at den har utseende som en orm og minner deg om nudler. Det finnes bendelormer som kan være så korte som de du beskriver her, men de er ikke vanlige i Norge. På den annen side er ormene du har sett for lange til å være barnemark og du beskriver heller ingen intens kløe i endetarmsåpningen som er så typisk ved barnemark. Barnemarken er omkring 1 cm lang +/- 2-3 mm, men ser ut som nudler og er absolutt vanlig i Norge. Har du mulighet til å ta bilde av dette skal du sende det til post@onlinelege.no, men ellers anbefaler jeg "dessverre" at du får en lege til å se på dette. Du blir da kanskje bedt om å levere en avføringsprøve og får i så fall med deg utstyr for dette hjem. En rask liten titt der baktil må du regne med legen må ha for å utelukke andre lidelser. I tillegg tar legen kanskje en vanlig tapebit og klistrer inntil huden utenfor endetarmsåpningen for å fange egg som kan ses på under mikroskop. Det er ikke alltid noe av dette gjøres dersom du beskriver ormens utseende og det er opplagt at det dreier seg om barnemark, noe som er det mest sannsynlige statistisk sett (altså siden barnemark er det som er det absolutt mest vanlige i vår kant av verden).


Bendelorm kan også behandles med Vermox


Dersom dette skulle dreie seg om bendelorm er det ikke alltid Vermox klarer å ta knekken på dette. Det er andre midler som er mer effektive og disse fås kun gjennom lege. Og tilstanden, enten det dreier seg om bendelorm eller barnemark, er smittsom. Sengetøy og undertøy må kokvaskes regelmessig. Toalett vaskes grundig og regelmessig. Daglig dusj. Klipping av negler (egg kan feste seg under negler; man kan klø seg automatisk om natten). Vask etter toalettbesøk er selvsagt og man må være forsiktig med å putte fingrer i nese eller munn i den to-ukers perioden den ekstra nøye hygieneperioden etter tablettbehandlingen varer.


Kan de ha sett slik ut? Dette er i så fall barnemark og skaper intens kløe i endetarmsområdet. Utifra det du beskriver dreier det seg ikke om barnemark. Kan du ha ment 7-8 mm og ikke 7-8 cm? I så fall er saken greiere; da kjøper du Vermox og behandler dere selv. Husk hygiene og samtidig behandling, og at kuren dessuten skal gjentas (se pakningsvedlegget). Hjelper det ikke søker du legen din.
Bendelormer Kan de ha sett slik ut, eller bare deler av den (noen ledd)? I så fall kan det dreie seg om bendelorm, men det er flere forskjellige typer av den og lengden og utseendet kan derfor variere.
Konklusjon


Tilstanden er smittsom enten det dreier seg om barnemark eller bendelorm. I tilfelle bendelorm kan det ta 2-3 måneder før de andre ser egg eller mark i egen avføring eller undertøy. Behandling er viktig og alle må behandles samtidig. Ofte startes med Vermox, men om dette ikke er effektivt må det velges et annet preparat. Dersom en annen i husstanden din har rukket å bli smittet før du behandlet deg kan du bli smittet på nytt når disse begynner å skille ut egg via avføringen. En behøver ikke å få symptomer ved bendelorminfeksjon, mens ved barnemark får man intens kløe. Jeg anbefaler deg å reise til legen din. Om du ikke gjør det allikevel ville jeg kjøpt med Vermox til partneren også, eventuelt til alle andre i husstanden, og alle må få beskjed om dette med hygienetiltakene som skal vare i to uker. Alle må behandles samtidig. Hvis ikke vil smitten vandre rundt mellom den av dere som til enhver tid ikke har Vermox i seg.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon