Er disse blodprøvene normale? Hva bør jeg spørre fastlegen min om?

Innsendt spørsmål

­Jeg er kvinne, 68 år og har over tid vært svært slapp og sliten og må hvile etter å ha gått på tur av moderat lengde, støvsuget hjemme, eller vært på bytur/tog/buss (bor utenbys) Føler meg som om jeg er 80 år. Har endel artrose i føtter og hender. Smerter i ryggen og sterk hodepine sender meg ofte rett til sofaen.

Jeg har fått opplyst labsvar fra fastlegen:

Jernbindingskapasitet 46
S-Ferritin 327
S-Jern 8,1
S-Protein 68
Jernmetning 18
Hemoglobin 12,4
SR 34

Hva kan dette bety? Hva bør jeg spørre om?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 05. februar 2018, klokken 11:00

Smerter og hodepine blir vi slitne av. Hvis søvnen er påvirket vil jo dette også kunne bidra. Utover dette må dere jo foreta en helt standard helsesjekk. Nå er det ekstremt mange ting som kan forårsake tretthet og slapphet, nesten 200 diagnoser, siden tretthet og slapphet er et symptom ved de fleste lidelser. Men ett sted må man jo begynne, og det er med orienterende blodprøver, orienterende helsesjekk og i dette tilfellet kanskje også ha et våkent øye for giktiske lidelser. 


Artrosene er vanskelige å kurere, men jeg regner med dere har prøvd ut paracetamol og betennelsesdempende medikamenter? Og hva hodepinen angår må dere forsøke å finne ut av hva slags type hodepine det dreier seg om. Det er veldig mange som går med en udiagnostisert migrene, og migrene finnes det god behandling for. Disse to tingene synes jeg derfor dere må få tatt opp.


Når det kommer til akkurat disse blodprøvene er de tilnærmet lik normale. Kanskje har du en betennelsesprosess i kroppen, men jeg kan ikke ut i fra prøvene si hva det skulle vært, men det er en av grunnene til at jeg synes dere skal være litt våkne på giktlidelser. Spørre litt omkring dette, spesielt dette med uttalt morgenstivhet eller om du har perioder hvor enkelte av leddene dine blir røde og varme, og ikke "bare" hovne og vonde. Om du har knuter/kuler på kroppen, likfingre i kulden eller rødlige utslett til tider...


Andre ting som må tas med på helsesjekken er lytting over hjertet og lungene (bilyder og væske etc), blodtrykk må tas og en rekke andre prøver (nyre, lever etc). Blodverdien din (Hemoglobin) må sammenliknes med hva den har vært tidligere. Har den f eks vært 14 for et halvt år siden så kan 12,8 g/dL være for lavt for deg, selv om det er innenfor referanseområdet for den friske befolkningen.


Sammendrag: Blodprøvene kan tyde på at du har en betennelse i kroppen. Vær våken for giktiske lidelser, men uten kliniske symptomer på det er det lite sannsynlig. Gjennomfør i tillegg flere blodprøver og en helsesjekk med lytting, samtale, blodtrykk og EKG etc.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon