Er det forstoppelse jeg har?

Innsendt spørsmål

­Hei.

I en uke nå har jeg hatt tarmplager.

Det startet med at jeg følte meg litt uvel forrige søndag. Mandag begynte jeg å få vondt i magen (uten avføring), tirsdag satt jeg 10 ganger på toalettet, men uten å få ut spesielt mye, bare noen slimete "slangelignende" saker. Onsdag nesten bare slim. Torsdag var det fortsatt ikke bedre, og jeg skulle til ernæringsfysiolog (i anledning noe annet). Hun syntes jeg så blek og dårlig ut, så hun ringte legen ved samme senter, og det ble rekvirert noen blodprøver (det var egentlig litt flaut, dette er jo ikke noe jeg normalt ville dratt til lege med).

Blodprøvene (røde og hvite blodlegemer, CRP, ASAT og ALAT) var alle normale (det eneste som var litt utenfor normalområdet var monocytter på 0,8). Jeg hadde ikke feber.

Etter dette har allmenntilstanden blitt mye bedre, men jeg plages fortsatt med en god del luft (som lukter helt ille men den var om mulig enda verre i forrige uke) og fortsatt denne avføringen som kun er 1 gang om dagen, og jeg får veldig lite ut (bare en tynn, kort sak, men dekket av mye slim). Jeg har ikke sett noe blod i avføringen

Begynner å føle meg oppblåst og ekkel, og ønsker meg virkelig en skikkelig avføring hvor jeg kan "få ut" alt dette. Jeg tar melkesyrebakterier for å stabilisere tarmen, hjelper ikke nevneverdig.

Spørsmålet er egentlig om det er OK å ta et reseptfritt avføringsmiddel for å kvitte seg med det som ikke vil ut? Lurer også litt på hvor lenge dette kan vare og hva det kan være for noe?

Jeg fikk jo ikke snakket noe særlig med legen, siden jeg ikke hadde legetime, fikk bare prøvesvarene mine på et ark.

Jeg har ikke vært nevneverdig kvalm, ikke kastet opp, og jeg kan nesten ikke huske sist jeg hadde problemer med avføring. Føler meg egentlig ganske bra nå, men det er litt ekkelt at avføringen nesten bare er slim og at lite annet kommer ut, til tross for at jeg spiser bra. Det er også litt ekkelt med all denne illeluktende luften.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 12. desember 2011, klokken 14:03

Dette høres ut som forstoppelse, noe som kan skje i den friskeste kropp fra tid til annen. Faktisk er det bare en tredjedel av oss som har avføring til samme tid hver dag og daglig.


Hvordan blir man forstoppet?


Innledningen til forstoppelse er gjerne treg tarmbevegelse på grunn av lite aktivitet, stress/psykisk overbelastning, lite vann eller lite fiber i kosten. Fysisk aktivitet øker tarmbevegelsene via nervesystemet utenfor tarmen. Fiber øker tarmbevegelsene ved å aktivere den delen av nervesystemet som sitter inne i selve tarmveggen. Grunnen til at fiber øker tarmbevegelsene er fordi fiber ikke brytes ned. De blir liggende som en masse som presser på tarmen innenfra og utover. Dette setter i gang tarmbevegelsen. 


Hva er symptomene på forstoppelse?


Etter hvert som tiden går og du ikke får ut all avføringen som står i kø vil stadig mer vann trekkes ut av denne. Avføringen tørker ut, blir hard og vil etter hvert fungere som en plugg. Tarmen forsøker å kompensere for dette ved å produsere slim (egentlig er det snakk om en irritasjon). Dette er nok slimet du ser. Videre vil avføringen som er heldig å slippe forbi formes som lange blyant-tykke ormer siden åpningen avføringen passerer gjennom har blitt trangere. Enkelte ganger kan man være uheldig å ikke klare å holde på den tynne avføringen som renner forbi forstoppelsespluggen (inkontinens). Slik avføring kan være svært illeluktende.


Tarmgasser produseres hele tiden og vil heller ikke slippe ut som normalt. Derfor får du luft i magen og blir oppblåst. Magesmerter hører med. Trykket vil dessuten forplante seg oppover i systemet, dvs mot magen og gi kvalme, noen ganger oppkast.


Hvordan behandles forstoppelse?


Jeg synes godt du kan forsøke reseptfrie midler (volumøkende avføringsmiddel: Movicol eller Laktulose), sammen med å drikke mye vann, være aktiv og spise mye fiber (svisker og hvetekli). Dersom økt stress eller redusert humør (begge deler vanskelig å avsløre) kan være en mulig faktor må man forsøke å ta tak i dette. Forskningen har nå klart å vise at det er forbindelser mellom følelsessentre i hjernen og tarmen.


Bruker du medisiner må du kontrollere at disse ikke kan være årsaken (les under Bivirkninger i pakningsvedlegget). Bivirkninger oppstår spesielt ved oppstart eller ved endring av doser. Paralgin forte smertestillende er en svært kjent årsak til forstoppelse. Noen medikamenter mot depresjon, samt betennelsesdempende og syrenøytraliserende kan også føre til forstoppelse.


SE OGSÅ (Link til Felleskatalogen):

Medisiner som fører til forstoppelse

Medisiner som fører til obstipasjon (obstipasjon er et annet navn på forstoppelse)


Tarmen øker bevegelsene spesielt etter måltid. Forsøk derfor å gjøre det til en vane å besøke toalettet etter hvert måltid om du ennå ikke har hatt avføring den dagen, og fortsett med å besøke toalettet etter det måltidet på dagen som du klarer å få avføring. Kroppen vil gjerne ha system i dette. Ikke føl på død og liv å måtte gå på toalettet på morgenen. Det kan tenkes ettermiddagen eller andre tidspunkter passer bedre for deg, eller for den som har endret livsstil eller kanskje arbeid/dagrutiner.


For hver gang du "holder deg" (undertrykker avføringstrangen) øker tiden mellom hver gang trangen oppstår. Dette bidrar også til forstoppelsen.


Dersom du ikke kommer til målet med slik behandling kan du forsøke kortvarig (!) Pursennid, eventuelt Toilax, men dette ser jeg ingen grunn til før du har vært plaget i lenger tid.


LES OGSÅ: Hvilke avføringsmidler kan jeg bruke? Kan forstoppelse være tegn på at noe er alvorlig galt?


Når bør man utredes for forstoppelse?


Jeg ser ingen grunn til at du skal utrede dette nå. Det gjør du jo ikke selv heller, forstår jeg. Du har kun en ukes plager og ikke noe annet som alarmerer. Dersom du ser blod eller opplever vekttap eller får svært sterke magesmerter hvor du kvier deg at andre trykker på magen din, eller det oppstår feber sammen med magesmertene er situasjonen en helt annen. Men verken kreft eller betennelsestilstander i tarmen oppstår over natten, og er dessuten svært sjelden i din alder.


Har du vært forstoppet i tre måneder eller lenger bør det utredes med blodprøver (forstyrrelse i kalsium, kalium eller magnesium), stoffskifte, diabetes, nyrefunksjon og en sjelden tilstand som kalles porfyri. Noen ganger kan det også bli aktuelt å måle tiden avføringen bruker gjennom tarmen (kolontransittid).MS og Parkonsons er sjeldne årsaker og selvsagt med andre og mer fremtredende symptomer i tillegg. Hemoroider og tidligere operasjon i endetarmsområdet kan forstyrre lukkemuskelfunksjonen og føre til forstoppelse. (Hva angår kvinner så kan fødsler føre til det samme. )Konklusjon


Det virker som du er forstoppet. Forsøk med vann, fiber, mosjon, stressreduksjon og regelmessige toalettvaner først. Dersom du ikke har vært plaget med dette tidligere slipper det som oftest av seg selv. Kommer du ikke til målet kan du forsøke Laktulose eller Movicol. Er heller ikke det nok i løpet av noen dager kan du forsøke Toilax eller Pursennid kortvarig, fortrinnsvis bare én gang. Varer forstoppelsen utover tre måneder bør en lege kikke på dette, eventuelt før dersom det oppstår blod, magesmertene blir sterke eller vekten går tydelig ned, noe jeg finner usannsynlig. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon