Er det normalt å være forkjølet hele tiden?

Innsendt spørsmål

­Er det normalt og være forsjølelet hele tiden.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 11. mars 2017, klokken 19:10

Nei, det er ikke normalt, i den betydning at folk flest ikke har det slik, men det er vanlig, og årsaken er en av flere: 1. Man blir stadig kald i kroppen

 2. Kald i baken

 3. Kald på føttene

 4. Spesielt dersom man ikke dekker til i halsen; det er i halsen lymfeknutene som bekjemper disse virusene som gir forkjølelse sitter! Bruk skjerf.

 5. For mye stress

 6. For lite søvn

 7. For dårlig kost

 8. Dårlig immunsystem

 9. Gjentatte infeksjoner, dvs man får et nytt virus før det gamle går over (spesielt vinterstid pga man er tett samlet innendøsr, eller om man har småbarn som drar med ene infeksjonen etter den andre hjem).

 10. Overvekt

 11. Røyking

 12. Kombinasjon av flere av årsakene


De 6 første punktene pluss pkt 10 og 11 kan forlenge en luftveisinfeksjon fordi immunsystemet parkeres/svekkes. Punkt 9 går på for dårlig ernæringsstatus generelt, kanske spesielt med tanke på vitaminer, men hvitløk, og vitamin c er nok mest forbundet med å kunne forkorte varigheten og intensiteten av en forkjølelse. Med pkt 8 tenker jeg på en reell og vedvarende svekkelse av immunsystemet som er tilfellet med personer med AIDS, som går på cellegift mot kreft eller immundempende for en giktlidelse eller som kanskje har en kreft i immunsystemet. Derfor er det ikke uvanlig å ta en helt vanlig blodprøve for å ha dette gjort, av blodbildet og av vitaminstatus. I tillegg må man lytte på lungene og ta infeksjonsprøven CRP for å utelukke lungebetennelse selvfølgelig, og hos røykere skal kronisk hoste vekke mistanke om KOLS, eventuelt kreft, slik at pusteprøve og et lavdose CT-bilde må også vurderes tatt.


Men! La nå det være sagt, det er veldig (!) mange som går og snufser lenge! Mange måneder, og det er ikke noe alvorlig galt med noen av dem. Som oftest er det fordi de stresser, er overvektige (mange organer fungerer dårligere hos overvektige, i tillegg til at ventilasjonen er dårlig), kler seg for dårlig eller utsetter seg for belastninger for tidlig (vent til du har vært frisk et par-tre dager først). Røyking er jo klart disponerer til både hyppigere og lengre tids varende luftveisinfeksjoner. Da ødelegger man jo lungene med vilje og viten.


Konklusjonen er altså at dette er vanlig og helt klart også vannlig hos helt friske mennesker, men som kanskje ikke tar nok hensyn til seg selv alltid. Det er ikke alltid man har muligheten til det.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon