Er det hemoroide eller kreft/polypp jeg ser?

Innsendt spørsmål

­Hei,

Jeg har over en periode på 3-4 år hatt det jeg selv har trodd har vært hemoroider rett innenfor endetarmsåpningen. De syns ikke på utsiden, men sitter ca. 1,5 cm innenfor åpningen.

Jeg har kjent på dem og prøvd å se etter selv, og de er som to små utposninger på 2-5 mm som er litt hvite i tuppen. Det er tidvis litt sårt mellom dem.
I perioder har de vært litt plagsomme, men ikke nok til at jeg har behøvd å behandle dem. Jeg har hatt litt blødning innimellom hvis avføringen har vært hard.

Jeg har født tre barn og hadde også hemoroider i forbindelse med graviditet, så jeg har alltid trodd at dette også er hemoroider.

Jeg har for øvrig hatt generelle problemer med avføringssystemet i 15 år med vekslende hard og løs avføring og noe smerter, og har tatt avføringsprøver senest for et år siden, men det har aldri vært noe galt med prøvene. Jeg har i det siste merket av avføringen er noe smalere.

Min far er nylig operert for tykktarmskreft (polypp 20cm inn i tarmen), og jeg har i forbindelse med dette blitt litt stresset over disse plagene som jeg har hatt over lengre tid.

Jeg venter på legetime, men spørsmålet mitt er om dette høres ut som hemoroider, eller om det kan være polypper eventuelt noe annet som er mer alvorlig?Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 29. august 2019, klokken 08:26

 3-4 år er lang tid for en kreft å ikke vokse seg avslørende stor. Bare det synes jeg gjør kreft usannsynlig. Alderen din gjør det usannsynlig at det er kreft. Dersom avføringen bare er smal av og til, dvs er den normalt formet en og annen gang innimellom så usannsynliggjør også dette kreft. En kreft er konstant samt økende i størrelse. En hemoroide som sitter i åpningen kan i teorien både gi avsmalet avføring og blekne i tuppen. Du har grunnlaget for hemoroider; fødsler og forstoppelser. Jeg tenker du skal prøve å ta dette med fatning inntil legetimen. Sannsynligheten for noe alvorlig her er veldig lav. Så godt som usannsynlig.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon