Er det MS-spasme eller vanlige muskelkramper?

Innsendt spørsmål

Hei, jeg er en mann på 31 år som har hatt et muskelproblem i 8 - 9 år. Det gjelder kun musklene på baksiden av høyre lår, altså hamstring-musklene. Jeg kan ikke beskrive det på en annen måte enn at musklene er stive og ømme og at jeg sliter med å oppnå full lengde på musklene. Dette har gjort det vanskelig for meg i årevis å gjøre grunnleggende ting som sykling, løping, gåing i trapper, å stå rett opp og ned, sitte rett på en stol, og periodevis har den stive foten min gitt meg vondt i ryggen og stive legger. Ut-tøyning av hamstring på høyre fot har vært uten effekt i mange år. Venstre fot er helt fin og jeg kan tøye den uten problemer, så dette problemet gjelder kun den høyre foten. I 2011 startet jeg å gå til sports-massør etter at jeg hadde vært i Alpene og stått på ski og var fullstendig stivnet. Etter 10-15 behandlinger av høyre fot ble den merkbart bedre. Jeg holdt meg bevisst unna tung fysisk aktivitet i 2011 og i begynnelsen av 2012 for å unngå at det knyttet seg igjen, men etter en periode med veldig fin muskulatur i begge beina og gradvis mer aktivitet begynte jeg å sykle relativt mye. Problemene med å gå i trapper, løpe, gå og å sitte rett på en stol var vekke. Jeg følte meg nesten helt fin, og det var herlig. Det gikk fint å sykle nesten hver dag gjennom hele vinteren så når våren kom ble fristelsen for stor og jeg meldte meg på tre sykkelritt. Nå i etterkant av rittene er muskulaturen i hamstring på høyre fot stiv og øm og jeg klarer ikke å sykle uten ubehag (blir kvalm i perioder), og ubehag i rygg/legg har dukket opp igjen. Hva er det som feiler muskulaturen i min høyre fot, og hvorfor kun høyre fot?
Jeg vil ikke være avhengig av å gå til muskel-terapeut for å fungere. Jeg har vært hos kiropraktor, fysioterapeut, naprapat og sports-massør, og det eneste som overhodet har noen effekt er skikkelig tung massasje og nåler. Det er noe som ikke stemmer og problemet ser ut til å komme tilbake når jeg utsetter musklene i høyre fot for mye trening og uten oppfølging med massasje. Hvordan skal jeg komme til bunns i det, finnes det noen eksperter? Hva kan jeg gjøre av undersøkelser for å finne ut hva det er som foregår i disse hamstring-musklene i høyre fot? Er det noe poeng å ta MR eller andre bilder av musklene? Når jeg masserer dypt i muskulaturen så kjenner jeg at det fullt av klumper, spenninger og stramme tråder av muskler som sports-massøren sier at ikke er normalt. Noen ganger når jeg masserer muskulaturen selv så løsner det umiddelbart, men så stiv som jeg er nå så varer det bare en kort stund før det blir stramt igjen. Alt dette høres kanskje ut som bagateller, men det har gjort livet mitt surt lenge.
Jeg drev tidligere med fotball til jeg var 16 år, etter det har jeg drevet på med karate, telemark-kjøring, sykling, surfing og litt løping. Med andre ord er jeg glad i å bruke kroppen min. Jeg har alltid vært generelt stiv, men det som startet i foten min for 8-9 år siden er en annen type stivhet og ømhet.
Ellers er jeg frisk bortsett fra at jeg for måned siden fikk diagnosen Multippel Sklerose og er i en relativt tidlig fase ifølge lege. Foten er mye, mye mer plagsom enn MS så langt. Kan MS ha noe med dette problemet å gjøre. Foten er ikke nummen og jeg har ikke kramper i muskelen.
Hilsen stiv 31 åring

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 27. juli 2013, klokken 08:55

Ms symptomer


SYMPTOMER PÅ MS: Den vanligste måten MS starter på er ved dobbeltsyn, eller gjennom redusert syn på ett øye (optikusnevritt), flekkvise følelsesbortfall, økt vannlatingstrang, svakhet og klossethet. Som regel utvikles symptomene i løpet av noen få dager for deretter å forsvinne igjen. Men forsvinner de før det har gått ett døgn er det høyst sannsynlig ikke MS det er snakk om.


Hvordan skille vanlig muskelkrampe fra spastisiteten man har med MS?


Over ser du en oversikt over symptomene ved MS. Dette er symptomer som kan komme og gå, og symptomene hoper seg gjerne opp over tid, dvs at for hver gang man får symptomer så kommer ikke bare det gamle symptomet tilbake, men også et tilleggssymptom. Neste gang kommer enda et tilleggssymptom så man får tre symptomer på én gang etc. I tillegg har ikke symptomene noe felles nevrologisk utgangspunkt i hjernen slik som er tilfelle ved for eksempel hjerneslag. Ved hjerneslag rammes ett begrenset område av hjernen og alle kroppsfunksjonene fra dette området rammes. Det kan gi seg utslag i store områder på ene halvdelen av kroppen blant annet. Ved MS, som skyldes at det ødelegges nervebekledning i hjernen, ser man ikke noe slikt system, så der rammes områder som ikke ligger nært hverandre i hjernen. Legen vil forstå at de nevrologiske utfallene vedkommene måtte ha i kroppen ikke har noen fellestrekk i hjernen. Da tenker man ofte i retning av MS siden MS kan ramme helt vilkårlige områder i hjernen. Det synes som såkalte plakk på MR-bilder.
PLAKK: På MR kan man ved MS se at områder som ikke har noen anatomisk tilhørighet rammes. Det betyr at det ikke kan være en hjerneblødning eller en tett blodåre eller tilsvarende som kan være årsaken til plakkene. En tett blodåre (hjerneslag) kan gi tilsvarende utseende på MR-bildet, men vil ramme bare det området som forsynes med blod/oksygen fra den tette blodåren. Forandringen på MR-bildet vil derfor bare ligge i ett område, nemlig i det området som den tette blodåren forsyner. Alle de nevrologiske funksjonene som forstyrres ved et hjerneslag vil derfor kunne knyttes til det samme området av hjernen, mens ved MS rammes kroppsfunksjoner som ikke deler samme opprinnelse i hjernen.
HJERNENS INNDELING: Dersom en person både får symptomer fra hørsel, lukt, følesans, motorikk, balanse og syn så kan det skyldes MS, siden MS kan ramme vilkårlige deler av hjernen. Når områder av hjernen som ikke har noen felles blodforsyning eller andre fellestrekk rammes og når de forskjellige symptomene oppstår med visse tidsmellomrom så må man tenke på MS.


LES OGSÅ: Hva er MS (multippel sklerose) og hvordan kan man vite om det er det man har?
Det du legger frem her virker å være en helt vanlig muskelbetennelse, sikkert med en del rifter, kanskje større avrivninger. Muskelen har gått i krampe og den sammentrukne, krampende, og store (!) muskelen trekker i festepunktene sine (senefestene) så disse sannsynligvis også har blitt betente.


HAMSTRINGSMUSKLENE: Hamstringsmusklene er de store musklene på baksiden av låret. De består av flere muskler som har overlappende funksjoner. Det betyr at man fortsatt kan fungere dersom hele eller deler av én av dem skulle ryke. Det betyr også at det kan ta svært lang tid før noen oppfatter at det faktisk har røket hele eller deler av en av musklene. Det kanvære påsin  plass med et MR-bilde av området for å se skikkelig hva det er man arbeider med her. Disse musklene pleier nemlig ikke å ryke helt av, men delvis. Det betyr at muskelfunksjonen er delvis intakt. Den muskelsvekkelsen som oppstår som følge av bare en delvis avrivning kan gi svekkelse i muskelkraften som kan misforstås. Med andre ord så kan den som tester deg tro at muskelsvekkelsen skyldes at du ikke klarer å ta i på grunn av betennelsessmertene, mens kraftsvikten i virkeligheten kan skyldes at deler av muskelen er revet over. Jeg anbefaler derfor et MR-bilde.


LES OGSÅ: Kan man sy fast igjen de røkne hamstringsmusklene (bakre lårmusklene)?


Jeg forstår deg slik at dere har funnet muskelknuter og når disse er løsnet ved hjelp av akupunktur eller dyp trykkpunktsbehandling så har du blitt bedre, i det minste for en periode. Dette minner ikke om MS. Dessuten virker plagene dine belastningsutløste. Dette minner heller ikke om MS. Fysisk trening pleier å hjelpe ved spasmene ved MS fordi det hjelper musklene å slappe av. Man kan ha kramper ved MS, men benet blir ofte mer stivt siden muskler på begge sider av låret aktiveres. Det blir såkalt spastisk. Dette gjør det klønete og vanskelig å gå. Det finnes dog mange varianter/grader av spasmer så helt bastant kan jeg ikke være på dette. Jeg regner med dere har tatt eller kommer til å ta et MR-bilde av hodet/hjernen for å bekrefte MS-diagnosen din. Da bør dere se om det er dannet et plakk i det området av hjernen som styrer bevegelsene til hamstringsmusklene. Er det ikke noe plakk der så virker disse krampene/betennelsene lite sannsynlig å ha med MS å gjøre. Det er dessuten en uvanlig form for oppstart av en MS. Du må selvsagt huske å nevne dette for legen din, spesielt nevrologen, men i melomtiden synes jeg dere uansett skal ta et MR-bilde for å avgjøre om du må henvises til ortoped (i tilfelle store avrivninger). Uansett vil det kunne være til hjelp for dine behandlere for å styre behandlingen. Det kan være til hjelp for å veilede kortisoninjeksjoner også. Skal du ha en spesialistvurdering på denne betennelsen er en ortoped mest relevant, mens en spesialist i fysikalsk medisin også kan vurderes (men finner en fysikaslk medisiner noe som krever aksjon av et slag så ender dette antakelig opp hos en ortoped uansett).

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon