Er dette elveblest?

Innsendt spørsmål

­Hei.
Kort om meg: 30 år, fødte barn for 6 mnd siden. Tørr hud generelt, noen seboreiske flekker i hodebunn. Ingen sykdommer som jeg vet om. Har slitt med helseangst i noen år. Den kommer og går. Ble ekstremt forverret da jeg mistet en nær. Jeg har etter fødsel slitt med en kløe. Den er lokalisert KUN på øvre del av ryggen. Den er ikke verre på natt. Jeg føler den blir verre når jeg setter på meg bh og klær. Kløen er spesielt ille under bh stroppen. Ikke noe synlig utslett, men hvis jeg skraper/klør i huden der, så blir jeg fort rød/vablete. (Kan ligne elveblest om jeg klør litt)
Skal sies jeg har brukt amme bh store deler av døgnet etter fødsel.
Hva tror du årsaken kan være?
Er det noe som tilsier at dette er tegn på alvorlig sykdom? Hadde sopp/ringorm på ryggen for noen år siden, men da var det utslett formet som ringer. Så det ligner ikke helt.

Et annet spm: pga min helseangst fikk jeg fjernet en føflekk. Legen var enig i at den var ok å fjerne pga størrelsen, men han så ikke noen kreft signaler ved den.
Han har skrevet i journalen min at den var benign (godartet?) og sa også på tlf at den var det. Jeg ba om kopi av histologien på føflekken og under diagnose står det: sammensatt nevus fra rygg, radikalt fjernet.
Hvordan kan legen ut fra dette vite at den var godartet?

På forhånd takk for svar!

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. mai 2019, klokken 20:27

 Det vablete utseendet taler sterkt for at dette er nettopp elveblest, og at det kan være stoffet, vaskemiddelet eller metall i låsen til eksempel, som du kan ha begynt å reagere allergisk på. Men du skal vite at det er veldig (!) mange årsaker til elveblest, til og med temperatur, svette, vibrasjoner og masse mer og at vi ofte ikke finner årsaken. I ditt tilfelle derimot tenker jeg vi må diskutere BH-en spesielt siden utslettet er begrenset til der denne er plassert.


Sammensatt nevus er et navn på en helt normal føflekk som har kommet til det stedet i livet hvor den betegnes sammensatt nevus, eller compound nevus som det heler på engeøsk, dersom du ønsker å Google det. Radikalt fjernet betyr totalt fjernet. Dette trenger ingen oppfølging. Det dreier seg om en helt godartet føflekk som er totalt fjernet.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon