Er det virkelig ME, eller kan det være uoppdaget og alvorlig sykdom?

Innsendt spørsmål

Hvor sikker er svar på blodprøver? Er det mulig å gå i årevis med en uoppdaget livstruende sykdom når det blir tatt blodprøver jevnlig?
Jeg har vært syk i mange mange år, og har diagnosen ME. Har såpass alvorlig grad at jeg er sengeliggende mesteparten av dagen - noen dager er jeg litt bedre og prøver da å gå litt innendørs, ta en dusj osv, men blir fort dårligere igjen av anstrengelsen. Dette har også gjort at jeg har fått depresjon og til dels angst, i tillegg til tilleggs-symptomer pga langt sengeleie og inaktivitet - både immunsystem og søvn blir jo påvirket av inaktivitet, og bl.a blir jeg smittet og virussyk hele tiden.
Hvert år blir jeg oppfulgt med blodprøver og generell helsesjekk, for å sjekke tilstanden - alle disse blodprøvene har vært fine. Likevel er jeg redd det er noe mer alvorlig og farlig, at det er 'noe' som legene har oversett, og jeg har problemer med å slå meg til ro med dette fordi jeg er forferdelig dårlig noen ganger.

Så spørsmålet er altså - kan man virkelig stole på prøvesvarene? Jeg spør antagelig dumt, men hvis det er noe mer farlig, evnt en dødelig sykdom, burde det ikke da ha utviklet seg på alle disse årene? Jeg har hørt at blodprøver kan vise feil, men ikke over flere år vel? Eller finnes det farlige sykdommer som er så snikende at de kan ligge skjult i mange år før de vises på prøver? Jeg er rett og slett engstelig fordi jeg har vært syk sammenhengende i så mange år.
Takk for at du tar deg tid til å svare.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 08. februar 2016, klokken 20:30

Dersom du har fått diagnosen ME så tar jeg det ærmest for gitt at alle andre mulige forklaringer er utelukket. Det er et krav at alle andre lidelser med liknende symptomer er utelukket for å kunne sette ME-diagnose. man ikke henvises til spesialister for å få satt diagnosen, men det er ikke uvanlig å bli det.


Som navnet forsøker å beskrive så tror man årsaken sitter i hjernen. om det er noe fysisk agens eller om det er ubevisste deler av hjernen som har fått seg en støkk og slått av alle funksjoner for en periode er vanskelig å finne ut av. Men at det skal være et virus som plutselig dukker opp i moderne tid og i den vestlige verden og som bare rammer mennesker med høye krav til "performance" og seg selv stiller jeg meg tvilende til, men for all del, man må være åpen. Og ikke minst være åpen for at det er flere inngangsporter til ME. Men siden sykdommen er en hjernesykdom, encefalopati, så fungerer alle organene som de skal. Derfor er alle blodprøvene normale. Som nevnt er dette er forutsetning for å sette diagnosen.


Svaret er "ja" når det gjelder om man kan gå i årevis med uoppdaget sykdom og normale blodprøver. Men desto lenger tid det tar, jo mindre sannsynlig er det at sykdommen er alvorlig. Slik sykdom ville jo bare utviklet seg. To år er lenge å gå med alvorlig uoppdaget sykdom. De fleste er nok funnet til da pga symptomutvikling. I tillegg er nok en sykdom som tar to år å oppdage sannsynligvis av en sjelden type.


Jeg føler meg overbevist om at det ikke er noen uoppdaget og alvorlig sykdom som har rammet deg.

På generelt grunnlag bør man gjenta prøvesvar med avvik, elle om man lurer på om de viser feil resultat ene eller andre veien.

De forskjellige blodprøvene må dessuten vise forandring av en viss grad før man kan si at forandringen er reell og ikke bare en tilfeldig variasjon på grunn av naturlige variasjoner i kropp, prøvetaking og analyse.


Jeg synes du tolker dette helt korrekt, men skjønner at du må spørre.


Så langt har man bare funnet én vei ut av ME, og det er gjennom å lære underbevisstheten (som antakelig har blitt "skremt") opp igjen på nytt at det ikke er farlig med belastninger. Det betyr at man må gå forsiktig frem og gi seg i god (!!!!!) tid før man blir sliten. Blir man sliten når man endelig, en sjelden gang har noe som er i nærheten av å kunne kalles en "god" dag, så blir dette nøyaktig det samme som å rive skorpen av et sår. Man må begynne på scratch igjen. Overbelaster du deg på slike "gode" dager så bekrefter du nettopp det hjernen er overbevist om, nemlig at belastning, det er farlig. Det er ikke meningen overhodet å få dette til å høres enkelt ut. Oppskriften er kanskje enkel, men gjennomføringen, spesielt med tanke på at det er "vinnere/strebere/stå-på-mennesker" som rammes, viser seg å være ekstremt vanskelig å gjennomføre.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon