Er det farlig å bruke kortisonsprøyte mot allergi?

Innsendt spørsmål

­Har tatt en kortisonssprøyte en gang i året før pollensesongen begynner,den har vært til stor hjelp for meg. Har vært plaget i mange år,har og i tillegg astma. Lurer på om jeg kan fortsette med den behandlingen. Tabeletter,øyendråer,nesespray har ikke hatt noen virkning på meg.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. mars 2015, klokken 09:55

Desto større potensielle bivirkninger en medisin har, jo mer bør det til for å ta den. Det betyr at du bør være veldig plaget av allergien før du går til det skritt å benytte kortison mot den.


Ved én gangs injeksjon i året behøver en ikke bekymre seg for langtids bivirkninger til kortison som benskjørhet og fedme etc. Den største faren i ditt tilfelle (éngangs bruk) er at kortisonet kan maskere infeksjonssymptomer. Det betyr at en infeksjon kan utvikle seg mye lenger før du oppfatter den som alvorlig. En urinveisinfeksjon kan utvikle seg til en nyrebekkenbetennelse og en øvre luftveisinfeksjon til en lungebetennelse før du blir så plaget at du søker lege for det, og disse infeksjonene kan føre til blodforgiftning. Får du infeksjonssymptomer må du derfor oppsøke lege for en sjekk eller crp tidligere enn du ellers ville gjort. Multiplisér opp symptomene dine for å få et inntrykk av hvor sterke symptomer du ville hatt om du fikk infeksjon uten å gå på kortison.


Sørg for at du har tatt allergimedisinen på riktig vis og at du har forsøkt flere typer før du konkluderer med at den tradisjonelle allergimedisinen ikke fungerer.


Du vil høre om mange som fraråder kortison brukt på denne måten, men sannheten er at dette praktiseres ganske letthendt uten særlig betenkeligheter eller informasjon.


LES OGSÅ: Er kortison farlig?


Har man (uoppdaget) diabetes (sukkersyke) må man regne med at blodsukkeret stiger med de følgene det har (økt vannlating, tretthet, tørste, sult).


I din alder kan langtidsvirkende kortison kanskje være ekstra ugeldig pga den benskjørheten kortison kan føre til. Dersom du "må" ta kortison er det fint om du følger opp med bentetthetsmålinger i ny og ne. Spesielt om du har hatt mange brudd eller hatt lett for å få brudd.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon