Er fortykket livmorslimhinne det samme som kreft

Innsendt spørsmål

­
"Hei! Jeg er 59 år, går til gynekolog en gang pr. år, sist i mars 2016, normal celleprøve, men hadde da svært såre slimhinner og ble satt på Vagifem 10 MG. Er generelt redd for hormonbehandling og har ikke begynt med disse før i slutten av november, da jeg fikk urinveisinfeksjon. Synes vagitoriene har hjulpet mye, den brennende følelsen i underlivet er borte, og jeg er veldig fornøyd, men de siste dagene har jeg begynt å blø litt vaginalt. Hadde samleie fredag morgen og hadde litt blodtilblandet utflod lørdag og senere brunelig utflod, blør fortsatt litt i dag søndag...."

Jeg stilte ovenstående spørsmål her for noen dager siden og ble anbefalt av dere å undersøke dette. Det har jeg gjort, det ble funnet noe fortykket livmorslimhinne, opp mot 8mm, ellers så det fint ut, og det ble tatt prøver av livmorhals og livmor. Jeg er svært engstelig og nye spørsmål har har dukket opp? Betyr fortykket livmorslimhinne at det høyst sansynelig er kreft? I begynnelsen av behandlingen med Vagifem hadde jeg svært ømme bryster noe som har gått bort! før jeg begynte med Vagifem hadde jeg mye hetetokter , disse forsvant så og si helt, men har også begynt og komme tilbake, ut i fra dette lurer jeg på om Vagifem også kan ha påvirket livmorslimhinnen i starten av behandlingen, da har jeg en forklaring jeg kan roe meg med inntil jeg får svar på prøvene som ble tatt. Det står at en vanhellig bivirkning til Vagifem er blødning, dette må jo da komme fra en påvirket livmorslimhinne? Pleier i såfall dette å være forbigående? Gynekologen sa at jeg ikke hadde noen grunn til å engste meg mye for dette, det gjorde ikke hun, men jeg er fryktelig redd så jeg fikk egentlig ikke samlet meg under undersøkelsen slik at jeg fikk spurt om dette, håper på raskt svar.

Doktor Sindre Grindheim

Svar fra legen (Sindre Grindheim)

Sist endret 03. januar 2017, klokken 20:06

 Fortykket livmorslimhinne er ikke det samme som kreft. Det er oftest helt godartet, men kan også være forstadier til kreft eller livmorkreft.


Vagifem kan være årsak til både livmorslimhinnefortykkelse og blødninger, men må alltid avklares med en vevsprøve for å utelukke de andre tilfellene som nevnt over. I såfall vil dette ofte være forbigående, men kan også være tilbakevendende med ugjevne mellomrom. Uansett så er den hormondosen i vagifem en brøkdel av hva dine eggstokker produserte før overgangsalderen, og mye mindre enn hormontabletter som brukes mot f.eks hetetokter. Det er ikke funnet noe sammenheng mellom vagifembruk og økt risiko for livmorkreft, og vagifem kan også brukes hos kvinner som har fått fjernet sin livmor pga slik kreft uten større risiko for tilbakefall. 


Jeg forstår at du er engstelig for kreft, men dette er skjelden tilfellet når man bruker vagifem og tykkelsen ikke er mer enn 8mm. Dog vil vevsprøven kunne gi en endelig avklaring av dette. Skulle det dog være livmorkreft, er dette en krettype som ofte oppdages meget tidlig (pga blødninger) og har dermed en meget god prognose. Behandlingen er da som oftest operasjon uten noe mer etterbehandling.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon