Er det normalt med så mange ekstraslag i døgnet? Utrede videre?

Innsendt spørsmål

­Jeg er en dame på 49 år, jeg er ikke overvektig og trener ca 4 ganger i uken (pluss minus). Kunne sikkert spist sunnere, men er nok ikke en versting i kosten.
Når det gjelder blodtrykk så har jeg kjøpt meg et godt blodtrykksapparat. Når jeg måler hjemme ligger dette i gjennomsnitt på 110/60, men når jeg er hos legen får jeg alltid høre at det er litt for høyt. Det er nok fordi jeg blir så spent i kroppen når jeg skal til lege, jeg har nemlig en "medfødt" legeskrekk.
Jeg har tidligere vært inne til behandlig for avbrenning av ekstra rytmebaner. Tre ganger. Siste gangen for ca 15 år siden. Før jeg gjorde dette var jeg veldig plaget med "anfall" dvs hjertet løper løpsk og 200 i puls. Etter avbrenningen har det kanskje ikke vært mer enn en til to ganger i året.
Det som jeg synes er rart er at jeg aldri har blitt innkalt inn til sjekk. De gangene jeg har vært inne til ny avbrenning er fordi det er jeg selv som har tatt kontakt med fastlegen.

For ca et år siden økte en annen rytmeplage, nemlig denne med at det føles som at hjerte hopper over et slag elker to. Jeg har lest mye om hva som er årsaken til at det føles slik så den biten har jeg full kontroll på. En kan også lese at dette ikke er farlig og at mange tusen av oss har dette.
Spørsmålet mitt hvor mange slike "hopp over slag" kan en ha før en evt blir bekymret?
Hos meg er det slik at det nesten er konstant. Det varierer mellom 2 til 30 normale slag, ellers er det bare fusk i maskineriet. Kan ha noen timer der alt er normalt og det er en deilig følelse.
Det er blitt fryktelig plagsomt, svimler når jeg reiser meg, og ofte trett og en rar følelse i brystet, ikke akkurat trykk men noe lignende. Det som er rart er at det går helt fint å trene og blodtrykket er jo perfekt.
Jeg har lurt litt på å kutte ut kaffi og andre koffeinholdige drikker. Kunne dette være en god ide?

Jeg har veldig liten lyst å oppsøke lege, men den siste tiden har jeg lurt på om jeg faktisk må gjøre det. Jeg blir veldig takknemlig for et godt råd.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 09. november 2014, klokken 19:01


Når du har vært til avbrenning/ablasjon er det ikke så mye å sjekke. Det blir litt som en operasjon for å fjerne blindtarm eller galleblære. Det er borte. Intet å kontrollere. Derimot må man gjøre ny vurdering for å se om det kan være noe nytilkomment dersom det oppstår tilsvarende eller nye plager. De plagene du beskriver ligger derimot ikke i gaten for hva som krever ablasjon. Det er sannsynligvis som du selv mistenker uskyldige ekstraslag pga koffeindrikker, stress eller andre adrenalinliknende triggere. Dette må du imidlertid få bekreftet hos fastlegen din. Det dere må gjøre er å ta et EKG og håpe du får et ekstraslag akkurat når EKGet tas og at du kan bekrefte at det føles på samme måte som det du føler hjemme og ønsker utredet. Da har dere fått fanget opp hendelsen på EKGet og kan stille diagnosen.


Ved visse symptomer eller sider ved sykehistorien/arven bør man utredes videre for hjertebanken


Dersom du har symptomer som virkelig besvimelse (ikke bare svartning eller svimmelhet), brystsmerter (ikke bare "tranghet" eller ilsvarende) eller du blir andpustet (som når du går eller løper i motbakke) blir terskelen for å utrede videre lavere. Da kan det tyde på at ekstraslaget dere finner på hvile-EKGet hos fastlegen er noe du bare har i tillegg og at det er noe annet, mer alvorlig som ligger bak. Også i de tilfellene der det er mye hjerte-karsykdom i familien (spesielt hvis det skjer tidlig, dvs 55 år eller yngre hos menn, 65 eller yngre hos kvinner) skal man senke terskelen for henvisning. Med hjerte-karsykdom menes angina, hjerteinfarkt, drypp, hjerneslag eller røykebein...


Utredning hjertebank


Antall ekstraslag per døgn er vanligvis svært høyt


Det er altså ikke antallet ekstraslag per døgn som bestemmer hvorvidt man bør se nærmere på saken eller ikke. Mange har ekstraslag hvert 3.-5. hjerteslag. Hvis en person har en puls på 80 slag i minuttet og f eks hvert fjerde er et ekstraslag så vil denne personen ha 20 ekstraslag i minuttet. Det gir 1200 ekstraslag i timen og 28800 ekstraslag på et døgn.


Når du trener vil du overstyre lekkasjen av stresshormoner inn mot det fluktklare (stressede) hjertet ditt. Blir hjertebanken for dominerende så ta deg derfor en gåtur for å få opp pulsen litt. Kanskje kuperer dette anfallet for en periode. Og, ja, kutt ned på adrenalinliknende substanser som cola, kaffe og te. Over nettet kan jeg dessverre ikke støtte deg i å la vær å oppsøke lege. Vi tilrår alltid å søke legekontakt siden svarene våre bare er ment som en forberedelse til eller drøfting av forestående eller gjennomførte legebesøk.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon