Er det noe å gjøre med utmattelsen min (problemer nakke, rygg, kyssesyke...)

Innsendt spørsmål

­Jeg er en kvinne på 37 år. Gift og har 4 barn. Sliter med muskel smerter i skuldre og nakke. Og har smerter i ankel/fot og i hofte. Har tidligere gått til beh hos fysio pga nakke/skuldre smerter. I des 2011 fikk jeg i tillegg påvist prolaps i nakken. Har vært sykemeldt 2 ganger pga dette.
I -96 hadde jeg kysse syken, og har siden den gang slitt med lite krefter og overskudd. Går i dag til regelmessig beh hos terrapaut pga vanskelige opplevelser i barndommen.
Jobber 40 %. Men føler hverdagen er et ork. Min beste dag er søndag ettermiddag. Da føler jeg kroppen har fått hvile nok. Skal livet virkelig være sånn? Har vært flere ganger hos legen, men uten å få noe hjelp.
Prøver så godt jeg kan å trene litt, men blir bare trøtt og utmattet. Er det noe jeg kan gjøre? Er litt frustrert over situasjonen.

­1996 Kyssesyken
2011 prolaps i nakken
Bruker daglig allergi medisin, pga til tider sterke symtomer på allergi.
Hyppige urinveisinfeksjoner.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 30. september 2012, klokken 20:54

Du har en noe sammensatt sykehistorie hvor flere ting kan tenkes å innvirke på energien din. Jeg vet ikke hva du går til samtaler til terapeut for, men årsaken til dette må vi jo anta spiller inn. Dersom du har hyppige allergier vil også disse spille inn, spesielt dersom du ikke klarer å unngå de utløsende faktorene (allergenene) eller får bivirkninger av medisinene i form av tretthet. I tilfelle sistnevnte kan dere forsøke å skifte, eventuelt legge til medisin. Allergiprøver (blodprøve eller prikktest) kan være til hjelp dersom duikke har klart å identifisere alle allergenene. Kroniske betennelser og smerter er kjent for å føre til utmattelse fordi man aldri får hvilt hodet/sinnet og fordi man ofte blir forbigående verre av å trene. På grunn av energimangelen kan det være vanskelig å finne initiativ, motivasjon og lyst til å trene. Søvnen kan også påvirkes. Tar man smertestillende kan bivirkningene til disse være blant annet tretthet og det kan ligge en ond sirkel inneklemt i det hele.

Når det gjelder kyssesyken kan denne gi et tretthetssyndrom i ettertid, men så langt tilbake i tid får vi anta at dette er lite sannsynlig. Det går ikke å påvise tretthetssyndrom (ME) på blodprøve eller tester. Dette er en utelukkelsesdiagnose, dvs alt annet må utelukkes først, deretter kan man sette ME-diagnosen dersom man i tillegg skårer på kriteriene til sykdommen:


LES OGSÅ: Hva er symptomene på ME og hvordan utredes det?


Hyppige urinveisinfeksjoner hjelper ikke på formen det heller. Har du vurdert å ta antibiotika, for eksempel Hiprex eller Trimetoprim forebyggende? Eventuelt bare i forkant av situasjoner som utløser infeksjonen (bading, samleie...)?


Det du trenger er en grundig helsesjekk hvor det sjekkes for stoffskiftefeil, hormonforstyrrelser, blodtrykksendringer, diabetes, autoimmune sykdommer som leddgikt osv, fibromyalgi, lav blodprosent og blodsykdommer, nyresvikt, leversvikt og mer til. Det avhenger også hva man eventuelt måtte finne underveis når blodprøver og andre svar kommer inn og hva som evt avdekkes på kliniske undersøkelse av kroppen din. En grundig helsesjekk vil kunne avdekke alt dette. Det er ikke sikkert, heller usannsynlig, at dere klarer å utføre alt dette på 15-20 minutter så fordel undersøkelsen på to konsultasjoner hvor fastende blodprøver tas på den første slik at svarene på disse har ankommet legen innen du kommer på oppfølgingskonsultasjonen.


LES OGSÅ: Hva er symptomene på fibromyalgi?


Skulle dere ikke klare å finne noen sykdom som kan forklare dette så er det ikke så mye mer man kan gjøre, av utredning, men må ta til med trening og behandlinger. I dette opplegget kan det bli aktuelt med henvisning til fysikalsk medisiner eller til ryggskole for opplæring, trening og smertemestringskurs. Det er fascinerende hvilken god effekt riktig trening, riktig kosthold, tilrettelegging for søvn og tilpasning av aktivitet og gjøremål kan bidra til energioppbygging! Dessverre ligger det i vår natur at det skal være så fryktelig vanskeig å få til akkurat disse grepene. Det er virkelig synd. Siden naturen arbeider slik imot oss på dette området må man være veldig bevisst og målrettet. Snakk med terapeuten/coachen din om det er noen baller i livet ditt du kan og bør dempe. Involvér en ernæringsfysiolog (sjekk gule sider). Systematisér treningen din; få en personlig trener eller avtal et opplegg med fysioterapeuten din. Det er utrolig mye enklere å gjennomføre programmene med en coach/personlig trener.

Fastlegen henviser selvsagt til spesialist om det er noen tvil.

Siste utvei er at man innvilges uførhetsgrad fra NAV dersom du er ferdig utredet og uførheten din er satt til å være minst 50 %. Videre så kan smertestillende for noen være siste utvei, men jeg ville sannelig ha anstrengt meg mye før jeg valgte denne veien. Skulle dette allikevel være siste utvei så får de fleste disse medikamentene på blå resept. Dersom det er gruppe A-medisiner, dvs morfinliknende preparater (som regel smerteplaster), så må en anestesilege starte behandlingen og gi deg blå resept første gang (evt at fastlegen ringer eller skriver til anestesilegen), men så kan fastlegen fortsette forskrivningen. For å få A-reseptpreparater må en del andre smertestillende først ha vært utprøvd og ikke vist effekt eller gitt uholdbare bivirkninger.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon