Er det ok å ta Sobril fast?

Innsendt spørsmål

Hei. Jeg har vært plaget av angst/panikkangst i en årrekke - siden jeg var 18, jeg er nå 58! Har hatt veldig gode perioder innimellom, men så *smeller det til* igjen! De to siste årene har vært tunge - spesielt på sommeren, (når man liksom skal kose seg på ferie) Jeg har utallige timer med samtaleterapi, og også innleggelser - både akutt og ellers.
I fjor sommer, var det vel egentlig at det *toppet seg* igjen - på ferie. Jeg greide meg gjennom *helvetet*(unnskyld språket), men i år kom det tilbake igjen - for full trøkk - med panikk og angst. Reiste til Kreta, og holdt hodet over vannet en stund pga vival på flyet.
Pga ptsd etter et svært traumatisk forhold, da verden var så svart at jeg tok en overdose (Et rop om hjelp - jeg har ikke noe ønske om å forlate denne verden! Verken da eller nå). Men min nye fastlege er svært restrektiv med medikamenter til meg, som jeg kan forstå. Så kommer jeg til sakens kjerne - fastlegen min hadde ferie da jeg kom hjem fra ferie, 5 kg lettere og temmelig utkjørt pga angst/panikk. Noe som ikke bare berører meg, men selvfølgelig også mannen min. Jeg fikk legetime, og kom til en vikar. Jeg fortalte hvordan jeg har / har hatt det i det siste. Ho var svært forståelsesfull, og det virket som ho forsto hvilket helvete angst er. Hun ga meg Zoloft (50 mg) og sobril 10 mg x 3. Jeg har aldri brukt mer enn 10 x 2, som regel x 1.Jeg har ikke hatt bivirkninger av zoloft, annet enn litt løs mave, og sobril bruker jeg kun ved behov. (jeg er sosionom, og jobber i helse, men før medisinen greide jeg så vidt å kjøre på jobb pga angst. Jeg er ikke interesert i sykemld, og det er leeeeenge siden jeg har hatt det så bra som nå! Ingen bivirkninger, og jeg fungerer i hverdagen og privat. Nå er jeg redd for at fastlegen min ikke vil skrive ut zoloft til meg. Hva gjør jeg? Hva skal jeg si, for at ho skal forstå? Jeg mener selv at zoloft funker bra, og den eska med sobril er liksom en ekstra ro. Den er der om jeg skulle trenge den. Jeg er ikke medisinsk utdannet. Er zoloft ok mot angst/panikkangst, og er det ok å ta sobril en og annen gang når det topper seg? Har det egentlig ganske bra nå, og vil ikke tilbake til dit jeg var i sommer og i fjor sommer. På forhånd tusen takk for svar.

Mvh meg.


­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 04. august 2019, klokken 15:38

Jeg er overbevist om at fastlegen din vil skrive ut Zoloft. Det er ikke noen restriksjoner i forhold til det preparatet. Sobril derimot er verre. Det lukker deg inne fra omgivelsene og er avhengighetsskapende, men dersom du klarer å bruke den kun i begrensede perioder så bruker du den slik den er ment brukt. Derimot er en 10-pakning til bruk for en måned eller mer en riktigere dosering. Viser du over tid at du klarer å ta max 1-2 per uke i snitt, evt 1-2 daglig en 3-dagersperiode per måned, så skal fastlegen egentlig evne å se at vinningen er større enn risikoen for avhengighet. Men vær vársom! Plutselig kan det tenkes du begynner å ta den for sikkerhets skyld, pga noe viktig dagen etter etc, og da er avhengighersprosessen i gang. Da  s k a l   fastlegen Ta Den Fra Deg Igjen Og Evt Gå Over Til 10-pakninger igjen, eller Intet. 


Både Zoloft  og ro og orden i livet bidrar til redusert behov for Sobril. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon