Er PSA-prøven min så høy at jeg bør henvises?

Innsendt spørsmål

­hei,
er 57 år mann. Hadde en far som døde av prostatakreft (64 etter langt sykeleie i 1984).
Min PSA var 1,9 i 2008, 2,7 i 2009, 3,1 i 2010, 4.0 i 2011, 4,3 i 2012 og nå 5,8. Fastlegen har kjent på prostata og finner ingen forandringer. Henvist til urolog for ultralyd og biopsi.
Lurer på om fastlegen nå henviser i seneste laget. trener 8-10 t pr uke. Og gjort det i mange år. Sunn livstil.
Litt svakere stråle. en gang på toalettet om natten. ellers intet.
Ser ikke dobling på tre år. Skulle kanskje allikevel vært henvist tidligere pga arv. Sitter med mye uro.
Fint om du gir meg en vurdering.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 30. januar 2013, klokken 20:24

 


Prostatakreft starter ytterst i kjertelen. Dette gjør at den er enklere å kjenne ved endetarmsundersøkelsen, men at det tar lenger tid før den begynner å klemme på urinrøret i dypet og gi vannlatingssymptomer. Derfor er det viktig at menn tar prostatasjekk regelmessig selv om man ikke har vannlatingsplager. Dette gjelder spesielt dem som er arvelig belastet.


Når bør man måle PSA?


Det er en vrien diskusjon når man bør måle PSA. I Norge er man enige om ikke å ta PSA med mindre:



  • man er arvelig belastet: Far eller brødre med prostatakreft. Jo flere eller yngre desto større risiko har man, uavhengig om man har symptomer eller ikke og uavhengig av om legen kjente knuter når han undersøkte deg baktil.

  • dersom mange på kvinnesiden har eggstokk- eller brystkreft er det også aktuelt å måle PSA siden det er det samme genet som forårsaker disse kreftformene også.

  • man har blitt godt informert om hva PSA-resultatet kan bety, dvs høy PSA ses også ved godartet forstørrelse og lav verdi kan også ses ved ondartet forstørrelse, slik at man må ikke stivne helt, eller føle seg helt trygg, bare ut i fra PSA-resultatet alene

  • man har kjent kuler på prostataen. Dette finner legen ut gjennom å benytte fingeren via endetarmen og kjenner på prostatakjertelen via den veien. Kjenner han tydelige kuler, om den har grodd fast og er ubevegelig eller om det tydelige midtskillet på den ikke er følbart så bør det tas en PSA-prøve i tillegg.

  • man har vannlatingsplager: tar lang tid å bli ferdig, svak stråle, vanskelig å starte og/eller stoppe, må fly ofte på do, inkludert natt. Slike vannlatingsplager alene behøver langt i fra å bety kreft siden dette ses ved den godartede prostataforstørrelsen (prostataadenom) også.


Kan du svare ja på ett eller flere av disse punktene kan man måle PSA.


Hvordan tolkes PSA?


Når man først har målt PSA og fått svaret, hva skjer så?



  • Det er jo ikke alltid man begynner med å måle PSA. Mange ganger starter man med å kjenne etter. Kjenner legen kreftsuspekte kuler kan han henvise for vevsprøve og ultralyd basert på det ene funnet alene, men urologen sier ikke nei takk til en PSA-verdi også, gjerne flere så han kan beregne doblingstid og veksthastighet (mer under). Har legen fått kreftmistanke etter å ha kjent på prostataen henvises det derimot uansett hva PSA-en viser, fordi man kan ha normal PSA-verdi selv om man har prostatakreft. 

  • Kan man henvises bare på grunnlag av vannlatingssymptomer, selv om PSA er normal? Ja, det kan man, men da først og fremst med tanke på godartet prostataforstørrelse og om den kan dra fordel av operasjon eller medisiner som krymper prostataen.

  • Kan man henvises dersom alt man har å gå på er at man er arvelig belastet? Nei, dette er for dårlig grunnlag. Man må kjenne etter i tillegg og kjennes intet suspekt må man ta PSA blodprøve i tillegg. Hvis også den er normal så skal du følges opp årlig med blodprøve og endetarmsundersøkelse.

  • Kan man henvises på basis av at legen har kjent noe suspekt på prostataen? Ja, det kan man, selv om PSA er normal. Et alternativ er å ta et MR-bilde. Mange vil kanskje foretrekke det, spesielt dersom man ikke er arvelig belastet heller.


Veldig ofte tas det PSA uten å vite noe om pasienten er arvelig belastet, har vannlatingssymptomer eller knuter på prostataen. Hvordan skal man da tolke den PSA-verdien man får? Det er flere måter å gjøre det på. Om prøven er høy kalles selvsagt pasienten inn får vi anta (og henvises ikke på bakgrunn av PSA-verdien ene og alene) og kan da spørres om vannlatingssymptomer og arv og det kan kjennes etter for kuler på prostataen.


Dersom verdien er over 10 kan dette alene være grunn nok for henvisning. Dersom verdien er over 4 gjentar man prøven etter kort tid, og er den fortsatt over 4 kan man henvise (hvis man er yngre enn 70 år), men man skal da vite at dersom man finner kreft må man ikke bli skremt siden mange kreftformer er lite aggressive, dvs man kan leve med den, så lenge man tar regelmessige PSA-prøver og eventuelt vevsprøver. Prostataoperasjon medfører høy sannsynlighet for å bli impotent, bli lekk for urin og få endetarmsplager. Tar man vevsprøve av tilfeldige 50-åringer vil man finne kreft hos 40% av dem selv om de ikke har symptomer. De absolutt færreste vil dø av kreften. Ser man kreft på vevsprøven er det derfor viktig å avvente hva som vises i mikroskopet før man kaster seg under kniven. Er den aggressiv vil urologen anbefale behandling. Er den snill vil han sannsynligvis anbefale "wait and watch", dvs følge med ved hjelp av PSA og vevsprøver regelmessig. Når man følger med på PSA på denne måten er det nyttig å beregne veksthastigheten og doblingstiden til PSA:


PSA doblingstid kalkulator


Plasserer vi dine verdier inn i doblingstidskalkulatoren får vi at din PSA-verdi bruker 2,85 år på å doble seg og vokser med en hastighet på 0.85 ng/ml hvert år. Du må putte verdiene inn i kalkulatoren for å finne ut doblingstiden. Din doblingstid er altså raskere enn 3 år som er den grensen man setter for når man bør ta kontakt (igjen). Og veksthastigheten din er også raskere enn de anbefalte 0.75 ng/ml/år. Dette sammen med din arvelighet gjør at det er riktig å henvise for vevsprøve og ultralyd. Selv om det ikke er helt sikre tall så skal det nevnes at verdier på 4-10 gir en kreftrisiko på 25% dersom legen ikke kjente noe kreftsuspekt ved undersøkelsen. Dersom legen kjente noe suspekt vil en verdi på mellom 4-10 gi en sjanse for kreft på 40 % (er den over 10 øker sjansen til 70%).


Konklusjon


Det er riktig beslutning at du har blitt henvist selv om PSA ikke er så høy. Dette pga arv, veksthastighet og doblingstid. Husk at man finner kreft i prostataen hos 40 % av alle menn over 50 om vi stopper dem "på gata" og tar vevsprøve av dem. Dersom vi ikke tar stilling til den målingen som er gjort i år, men bare de foregående så blir hastigheten 0.6 (som er mindre enn 0.75) og doblingstiden 3.39 (som er mer enn 3). Noen ville sikkert avventet med å henvise inntil i år på bakgrunn av det, mens andre ville henvist på bakgrunn av at PSA var over 4. I tillegg kommer den arvelige faktoren. Det er først det siste året at doblingstiden og veksthastigheten har økt: 2012-2013 gir doblingstid 1.45 år og veksthastighet 2.4 ng/ml/år. Uansett; dette gjelder bare når man bør henvise. Det er vevsprøven som er avgjørende og skulle det være slik at de ser kreft i den så må man ikke glemme at kreft har forskjellig aggressivitet.


Dersom forstørrelsen er ondartet kan man i tillegg oppleve ett eller flere av følgende:



  • Vekttap

  • Slapphet

  • Tretthet

  • Lav blodprosent

  • Ryggsmerter


Jeg kan som du forstår ikke gjøre mer enn å gjøre deg oppmerksom på alle fakta. Nå som du har dem håper jeg at du innser at du ikke ligger i noen ekstrem faresone her, men jeg kan på den annen siden ikke garantere deg at de ikke finner noe.


Vevsprøve av prostatakjertelen kan bli aktuelt om PSA er over 4 på to målinger, om PSA doblingstiden er mindre enn 3, om PSA veksthastighet er over 0.75 eller om legen har kjent noe kreftsuspekt ved endetarmsundersøkelsen.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.


Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon