Er det nødvendig med MR ved kneplager?

Innsendt spørsmål

­Hei
Jeg har hatt smerter bak knee og i leggmuskel etter en tøff fjelltur i høst. Det svir ekstra når jeg bøyer kneet bakover. Har hatt 3 trykkbølge behandlinger hos kiripraktor men smertene er fortsatt der.

Finnes det noen alternativ behandling for smertene? Kan mr rønken gi noen svar?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 16. juni 2013, klokken 21:57

For det første kan det ta lang tid å behandle kneplager. Det kan være betennelse eller rifter i menisk(er), leddbånds- eller korsbåndsskader, eller det kan være slitasjegikt (mangel på brusk på leddoverflatene).


KneleddetKNELEDDET: Leddoverflatene er dekket med brusk. Mellom leddoverflatene ligger dessuten støtdemperne meniskene. Tester, eventuelt MR, avdekker også om det er skade på korsbånd (midt i leddet) eller leddbånd (siden av kneet).
Testene legene gjør for å avdekke dette er ikke så sikre, men det er ikke feil å forsøke å trene opp kneet først, dvs trene opp musklene omkring kneleddet. Dersom ikke gjenopptrening hjelper (noen ukers trening) pluss/minus behandling så kan det være en idé å ta et bilde. Helst ikke bare for nysgjerrighetens skyld, men for å se om det er noe som trengs å opereres. Dersom du vet med deg selv at du ikke kommer til å legge kneet under kniven så trenger man ikke noe bilde. Bildet vil sannsynligvis vise slitasjegikt og meniskslitasje uansett i din "alder" (aldersslitasje) slik at det er klinikken, dvs hvordan du har det og fungerer med kneet, og ikke hva bildene viser som avgjør hvorvidt du bør vurdere operasjon eller ikke.


Dersom gjenopptrening ikke har effekt på noen uker (gitt at smerter og funksjon tillater å vente og å trene) kan det bli aktuelt å ta bilder som forberedelse på henvisning videre til spesialist, hvorpå du og spesialisten blir enige om å gjøre en kikkhullsundersøkelse eller operasjon dersom klinikk og bilder peker i denne retningen.


Du har bare gjort tre behandlinger. Kneplager pleier ikke å la seg rette opp på så kort tid, så mulig du må smøre deg med litt mer tålmodighet. Selve den fysikalske behandlingen har man heller ikke klart å bevise har så stor effekt, mens en styrking av lårmuskelen, under veiledning av en fysioterapeut har vist seg å ha effekt, mange ganger like stor effekt som operasjon.


Du spør om MR kan være aktuelt. Først ville jeg tatt et vanlig røntgen for å avdekke om du har slitasjegikt. Slitasjegikt er et mer folkelig navn for artrose og betyr at brusken på leddoverflatene har blitt slitt vekk. Brusk er blant annet det bløte på kotelettbenet som det går an å tygge i. SLik brusk sitter på benoverflaten i leddene våre og fungerer som støtdempere og smørere av leddet. Slites brusken vekk vil ben gå mot ben og da er det veldig greit å ha menisk igjen i kneleddet som kan holde benflatene fra hverandre. Hvis ikke vil det oppstå enda større plager. Det første bildet man tar er derfor et vanlig røntgenbilde. Viser dette slitasjegikt (artrose) så vil de være så tilbakeholdne med å fjerne menisk at MR i utgangspunktet er unødvendig. Folk over 40 har gjerne så slitne menisker at den ikke lar seg reparare heller. Skal man gjøre noe må man derfor fjerne hele eller deler av menisken. Dette er uheldig om brusken er borte.


Anbefalingen er altså:  1. Paracet og gjenopptrening dersom meniskskade mistenkes og smerte og funksjon tillater at man avventer

  2. Vanlig røntgen dersom pkt 1. ikke fører frem i løpet av noen uker.

  3. Dersom vanlig røntgen ikke viser slitasjegikt betyr det at man kan vurdere å lindre situasjonen ved å gå inn i kneet og reparere skader eller fjerne deler av menisk. I så tilfelle, dersom du er villig til å gå videre til inngrep, så er det fint å ha et MR-bilde.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon