Er dette kreft eller irritabel tarm?

Innsendt spørsmål

­­Hei Eg har fått konstanterer IBS for 5 år sida då eg tok coloskopi ..hadde problemer for to år sida då tok eg CT av mage og buk .I b av des begynte det m diaré og vekslende avføring m kulete avføring ..våknet om natta og hadde diaré et par netter etter det m ondt midt nederst i magen ..dette varte til midt i des m skikkelig knip etter middagen og rett på toalettet Men no etter jul har eg normal avføring ,men stort sett luftsmerter meir eller mindre heile tida Var hos lege no etter jul m avføringsprøve og tok blodprøver alle var fine Tar no miniform som eg merker hjelper I tillegg no så prøver eg å spise mat som ikkje inneholder melkeprodukt som eg veit at eg ikkje tåler Einaste om natta då kjenner eg ingenting ,men magen begynner å jobbe så snart eg er på beina Er vell litt bekymret for dette Så mitt spørsmål er ..har eg grunn til å vere det ,eller skal eg prøve å roe meg ?Er jo luftsmertene som er overalt og mest i venstre side som er problemet ...

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 04. januar 2017, klokken 21:19Mat med lavt FODMAP-innhold er den beeste behandlingen man har mot irritabel tarm. Det er ingen kurerende, men en lindrende behandling.


Det er vanskelig å si hva som er terskelen for når folk blir bekymret, men jeg kan si at du behøver ikke å bli bekymret for noe alvorlig. Det er høyst sikkert.


Det er to ting jeg tenker dette kan være:  1. Irritabel tarm; mest sannsynlig, på bakgrunn av sykehistorien din. Dette skyldes at du har en tarm som ikke evner å ta opp store karbohydrater. Se for deg at tarmen har mange små porer. Irritabel tarm kalles også spastisk tarm. Når tarmen trekker seg sammen i spasmer blir porene mindre og store molekyler kommer seg ikke gjennom. Dermed havner de i tykktarmen ufordøyet, til bakterienes store glede. Disse spiser av de, det gjærer og dannes gasser. Gasser i magen er ubehagelig for de fleste og det blir ikke bedre av at tarmen trekker seg sammen (spasmer). Internett og bokhandlerne har blitt fullstappet av informasjon om hva slags mat som har og ikke har FODMAP. Du må altså unngå FODMAP. Først alt, deretter kan du forsøke forsiktig ett og ett av de fodmap-matvarene du savner mest.

     

  2. Divertikler i tarm, dvs utposninger på tarmen som følge av langvarig forstoppelse. Forstoppelse fører til at man må presse på do og dette fører til utposninger. Disse kan bli betente når det fanges avføring inne i de utposede lommene. Divertikler er ikke uvanlig hos dem med irritabel tarm. Det betyr at du godt kan ha begge deler. Man får ikke gjort så mye med selve utposningene/divertiklene, men man kan forsøke å leve så man unngår forstoppelser og dermed forstørrer utposningene, presser mer avføring inn i dem og får mer smerte av dem. Blir de betente (større sannsynlighet desto større de er, for da har ikke fanget avføring så lett for å løsne fra de utposede lommene; avføring inneholder mye bakterier, dermed betennelse i tarmveggen) gjør det vondt, man kan også få feber, og det er smertefullt å bli tatt på magen, spesielt der det er mest divertikler og det er i området nede til venstre i magen (sett fra deg selv; nede til høyre sett forfra). Tarm sykdommer i tykktarmenPolypper/kreft er ikke årsaken. Det er kort tid siden koloskopien, i en slik sammenheng. Det tar lenger tid å utvikle en kreft som forårsaker slike symptomer. Inflammatorisk tarmsykdom (Ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom) gir blod og slim i avføringen, i tillegg til magesmerter, og avføringsprøven Calprotectin er forhøyet. Divertikler er utposninger som kan gjøre vondt om de blir betente. Polypper går innover i tarmen, divertikler er utposinger. Kan se ut som polypper fra utsiden av tarmen, men det er ikke det samme. Behandlingen blir altså å unngå forstoppelse, dvs mosjonér, drikk mye vann (ikke vanndrivende som brus, kaffe eller te etc) og spis fiberholdig kost. Det er vanskelig å få folk som ikke har innarbeidet dette til å endre denne siden av livsstilen sin.

Ut i fra hva du beskriver ser jeg ikke sannsynligheten for alvorlig sykdom som stor. Dersom ufrivillig vekttap på flere kilo på et halvår, følbare kuler i magen, endret avføringsmønster, tarmkreft  familien (spesielt hvis under 50 år) eller blod i avføringen bør føre til ekstra vurdering, men ett av disse symptomene alene behøver ikke å bety noe som helst. Desto flere av faktorene, desto større nødvendighet for ny koloskopi. Dette høres ut som irritabel tarm, med lindring etter avføring, og bedring på nattestid (pga da er det lite mat i magen). Sett deg inn i FODMAP, men dette er et prosjekt man enten gjør helhjertet, eller så kan man la det være. Bommer man på én matvare kan symptomene dukke opp!

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon