Er forandringen i hjernens hvite substans årsaken til krampene?

Innsendt spørsmål

­Spørsmål ang. USPESIKIKKE FORANDRINGER I HJERNES HVITE SUBSTANS FORTIL.
Jeg har lest inne på denne siden eks. på tilstander hvor hvit substans er forandret,og jeg bet meg merke i en ting. Jeg spør fordi min datter tok MR OG EEG første gang for to år siden etter et apileptisk anfall. Hun var da 16 år.
Det står " forklaringen kan ligge i blodårene,betennelser,innsnevringre etc- og UNDER symptomer står det bl.a kramper,lysskyhet etc. om det er betennelse eller hevelse i hjernen.

MITT SPØRSMÅL ER DA: Ang. symptomer,kan disse krampene arte seg som epileptiske anfall? Kan det være betennelse el. hevelse i hjerne uten at det blir påvist på MR??
mIN DATTER HAR FÅTT PÅVIST "USPESIFIKKE på høyre side" hUN har og som nevnt fått påvist epeilepsi ved eeg i en alder av nesten 16 år. Jeg har merket meg at hun har en synlig hevelse under høyre øyeIved siden av, i nærheten av tinningen på høyre side. Dette har kommet og gått i ca. 2,5 år. det er ikke vondt og har ikke farge,men der er en hevelse. dette oppdaget hun første gan for to og et halvt år siden, da var øyet også rødt inn på det hvite men det forsvant etter to behandlinger med øyedråper. Kan denne hevelsen være tegn på at hun har betennelse i hud eller hjerne? eventuelt at hun også har hevelse i hjerne? Og kan dette ha sammenheng med funn av uspesifikke forandringer? og kan dette være grunnen til at hun har epilepsi?? Håper på svar !! mvh mor­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 10. juni 2014, klokken 19:12

Istock 000014430407xsmall


Hva kan forårsake kramper som ikke synes på MR?


MR er en god undersøkelse for å påvise hevelse i hjernen, for eksempel hevelse forårsake av inflammasjon (betennelse). Dersom den ikke er påviselig med MR ser jeg ikke for meg at den skal kunne forårsake epileptiske eller andre former for kramper. Derimot er det andre forhold enn hevelser og plasskrevende prosesser som også kan forårsake (epileptiske) kramper. La oss ta en titt på nettopp dette: • Lavt blodsukker

 • Medikamenter: Bråslutt med benzodiazepiner, medikamenter mot depresjon av typen SSRI, bråslutt med alkohol, bråsluttmed heroin, kokain- og amfetaminmisbruk.

 • Elektrolyttforstyrrelser: For lite natrium eller kalsium

 • Nyresvikt: Uremi

 • Feber

 • Epilepsi: Epilepsi behøver ikke å skyldes at noe utvider seg eller trykker i hjernen. Derfor er det viktig å ta EEK og å forsøke å provosere frem krampene/anfall mens EEG-et blir tatt.


Ellers er det mange tilstander som kan ses på MR, slik som plasskrevende tilstander som blødning, skader, svulster og medfødte feil, samt betennelser i hjernevev eller blodårer, Alzheimer, slag, feilkobllinger mellom blodårer, utposninger av blodårer, hjerneslag


Kan det være andre årsaker til krampene? • Besvimelser er ofte etterfulgt av kramper

 • Hjerterytmeforstyrrelser må utelukkes

 • Migrene

 • Narkolepsi

 • Panikkanfall ("affeksjonskramper")


(men det er intet av dette heller som gir hvit substansforandring på MR).


Det du har notert deg ved øyet er neppe av betydning for dette andre vi forsøker å finne ut av her, selv om man ved infeksjon i nærheten av øyet er spesielt nøtye med å behandle fort og riktig for å unngå at infeksjonen sprer seg inn i øye/hjerne via en blodåre som går inn i disse områdene fra huden omkring øyet. Men da snakker vi om en litt annen tilstand.


Hva betyr MR: "Uspesifikk forandring i hjernens hvite substans?"


Som det ligger i ordet er forandringen uspesifikk. Radiologen som beskriver funnet tør som regel ikke å spekulere i om det skyldes betennelse, redusert blodforsyning, ingenting eller hva det måtte være. Man må ha full tilgang til sykehistorien for å kunne anta noen sammenhenger og det har ikke radiologen. Derfor dette svaret. Men det hender de drister seg til å svare at det kan være forenlig med "x" eller "y", men det er først og fremst på direkte forespørsel eller på røntgenmøter på sykehusene de spekulerer høylytt.


Så hva er det som gir forandringer i hjernens hvite substans og kramper?


Du har lest et tidligere svar her inne: Forandringer i hjernens hvite substans, og om du sammenlikner oppramsingen av hva som kan gi forandringer i hjernens hvite substans, med listen over for årsaker til kramper, så er det lov å legge spesiell vekt på tilstander som har de to til felles. Hva mener jeg nå? Jo, for eksempel kan betennelse gi både kramper og forandringer i den hvite substansen. Derfor kan man spørre seg: Kan det være en betennelse? Hva annet i listen over hvit substansforandringer er det som kan gi kramper (i tilfelle det er en slik sammenheng, hvilket du lurer på)? Jo, metabolske forandringer, kreft og hjerneslag for å nevne noe. Men mye av dette er relativt enkelt å luke ut på klinikk, bilder, EEG og blodprøver.


Spørsmålet ditt oppfatter jeg går ut på at du lurer på om den uspesifikke forandringen de har sett på MR kan forklare hennes kramper? I teorien er det mulig, men det er ikke godt å si om de ville være epileptiske av natur. Antakelig er svaret ja, men først ville nok kroppsresponsen være såkalt fokal i så fall, dvs aktivere de hjernefunksjonene i umiddelbar nærhet til den hvite substansforandringen, ikke nødvendigvis kramper, men f eks personlighetsforandringer, for å spre seg til hele hjernen og gi generelle kramper.


Jeg tror den beste løsningen her er at fastlegen ringer radiologen og legger frem sykehistorien for denne og deretter spør om radiologen tror det kan være en sammenheng mellom substansforandringen og hennes kramper. Klarer ikke de to å lande på en enighet, eller uansett, er det aktuelt å henvise videre til nevrolog. Det kunne være interessant å vite hvorfor MRet ble tatt og hvordan "bestillingsteksten" lød, så kunne jeg kanskje ha rettledet dere enda bedre.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon