Er det farlig å bruke hasj?

Innsendt spørsmål

­Hei, har hatt en skrekkopplevelse med inntak av cannabis olje oralt. Doseringen var sannsynligvis til de grader ut av proporsjoner, vi snakker ikke om dråper. Fikk helt utrolige synsforstyrrelser som gjorde at jeg ikke kunne åpne øynene uten følelsen av å bli helt gal, hele omgivelsene ristet og gjorde det umulig å fokusere på noe som helst. Svært syk med oppkast og følelsen av å forsvinne helt. Ambulanse til sykehus, blodprøver og undersøkelser gikk greit, men en virkelig skremmende opplevelse som ikke kommer til å bli gjentatt.
Hvor farlig kan sånt være?

Annet: Medisiner mot høyt blodtrykk og kolesterol.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 26. mai 2014, klokken 22:22

Spesielt cannabisolje er farlig


I utgangspunktet kan man inhalere cannabis uten fare for livet, men det eksisterer en liten risiko for død gjennom påvirkning av hjerte-karsystemet, ifølge professor ved rettstoksikologisk institutt Jørg Mørland. Han beskriver dog denne risikoen som svært liten.


Det har blitt rapportert dødsfall som følge av Cannabis i Norge, men da har det blitt inntatt som cannabisolje eller marihuane har blitt kombinert med amfetamin.


Hva er bivirkningene ved cannabis?


Kjente bivirkninger ved cannabis (hvorav oljeformen har størst konsentrasjon av virkestoffet THC):  • Økt puls og blodtrykk. Hjerte-karsyke løper risiko for død eller overbelastning av hjertet (angina, forstørrelse av hjertet, hjerteinfarkt...)

  • Hjerterytmeforstyrrelser, spesielt hvis man bruker visse andre medikamenter i tillegg

  • Drypp (hvis disponert i form av hjerte-karsykdom)

  • Hallusinasjoner. Det er høyst sannsynlig dette du har opplevd. Ved doser som du sannsynligvis har inntatt kan man oppleve syns- og hørselsillusjoner, dvs at sanseinntrykkene er virkelige, men de forvrenges.


Disponerte individer er mer utsatt for cannabisens bivirkninger


Så svaret er at disponerte individer (trange blodårer, dvs hjerte-karsyk) både kan dø, få hjerterytmeforstyrrelser, forstørrelse av hjertet, drypp, hjerneslag eller hjerteinfarkt. Alle, avhengig av dose, kan oppleve synsforvrengninger, hvilket jeg antar er hva du har opplevd. Andre igjen kan oppleve hallusinasjoner, dvs oppleve en uvirkelighet, den kan være skremmende. Kombinert med alkohol, psykofarmaka eller andre rusmidler øker sannsynligheten for bivirkninger.


Sammendrag: Du er disponert i form av hjerte-karsykdom og tilhører den gruppen som spesielt frarådes å bruke cannabis, spesielt i oljeform siden THC-konsentrasjonen der er så høy, men også som kronisk bruk i form av inhalasjon pga hver gang du har dette i omløp øker puls og blodtrykk. Dette kommer oppå det blodtrykket og kolesterolet du allerede behandles for.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon