Er jeg utbrent eller kan det være sykdom?

Innsendt spørsmål

­jeg har slitt med slitenhet og utmattelse siden tenårene.. Nå er jeg snart 38år. For ganske nøyaktig to år siden fikk j lungebetennelse. Etter det har j ikke hatt en eneste dag meg overskudd.. Og j blir verre og verre.. Sover masse. Er alene med to barn og klarer snart ingenting.. Har en del stikninger i brystet som av og til forverres v dype innpust. Får melkesyre bare av å gå opp trappa.. Kan bli veldig kortpustet, men er ikke det hele tiden.. Hva bør sjekkes? Hva kan dette være?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 01. mai 2016, klokken 20:54

Høyst sannsynlig er det nettopp det du selv beskriver>; slitenhet og utmattelse, med opparbeidelse av betennelser i muskler over hele kroppen, inkludert brystkassen, som da er ubehagelig å utvide (du puster derfor grunnere og opplever dette som tungpust). Når dette blir stående i flere år skjer noe som kalles sensitivisering, dvs at følere i kroppen blir økt følsomme for smerte, dvs selv ubetydelig påvirkning medfører utsending av smertesignaler fra følerne (nervetrådene). Oppå det hele skjer det også en forsterkning i hjernen, dvs at smertene oppleves sterkere enn de signalene som kommer inn. Hele systemet skrur altså opp volumet på smerter og tretthetsfølelse.


Det hører hjemme med en helsesjekk, men det høres ut som om du er i ferd med å sensitiviseres og oppleve kronisk tretthetstilstand. Du vil ikke dit.


Ett eller annet har altså skremt kroppen din til å skru på disse systemene. Dette er kroppens måte å skru opp volumet på slik at du forstår at det du holder på med nå er galt. Det overbelaster systemet. Det har ikke noe med lungebetennelsen i seg selv å gjøre, men det var dråpen for kroppen.


Du må ta en vanlig helsesjekk med en rekke blodprøver. Får man ikke napp på noe der bør du til en psykolog for å kartlegge hva det er som gjør at du kjører deg så hardt. Som regel skyldes det at man er en person som drives av å unngå negativ kritikk. Dette fører til at man må gjøre mye mer enn de som drives av positive tilbakemeldinger. De er tilfredse med innsatsen sin på et tidligere plan. De sliter seg ikke ut. Behøver ikke legge på de ekstra toppene på alt de gjør for å unngå negative tilbakemeldinger.


Det er viktig å finne ut av slikt og kjenne til at man har en slik begrensning, dersom dette er tilfellet. Hos andre finner vi rett og slett at vedkommende har fått lavt stoffskifte eller har lav blodprosent eller en kronisk sykdom, slik at helsesjekken må gjennomføres først.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon