Er det gallesten jeg har?

Innsendt spørsmål

1-5 juli hadde jeg en gastroenteritt, med store magesmerter, luft og vanntynn, helt lys diarre. Avføringa var forsatt lys en dag etter den var blitt normal i konsistens igjen. Var hos legevakta og fikk stilt diagnosen.­

Etter mye god mat og litt øl og vin til maten, var jeg noen runder på dansegulvet. Fikk da ganske vondt langt opp i magen, men regnet med dette var pga mye mat + aktivitet. Dagen etter hadde jeg fortsatt vondt, men nå særlig i høyre side høyt opp under ribbeina, og særlig ved aktivitet (som gåing). Denne smerten har jeg fortsatt nå 12.juli. Avføringa er litt løs, men normal farge.

Jeg er litt bekymret, hva kan dette være?

jente, 27 år.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 12. juli 2011, klokken 18:46

Vondt under høyre ribbensbue


Smerten du angir er området man har vondt i når man får gallesten. Mange gallestener passerer ut av seg selv, slik at man gjerne kan se det an med mindre smertene er uutholdelige, varer over 24 timer, huden blir gul eller du får feber. Du har ikke hatt gallesten før og kan dermed ikke sannsynliggjøre at det er gallesten dette er snakk om, men smertelokalisasjonen kan passe bra med gallesten og det faktum at du bruker østrogen kan også passe bra med gallesten. Østrogen øker sjansen for at gallesten dannes fordi østrogen øker dannelsen av kolesterol. Det gjør også at galleblæren beveger seg dårligere. Begge disse faktorene gjør at østrogen øker sannsynligheten for at gallesten dannes.


Dersom smertene/ubehaget er verre i forbindelse med måltider, spesielt når måltidet inneholder fett (fettet får galleblæren til å trekke seg sammen, slik at gallen som er nødvendig for å bryte ned fettet i maten kan presses ut til tarmen), og/eller ubehagene kommer som kolikk, dvs kommer og går i tak, så er dette også faktorer som øker sannsynligheten for at dette er gallesten.


De små gallestenene vil passere selv, med eller uten lettere grader av smerter/ubehag. Gallestener som setter seg fast setter seg fast i gallegangen et sted. Det oppstår svært sterke smerter når en gallegang blir helt stengt av en sten. Når gallegangen er stengt av stenen slipper ikke den brune gallen ned til tarmen og avføringen blir ikke lenger brun, men blek. Desto mer avstengt gallegangen er, jo lysere blir avføringen.


Gallen produseres av leveren som sender gallen til galleblæren for lagring slik at store mengder kan slippes ut på én gang når vi spiser måltider med fett.


Faktorer som kan føre til gallesten • Østrogen: Les over

 • Kjønn: Kvinner i befruktningsdyktig alder får gallesten lettere enn menn (fordi kvinner har mer østrogen i denne fasen av livet).

 • Overvekt: Fører til økt østrogeninnhold i kroppen og dessuten til et misforhold mellom kolesterol og gallesalter. Når gallesaltmengden blir for liten i forhold til kolesterolet danner kolesterolet lettere stener.

 • Kolesterolsenkende medisin: Visse kolesterolsenkende medisiner reduserer mengden av kolesterol i blodet ved å skille overskuddet ut gjennom gallen (fra blodet til gallen og fra gallen ut i tarmen og ut av kroppen). Den økte mengden av kolesterol i gallen øker faren for at det kan dannes gallestener.

 • Diabetes (sukkersyke): Har økt mengde fettsyrer som i sin tur fører til økt dannelse av gallestener.

 • Faste (redusert bevegelse av galleblæren) og/eller raskt vektap (frigjør fettsyrer)


Symptomer på gallesten • Kolikksmerter: Man liker helst å vandre rundt ("bevegelsestrang") i rommet med krummet overkropp. Det erste er å ligge rett med utstrakte ben (strekker bukhinnen).

 • Smertene er plassert under høyre ribbensbue og kan stråle til høyre skulderblad

 • Huden kan bli gul

 • Avføringen kan avfarges

 • Feber


Plagene kan godt også være ledd i den avklingende magekatarren din, men blir smertene for intense eller de ikke går over kan du ta en prat med fastlegen din. Om dette ender med en ultralydhenvisning eller ei får dere se på, men i utgangspunktet tar man først og fremst ultralyd dersom operasjon blir aktuelt, eller om det er nødvendig for å utelukke andre lidelser.


Jeg ser ingen sammenheng mellom ubehaget og din tidligere leukemi. Jeg får ingen umiddelbar mistanke om at dette kan dreie seg om noen annen alvorlig tilstand heller.


Siden plagene dine er bevegelsesavhengige, kan dette like godt være en annen ufarlig tilstand, slik som en muskelstrekk i små muskler mellom ribbeina, i mellomgulvet ("hold") eller magemuskel/-muskler. I så fall kan det bare avventes. Men husk å ta kontakt med fastlegen om det utvikler seg eller ikke klinger av.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon