Er det medisinen eller alderen som gir meg redusert reisning?

Innsendt spørsmål

­Jeg er frisk og i relativt god form. Har stort behov for sex, men de siste 6 måneder har det vært problem med å få penis ordentlig stiv for å gjennomføre et samleie. Det går best å onanere for å bli tilfredsstilt. Ordentlig stiv er den heller ikke da, men først ved sædutløsning. Kan det være kost, medisiner eller alder ???

Ingen sykdommer, dog noe overvektig. (95kg.) Bruker albyl E, selozok, lipitor, zyloric og magnesium.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 21. august 2011, klokken 22:51

Har du noen symptomer på at helsen er blitt dårligere på noe vis i løpet av disse seks månedene? Har du for eksempel merket at du får tidligere melkesyre i bena under gange, blir lettere tungpusten, eventuelt klem i brystet, svimmelhet, redusert kondisjon eller annet? I så fall kan det være hjertet som har blitt svakere av en årsak eller sirkulasjonen som kan ha begynt å bli litt tett. Uansett ville jeg for sikkerhets skyld tatt en helsesjekk hos fastlegen om dette dessuten er en stund siden ble gjort. Det at reisningen er blitt dårligere kan jo være et signal om at det kan være noe galt med sirkulasjonen eller hjertepumpen. Spesielt siden du heller ikke under onanering oppnår full stivhet vil jeg ønske du tar en helsesjekk siden psykiske årsaker da er mindre sannsynlig. I de tilfellene det er psykiske årsaker til den manglende stivheten klarer man ofte å gjøre den stiv med onanering.


Sykdommer som legen din vil gjøre en vurdering av er følgende: • Høyt blodtrykk

 • Sukkersyke

 • MS

 • Hjerneslag

 • Åreforkalkning

 • Alkoholisme

 • Parkinsons sykdom

 • Operasjoner nedentil (prostata, endetarm etc)

 • Medisiner

 • Hormonforstyrrelser (testosteron, stoffskiftet etc)

 • Smertetilstander i penis (stram forhud, skjev penis…)

 • Lange sykkelturer (forbigående impotens)


Dette innebærer at han vil ta blodprøver og blodtrykk av deg. Undersøke deg nedentil dersom det er aktuelt. Kanskje tar han også et EKG og et røntgenbilde. Du bruker medisin mot forhøyet blodtrykk og kolesterol, i tillegg til blodfortynnende. Under helsesjekken må det sørges for å kontrollere at blodtrykket og kolesterolet ikke er forhøyet. Blodtrykket ditt bør ligge på omkring 140-150 i overtrykk og ikke over 90 i undertrykk. Det må heller ikke være altfor lavt da dette også kan gi sirkulasjonsforstyrrelser; men du ville nok nevnt svimmelhetssymptomer i spørsmålet vil jeg anta.


Les gjerne: "Impotens: Problemer med å få eller holde på reisningen"


Alderen i seg selv fører aldri til noen sykdom, kort fortalt. Det er sykdom og slitasje som gir sykdom og det kan skje i mange aldersgrupper. Jo eldre man blir, desto større er sjansen for å pådra seg noe selvsagt.


Så var det medisinene dine:


Albyl-E: Gir ikke problemer med reisningen.

Selo-Zok: Kan gi reisningssvikt, men dette skjer kun hos en promille, dvs én av 1000 som bruker Selo-Zok (betablokker). I tillegg kan betablokkere redusere den fysiske kapasiteten og på den måten indirekte påvirke evnen til å opprettholde reisningen. Du nevner at det er problemer med å reisning også slik at det sistnevnte utgår. Jeg vil først og fremst mistenke Selo-Zok dersom du opplevde at reisningen ble forstyrret i forbindelse med oppstart eller doseøkning av tabletten. Alternativt kan du diskutere med fastlegen din om du kan redusere på dosen noen dager for å se om det blir noe bedre, men dette må du ikke gjøre alene. Doseendringer kan føre til høyt blodtrykk og hjertekrampe eller annet alvorlig. Det kan også tenkes at du må ha en erstatningstablett så lenge dere prøver annen dose eller eventuelt et annet medikament. Dersom det viser seg at potensen blir bedre på redusert dose eller et annet preparat så kan dere diskutere å bytte den ut.

Zyloric: Den går fri. Den har ikke reisningsforstyrrelse som bivirkning hverken direkte eller indirekte.

Lipitor: I sjeldne tilfeller er det rapportert at denne kan være årsaken, og da spesielt ved langtids bruk. Sannsynligheten for dette er svært liten, men når alt annet er utelukket kan dere jo prøve en uke eller to uten Lipitor for å se om det oppstår bedring. Legen diin må ta stilling til om det er nødvendig at du har et erstatningspreparat i denne perioden.

Magnesium: Denne frikjennes. Den kan ikke være årsaken.


Konklusjon:


Den relativt nyoppståtte reisningsforstyrrelsen kan være tegn på sykdom (se listen) eller bivirkning av medisin. Det er nok lite sannsynlig at medisin er årsaken, men det kan heller ikke utelukkes. Dersom det er lenge siden du var til en helsesjekk er det spesielt viktig at du får utelukket at det ikke er begynnende sykdom i noe organ. Siden du er symptomfri så er det i så fall på et så tidlig stadium at det sikkert ikke medfører noe dramatikk, men jeg synes det hører hjemme med en sjekk og en gjennomgang av medisiner, blodprøver og blodtrykk etc.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon