Er pulsen min for lav?

Innsendt spørsmål

Har den siste uka opplevd perioder med lav puls. Normalt har jeg en hvilepuls på 65, men opplever nå at den kan komme helt ned i 45. Jeg er ikke noen toppidrettsmann, så dette kan da ikke være normalt? "Anfallene" kan vare fra noen få minutter til flere timer. Det gir ikke noe ubehag eller svimmelhet eller noe sånt. Det eneste jeg merker er at hjertet dunker hardere. Jeg kan faktisk kjenne hjerteslagene. Anfallene oppstår bare i hvile, ikke under fysisk aktivitet. Jeg har lurt på om dette kan være stressrealtert, for jeg har hatt mye å gjøre ifm jobb den siste tiden. Det kan virke som at psykisk stress trigger pulsen til å gå ned. Litt merkelig, for jeg hadde egentlig forventet det motsatte, dvs pulsøkning. Jeg har heller ikke uregelmessig puls. Pulsen er regelmessig under anfallene, men hvert slag banker litt hardere. Det som får meg til å tro at det er stress som ligger bak er som nevnt at det i stor grad er stressede situasjoner som utløser "anfallene". Og når anfallet først er der så blir jeg veldig opptatt av hjerteslagene og driver stadig vekk å teller pulsen. Og det gjør sikkert ikke tingene noe bedre. Har også lagt merke til at det er når jeg kopler av at "anfallene" gir seg, f.eks hvis jeg ser på TV eller gjør andre ting som gjør at jeg glemmer å tenke på pulsen. Når jeg legger meg om kvelden så pleier det å roe seg, og om morgenen når jeg står opp er uansett alt bra. Samtidig er jeg bekymret for at det kan være noe feil med hjerte/kar -systemet. I dag skulle jeg ut i marka å trimme litt på ski, men pulsklokka ville ikke registrere pulsen når eg tok den på hjemme. Jeg hadde et "anfall" akkurat da, og det som gjorde meg skikkelig urolig var at det i bruksanvisninga til klokka stod at "EKG-bølgeformen kan ha blitt endret av en hjertehendelse slik at senderen ikke kan registrere den". Med en gang "anfallet" var over så virket klokka igjen. Kan også legge til at under skituren så merket jeg ikke noe unormalt mht puls. Alt var som det pleier være. Kjørte et par intervalldrag hvor pulsen var oppe i ca 85-90% av makspuls, uten at dette ga noen som helst ubehag ala det som gjerne forbindes med angina eller hjerteinfarkt. ­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. mars 2015, klokken 10:02

Din tilstand må utredes. Den kan skyldes enten det som kalles AV-blokk, syk sinus syndrom eller noe som kalles grenblokk. Ingen av disse tilstandene behøver å gi symptomer.


Siden du ikke har symptomer er mitt forslag til utredning følgende:  • Time hos fastlegen for EKG. På EKG kan fastlegen din oppdage om og/eller hvilken type arytmi du eventuelt måtte ha.

  • Holtermonitorering. Det er ikke alltid man har arytmi når man er hos fastlegen.  Det er nesten regelen snarere enn unntaket. Fastlegen henviser da til EKG-registrering over et lengre tidsrom for å være sikker på å få fanget opp en evt uregelmessighet.

    LES OGSÅ: Tester for hjerterytmeforstyrrelse

  • Dersom en arytmi oppdages tas det også ultralyd av hjertet for å se hvordan det pumper, hvordan hjerteklaffene arbeider, om hjertevegger er fortykket osv.

  • Det kan også vurderes om du skal gjøre en sykkeltest /stresstest / arbeids-EKG / AKG) for å se om dette kan fremprovosere lav puls (bradykardi) med symptomer.


Behandlingen avhenger av om og evt hva man finner. Siden du ikke har symptomer vil jeg anta de ikke finner noe alvorlig og at du heller ikke trenger behandling. Skulle det derimot oppstå blodtrykksfall og/eller symptomer kan det tenkes det kunne bli behov for pacemaker. Andre komplikasjoner til arytmier er atrieflimmer eller hjertesvikt, i aller verste fall hjertestans. Det er derfor viktig at du kommer deg til legen og får utelukket disse tilstandene selv om dette er tilstander du nok skulle ha merket i form av symptomer.


Dersom du hos fastlegen måler et normalt EKG beviser dette at du er frisk bare hvis EKGet ble tatt mens du hadde lav puls. Klarer dere ikke å ta EKG under et "anfall" av lav puls er altså Holtermonitorering neste skritt.


Uavhengig av eventuell arytmi må du redusere vekten og redusere stresset. Har ikke dette redusert blodtrykket ditt innen seks måneder bør det behandles med tabletter. Et blodtrykk målt i fred og ro hjemme skal være noe lavere enn hva du målte, helst under 130 i overtrykk. Undertrykket ditt er derimot suverent. Du må desuten få målt kolesterolet ditt slik at din totale risiko for hjerte- og karsykdom og eventuell behandling og oppfølging kan utregnes.


LES OGSÅ: Se din risiko for å dø av hjertesykdom innen 10 år


 


Håper jeg ikke har vært for streng. Slikt kan jo være irriterende og virke mot sin hensikt. Samtidig er jeg veldig glad for at du er i god form. Dette reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom selv om du er overvektig, men virkelig lav risiko oppnår du ikke før forhøyet stress og vekt er et tilbakelagt kapittel.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon