Er testosteronsvaret normalt?

Innsendt spørsmål

­hei jeg er en mann på 29 år .
Har fikk vridd den ene testikkelen rund når jeg gikk på barne skolen en gang . Måtte operere for å snu den igjen .Det har forsåvidt ikke plaget meg så mye litt smerter for noen år siden men det gikk over . Det er den Venstere den henger 1-2 cm under den høyere. Når jeg står oppreist er det en del kuler over venstere testikkel men dem går bort når jeg ligger. Kan det være varikocele? Leste litt om det på nett . Har greid å produsere 2 barn så den ene må hvertfall fungere . Det har vært sånn så lenge jeg km huske er det noe jeg burde sjekke hos lege ? Jeg og min samboer gikk fra hverandre for 1 år siden etter å ha bært sammen 7 år . Har hatt sex med litt forskjellige damer det siste året men ikke alltid fått junior til å stå ordentlig . Hadde aldri noe problem med lyst eller ereksjon i det 7 år lange forholdet . Gikk til legen min å sa det så han testet testosteron verdiene mine hvis jeg husker riktig kom det på 18 . Leste på nett at mellom 10-32 var vanlig hvis jeg husker riktig . Han sa 18 var normalt men kunne ikke det vært litt høyere for en på 29 som er fysisk aktiv og trener styrke 4 dager i uken . Får vel ikke noe testosteron tilskudd med mindre det er under det laveste ? Min ene testikel kan kanskje ikke fungere etter det dom skjedde i barndommen ? Har vært litt opp å ned med sexlust det siste året kan kanskje skyldes noen dårlige opplevelser og mulig litt depresjon etter brudd .har ofte morgen ereksjon og den fungerer når jeg onanerer på egenhånd men er ikke alltid jeg syns det er så spennende heller .
Sexual lysten skal vel være ganske høy enda i en alder av 29 ?
Har alltid vært glad i sex og damer så vil at alt skal fungere som det pleier .
Konklusjon : burde jeg sjekke testikkel hos lege?
Er testosteron nivå lavt ?
Kan alt skyldes psyken pga en vanskelig periode ?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 04. august 2017, klokken 22:36

Det et aldri feil med en virkelig legesjekk. I påvente av en slik time kan jeg berolige deg med at alt virker normalt. Den opererte testikkelen, mes mindre den har blitt veldig liten og bløt fungerer nok som den skal. Og som du sier så ville det uansett være nok med en velfungerende. At den fungerer viser testosteronsvaret. Det er normalt. Det kan derimot være enklere å tolke testosteronsvaret dersom prøvene SHBG og fritt testosteron er målt i tillegg. Det er det frie testosteronet som er det aktive og som må være normalt. Toraltestosteronet, som er det du har målt, svinger med mengden av dets bærermolekyl SHBG og SHBG lar seg påvirke av mye. Har du derimot lavt fritt testosteron, lavt fritt testosteron og samtidig symptomer på det, dvs impotens, forstørrede bryster, redusert muskelmasse og -styrke og kanskje hetetokter og testiklene er små så er det klart aktuelt å utrede og henvise. Men jeg tviler på det er aktuelt for ditt vedkommende. Ditt besvær mistenker jeg i høyeste grad er psykisk betinget. Og hva mistanken om varicoceler angår er jeg helt enig, men også dette skal du opplyse til legen din da det kan være aktuelt å ta en ultralyd av nyre og sirkulasjon for å utelukke at det ikke er noe som trykker på tilbakestrømningen av blodet fra testikkelen.  Men det er klart, om det er den samme testikkelen som ble vridd og operert så er det svært sannsynlig at det er arrvev som trykker på litt og det er helt ufarlig. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon