Er min sønns blodverdier forhøyet?

Innsendt spørsmål

Har fått beskjed av legen om at verdiene på trombocytter og blodprosent hos min 16 år gamle sønn er forhøyet. Legen sa at han har tykt blod. Han har tatt blodprøve av dette 2 ganger med 3 ukers mellomrom. I slutten av august og 21. september. Jeg fikk vite av legen han var til denne gangen at han visstnok har hatt forhøyet på disse verdiene siden 2017.


Blod lymfocytter x 10E9L 3,5 (referanseområde 1,0-3,3)
Blod Hemoglobin g/dL 15 (referanseområde 11,0-14,5)
Blod trombocytter x 10E9/L 392 (referanseområde 175-332)

Tyder dette på en underliggende sykdom? Hva slags undersøkelser bør gjøres videre?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 03. oktober 2018, klokken 22:11

Dette tyder på ingen måte på noen sykdom. Verdiene er heller ikke høye nok til at det er noen grunn til å se på blodet hans under mikroskopet med tanke på om det er noen malignitet. I første omgang kan man bare ta en ny blodprøve rett og slett, men de fleste legene hadde nok ikke reagert på disse prøvesvarene i det hele tatt, med mindre gutten har forstørret milt, forstørrede lymfeknuter, krafti (!) nattesvette eller kraftig (!) og ufrivillig vekttap, men igjen, det er virkelig ingen grunn til å steile av disse prøvesvarene. Men pga legen har kalt det tykt blod så har man låst seg til å måtte ta en kontroll eller to for å berolige dere. Til orientering kan referanseområdene variere. Noen har referanseområde på lymfocytter opp til 5,0 til eksempel.


Så lite over referanseområdet betyr ingenting. Det kan være hans normalverdier eller det kan være en svingning, i dette tilfellet stigning, som følge av variasjon i kropp eller målemetode (derfor gjenta prøven). Ikke usannsynlig at det kan skyldes dehydrering heller.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon