Er det noe å gjøre med mine hovne legger?

Innsendt spørsmål

­Som hjertetransplantert, m/kronisk nyresvikt,har jeg hovnede ben,
da særlig venstre legg, som måler ca 47-48 cm rundt tykkleggen.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 19. august 2012, klokken 21:03

Jeg vet ikke om du klarte å sende avsted bare deler av spørsmålet ditt. Det virker litt ufullstendig. Send eventuelt resterende deler av spørsmålet til post@onlinelege.no i så fall. Dersom det er hovne ben du forsøker å finne en løsning på så er gjerne behandlingen for dette støttestrømper og/eller vanndrivende medisin. Noen kan ha nytte av det som kalles lymfedrenasje som er en behandling enkelite fysiopterapeuter tilbyr. Videre så må hjerte- og nyresvikten behandles korrekt. I ditt tilfelle er det sikkert riktig at legen din henviser deg til det som kalles hjertesviktpoliklinikken. Da får du den beste oppfølgingen. Der kan de samtidig ta røntgen av lungene og ultralyd av hjertet for å se om behandlingen de gir er riktig og hjelper.


Dersom hjertemedisinen og nyremedisinen er optimal så er det nok vanndrivende medisin, støttestrømper, lymfedrenasje og det å sitte med bena høyt som er neste skritt i behandlingen. Unngå også salt i maten da dette holder igjen vannet i kroppen. Liten bruk av kroppen er en av de vanligste årsaken til hevelser i begge bena. Eneste måten å få blodet opp fra bena og tilbake i sirkulasjonen på er å bruke musklene i bena. Dette "squeezer" / klemmer blodet oppover mot hjertet.


Forsøk så langt det er mulig å unngå å få sår i ben som er hovne. De gror veldig sent. Behandle i så fall sår umiddelbart. Ha gjerne kontakt med en fotpleier. Det ikke fotpleieren klarer å rette på kan fastlegen ta seg av, og det ikke fastlegen klarer å håndtere kan det henvises til sårpoliklinikken på sykehuset for.


Dersom dette ikke besvarte ditt spørsmål så vær vennlig å kontakt oss per e-post.


Fotolia 23311686 xs

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon