Er kaliumverdi på 5,2 for høyt?

Innsendt spørsmål

­Hei

Jeg har nylig tatt blodprøve og fikk deretter vite at alt var fint bortsett fra litt høyt kalium (5.2) Jeg tok derfor en ny prøve 10 dager etterpå der kalium var 5.1 (alt annet fint også nyreprøvene, la merke til at natrium var akkurat på nedre normalgrense)

Jeg gikk deretter inn på furst sine pasientsider og la merke til at jeg har hatt kaliumverdier mellom 4,6- 5.2 de siste ti årene (har tatt blodprøver to ganger i året pga bruk av antidepressiva)
Jeg har også tatt EKG som var normal.

Legen har pekt på bruk av antidepressiva som årsak til lett forhøyede kalimnivået, men har ingen annen forklaring på min vedvarende lett forhøyede kaliumnivå.

Jeg ønsker en "second opinion" er om jeg kan slå meg til ro med at kaliumnivået ikke skyldes noe alvorlig, eller om jeg bør be om ytterligere undersøkelser.Alder/kjønn: 36/kvinne

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 21. november 2018, klokken 20:24

Dere bruker altså Fürst laboratorium. Deres referanseområde for kalium er 3,6-5,0 mmol/L. Som du kan lese på deres hjemmeside: 


Høye verdier ved insulinmangel (type 1 diabetikere), acidose (nyresvikt, ses lett på andre blodprøver som helt sikkert er tatt; kreatinin og GFR), hypoksi (lav surstoffmetning, det har du ikke uten å være lungesyk og tungpusten; men enkelt å måle på fingeren), hemolyse (ødeleggelse av blodcellene av forskjellige årsaker, ses som lav Hb blant annet, samt mange unge celler i blodet eller mangel på både unge og gamle celler avhengig av årsaken; ses på blodprøver), digitalisforgiftning (du bruker ikke dette; det er en hjertemedisin), forbrenning (melkesyre), vevsknusninger (frigjør kalium fra innsiden av de knuste cellene så det måles mer i blodprøven), resorpsjon av hematomer (kroppen suger til seg gammelt blod hvorfra kaliumet lekker ut og måles i blodprøven) og av blod fra tarmtractus (blodceller inneholder som nemvt kalium som alle andre celler), oligurisk nyreinsuffisiens (nyresvikt), ukompensert Addisons sykdom (gir høyere kaliumverdier; binyresvikt).


De har og angitt de fareverdiene hvor man forventer at det oppstår alvorlige symptomer: Under 3 eller over 6,5 mmol/L. 


Husk at et referanseområde bare er det området 95% av friske menneskers kaliumverdi ligger. 5% av oss har verdier like utenfor referanseområdet og er helt friske. Da du har hatt samme verdi hele veien, med litt svingninger, så er dette å forstå som din verdi. Vit også at om staseslangen blir stående lenge på så vil blodet overfor bli surt og slippe kalium ut av cellene sine. Slipper man opp stasen da så havner dette kaliumet rett i blodprøveglasset og vil øke prøvesvaret. Derfor er det bedre å la stasen bli stående på dersom den har blitt stående på lenge.


Konklusjon: Ingen grunn til bekymring her.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon