Er dette symptomer på tykktarmkreft?

Innsendt spørsmål

­Etter en periode med mye stress og uregelmessige matvaner fikk jeg for to mnd siden svært vondt i magen på høyre side rett under ribbeinet. Smerten strålte nedover på samme side og kunne minne litt om strekt muskel. Siden da har jeg daglig hatt stikkende smerter i magen, mest på høyre side men de har ogsådukket opp på andre steder i mage-tarm regionen. Dette skjedde nesten samtidig med at jeg sluttet på p-piller.
Fastlegen min mente at dette kunne skyldes hormonelle forandringer, så jeg oppsøkte derfor en gynekolog. På ultralyd var alt normal også normal livmorhals prøve og NEG kjønnssykdommer.
Fastlegen gjennomførte hemofec over tre dager som var negativ og fecal var på 22. Har også vært på utredning hos mage-tarm lege som gjennomførte ultralyd av magen og tarmen uten noen funn.
Både fastlege og mage-tarm har konkludert ned irritabel tarm. Jeg er dog litt usikker.
Problemet er at jeg fortsatt går rundt med disse plagene og magen har faktisk blitt verre. Sliter med forstoppelse og oppblåst mage, ser for øyeblikket ut som at jeg er gravid i 6 mnd. Opplever også svært mye luft i magen. Avføringsmønsteret varierer. Det har også blitt tatt boldprøver for cøliaki og laktoseintoleranse, begge NEG. Blodprøver av lever, nyrer, jern, HB, hvite blodceller, kalsium, d vitamin, urinsyre, magnesium, PSA, sink, kreatinin, proteiner I blod, b vitamin status normal.

Denne uken fikk jeg en henvisning av fastlegen for CT colon, men i dag fikk jeg beskjed fra en radiograf hos Unilabd at de ikke ønsker å gjennomføre CT colon på pasienter under 30.
Kan dette være tegn på kreft? Og bør jeg prøve å få tatt CT colon privat?
Og hvis det var noe alvorlig, hadde de sett det på ultralyd? Med alvorlig tenker jeg kreft.
Kan også nevnes at jeg midt opp i dette har hatt litt vondt i korsryggen på samme siden.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 02. juni 2019, klokken 22:06

De hadde sett på ultraøyd om det var noe galt, men ikke nødvendigvis akkurat hva det var. For å finne ut av det måtte de sendt deg til koloskopi. Symptomene dine er helt i tråd med de man ser ved fuibromyalgi og med disse symptomene, som er så lite suspekte for kreft, så er det faktisk større sjans for at du skades av strålingen fra CT kolon enn sannsynligheten for at du har kreft.


De fleste tilfellene av tykktarmskreft oppstår på pasientens venstre side i tarmen. De aller fleste av disse igjen, 35 %, i endetarmen.  Dersom avføringen din er smalt formet bør legen din, kanskje først og fremst dersom det er massiv opphopning av tarmkreft i familietreet deres (siden du er svært ung i denne sammenhengen), kjenne etter med en finger i endetarmen. Dette høres ikke ut til å være nødvendig i ditt tilfelle.


Kreft i høyre deler av tykktarmen sprekker tidlig og blør derfor lett. Blødning, og i dette tilfellet mørkt blod (rekker å brytes ned før det kommer ut med avføringen) er derfor et viktig tegn som må utredes. Du har ikke blod i avføringen. Du har og normal Hb (blodprosent), hvilket betyr at du ikke blør og at det derfor kunne være tilfeldig at alle testene var negativt for blod. De var nok sant negative.


Jo nærmere endetarmen, desto smalere blir tarmen. Nærmere endetarmen har en kreft derfor stor sjanse for å tette igjen tarmen og dermed forårsake forstoppelse, endre avføringens form (lang, tynn avføring), sprekke tarmen (lyst blod) eller forårsake tarmslyng (kraftige magesmerter). Disse siste partiene av tarmen har også mange slimproduserende celler. Sliming oppstår derfor oftere fra kreft herfra enn i de høyre delene av tykktarmen. Noen får flere av symptomene, andre veldig få. Desto eldre man er (spesielt om 50 år har passert) eller om vedkommende har tilfeller av tarmkreft i familien, jo viktigere er det å få uforklarlige symptomer sjekket ut.


Noen får allmennsymptomer (feber/sykdomsfølelse), ca 20% og bare 6 % opplever ufrivillig vekttap. Hos tynne mennesker kan ma kjenne svulsten enkelte ganger, gjennom å trykke på magen.


Det er sant at endret avføringsmønster er ett av symptomene ved tarmkreft, men din alder og øvrige symptomer taler i mot, samtidig som du passer rett inn i en irritabel tarm diagnose. Uten slim, blod, følbar kreft, lav Hb, opphopning av tarmkreft i familien, uforklarlig vekttap eller påvirket allmenntilstand (flere av tegnene bør foreligge) går man ikke videre med koloskopi, og enda mindre strålebelastende CT. Hadde du vært noe eldre, og litt flere tegn på alvorlig sykdom, ville man anbefalt koloskopi.


 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.


Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon