Er jeg gravid eller skyldes kvalmen og ubehaget i magen syre, blærekatarr eller

Innsendt spørsmål

Hei!
Jeg er litt småbekymret men har eksamens tid og liten tid til å oppsøke legen derfor prøver jeg meg her!

Har slitet med ryggradsplager og vond mage og ned mot underlivet en god stund. Trodde det kom av løping på asfalt da jeg ofte for smerter i slutten av løpeøkta. Slutter å jogge men forsatt vondt. Det har dabbet litt ut nå de siste dagene, MEN jeg sliter veldig med kvalme..hver morgen, og etter jeg har spist..På kvelden kommer det også veldig plutselig, og da greier jeg så vidt å bevege meg. Dette har pågått nå i noen uker.. Sover veldig dårlig om nettene også, kvalme og veldig varm. Noen anelse om hva det kan være? Var redd jeg var gravid, men da blir man vel ikke dårlig etter å ha spist?

Jeg trodde mensen var rett rundt hjørnet og hoppet på p-piller i to dager (da jeg skulle på treningsleir) men når jeg sluttet, kom ikke mensen..og nå har det gått 3 uker. Er det mulig at jeg greide å hoppe over? Pleier å få mens så fort jeg slutter, men da har jeg gått lenger på de..

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 22. mai 2014, klokken 13:25

Det er ingen tvil om at du burde gjennomføre en graviditetstest, dersom det er viktig for deg å finne ut av om du er gravid tidligst mulig. Uteblitt menstruasjon sammen med kvalme, kanskje humørendringer og brystspreng...dette er typiske graviditetssignaler. Du har gått tre uker over tiden og forventer ny menstruasjon om en ukes tid om du har regelmessig og 28 dagers syklus.


En graviditetstest vil altså kunne gi deg svar på om du er gravid allerede idag. Graviditetstestene gir sikkert resultat senest den dagen du forventer mensen din. Det tar alltid 1 dager fra eggløsningen til menstruasjonen kommer. Man kan befruktes til og med dagen etter eggløsningen siden egget lever et døgns tid. Da er det fortsatt 13 dager igjen til dagen du skulle fått mensen. Graviditetstester slår ut 10 dager etter befruktningen om du har blitt gravid. Det betyr med andre ord at graviditetstesten slår ut før du forventer mensen, men tar du testen den dagen du forventet den er du ihvertfall sikker på at du ikke har tatt den for tidlig. Det er jo ikke alle som vet når eggløsingen sin er. Da må mensen i det minste være regelmessig.


Jeg ville også tatt en urinprøve var jeg deg, for å utelukke urinveisinfeksjon. Føler du ryggsmerter og/eller feber i tillegg ville jeg tatt dette lille stikket i fingeren vi kaller CRP også. Er den forhøyet har urinveisinfeksjonsbakteriene rukket å krabbe seg opp til nyrene og gitt deg nyrebekkenbetennelse. Da skal du ha høyere dose og lenger behandlingstid, med antibiotika, enn ved bare vanlig blærekatarr ( = urinveisinfeksjon/cystitt, nedre UVI).


Hva mer? Har du endret (lukt, konsistens, utseende) utflod, vondt, eventuelt bare vondt ved samleie, kanskje kløe kan du ha underlivsinfeksjon, det være seg sopp (hvit, klumpete utflod +  kløe + lukt), endret bakterieflora (bakteriell vaginose: fiskelukt av en grålig, tyntflytende, noen ganger skummende utflod) eller klamydia (ofte symptomfri, påvises ved urnprøve, men det bør være morgenurin og detvære første delen av urinstrålen som testes, evt at man tester med pensel ("q-tips") fra ytre livmormunn under en gynekologisk undersøkelse).


LES OGSÅ: Hva skjer under en gynekologisk undersøkelse?


Du må ikke glemme å ta graviditetstest som nevnt, men det kan også være at du har litt magekatarr, dvs betennelse av mageslimhinnen eller nedre delen av spiserøret, i større eller mindre grad. Du kan jo forsøke syrenøytraliserende mot det måltidsrelaterte ubehaget og se hvordan effekten er. Har det effekt utelukker det ikke en eventuell graviditet i tillegg.


Dette er de tilstandene jeg ville sjekket ut først, men det avhenger selvsagt av hvor hardt du er rammet. Noen magesmerter er jo alvorlige, men mange av disse gir slike smerter at det ikke er noen tvil...man rett og slett til legen for å lindre smertene. Det blir det viktigste. Så tar legene det derfra. Det jeg tenker spesielt på da er bukhinnebetennelse. De fleste med bukhinnebetennelse ligger helst i ro, krokete, for ikke å strekke bukhinnen.


Litt vanskelig for meg å si hvor mye dette haster. Det tør jeg ikke å anta over nettet, selvsagt. De tingene jeg ville sjekket ut, i tillegg til å ha lav terskel for øyeblikkelig legebesøk om du mistenker noe alvorlig galt, er graviditet (graviditetstest), urinveisinfeksjon (midtstråle urinprøve til laboratoriet på legekontoret), nyrebekkenbetennelse (spør om de kan ta en CRP når du leverer urinprøven), klamydia (førstestråle morgenurin til legekontoret) og syrenøytraliserende (Titralac, reseptfritt og trygt i tilfelle graviditet). Hva legen godtar av belastning og ansvar utenom legetime kan ikke jeg gå god for. Jeg ser helst for meg at du må til legetime for dette, men det kvalifiserer til øyeblikkelig hjelp - time. Et lite tips er å be om enten den første timen på morgenen eller den første timen etter lunsjen. Da er det kortest, som regel ingen ventetid. Så forstyrrer du eksamenslesingen minst mulig.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon