Feber av ukjent årsak, symptomer på hjerneslag og smerter i beina i tillegg

Innsendt spørsmål

­Min samboer er en mann på 53 år som nå har gått og hanglet i over en måned. Han har kommet hjem fra jobb og deretter gått rett til sengs og sovet nesten i ett til neste dag. Av og til har han feber ( i går kveld +40), men feberen er der ikke hele tiden. Dessuten har han veldig ondt i beina,av og til hele, men oftest ved anklene og leggene. I helga var vi i København og før vi gikk av båten fikk han noe som lignet et slag, han ble helt rar i øynene og da jeg snakket til ham fikk jeg ikke noe fornuftig svar. Han så ut som han ble drita full, men han hadde ikke drukket alkohol. Han ble med meg inn til byen, men sier i ettertid at han nesten ikke husker at han har vært der i det hele tatt. Bare glimtvise erindringer. Han fortalte at dette ikke var første gangen han hadde hatt ett slikt "slag". I går var han og fikk tatt MR av hodet og han har også tatt CT av beina, men det lar vente på seg med svar fra sistnemte, han har selv prøvd og fått tak i svaret på Ullevål, men får ikke tak i legen( Dr. Brækhus, nevrologisk avd) og svaret blir ikke sendt til fastlegen.
Jeg er veldig bekymret for ham og kan dere gi oss en retning hvor vi bør henvende oss?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. januar 2012, klokken 19:22

Hva er årsaken til feber når man ikke har infeksjon?


La meg begynne med feberen først. Slik jeg forstår det har han feber som kommer og går. Jeg regner med dette har vedvart en tid og ikke bare vart den siste uken eller to? Kortvarig feber kan som kjent skyldes så mangt, oftest forbigående infeksjoner (ofte trengs antibiotika), mens langvarige feberepisoder, og spesielt med slagliknende episoder får meg til å tenke i retning av at noe er galt i hjernen. Med feber og slagliknende episoder må det tas bilde av hjernen for å utelukke svulst. Husk at langt ifra alle svulster er ondartede. Det kan også tenkes at det var lavt eller (veldig) høyt blodsukker som forårsaket de slagliknende symptomene, men da kvikner man ikke til av seg selv etter en stund. Kviknet han til av seg selv har jeg større tro på at det må ha vært noe annet enn blodsukkeret.


Dersom feberen ikke kan forklares ved hverken svulst i hodet eller hjerneslag må det tas blodprøver og bilder for å utelukke: • Infeksjon: Hjertebetennelse, betennelse i benvev, skjulte verkebyller (mage, hjerne, tenner etc), HIV, kyssesyke, soppsykdommer, betennelse i skjoldbruskkjertelen etc

 • Autoimmune sykdommer: F eks betennelser i pulsårer, reumatisme etc

 • Leverkreft

 • Nyrekreft

 • Lymfom (lymfekreft)

 • Leukemi (blodkreft)

 • Betennelse i blodårer (vener), kalt tromboflebitt

 • Blodpropper i lungen

 • Tarmsykdommer (inflammatoriske tarmsykdommer: Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt)

 • Alkoholisk leverbetennelse, eventuelt andre mer sjeldne leverlidelser

 • Sarkoidose og andre sjeldne lidelser


Mye av dette er usannsynlig, men det hører med under utredningen for feber av ukjent årsak.


Les gjerne: Kan man oppdage kreft på blodprøver?


Smerter i beina - Trange blodårer?


Når det gjelder beina tror jeg ikke de plagene har sammenheng med slagepisodene og feberen. Siden det gjelder begge beina skal det mye til at det dreier seg om blodpropp. Er han kald og blek og har smerter i bena når han går? I så fall er det dårlig blodsirkulasjon som er årsaken. I starten får man vondt kun når man bruker beina, men etter hvert som blodårene tetter seg stadig mer til (åreforkalkning) skal det mindre og mindre til før det oppstår smerter. Til slutt får man smerter også i hvile. Da hender det mange liker å ligge med benet/bena utenfor senga så de henger ned mot gulvet. De får da mindre vondt fordi blodtrykket øker og sirkulasjonen blir bedre.


Åreforkalkning kan forklare både slagsymptomene og symptomene i beina. Tette blodårer i beina gir smerter i beina og tette blodårer i hjernen gir drypp eller slag. I så fall må feberen skyldes noe annet og ikke være en følge av et stort hjerneslag eller svulst i hjernen. Et hjerneslag så stort at feber skulle oppstå antar jeg vi kan se bort fra siden det virker som han har kommet seg igjen etter den slagliknende episoden, hvilket han sannsynligvis ikke ville gjort etter et stort slag. Om svulst skulle være årsaken til feberen ser jeg for meg at den skulle være mer konstant "på", men et bilde av hodet hører allikevel med i utredningen. Dette bildet er nå tatt kan jeg lese og det er av avgjørende betydning hva dette bildet viser. Jeg synes forresten det er rart fastlegen ikke skal få kopi av CT-svaret? Kanskje var det sykehuset som bestilte bildet? I så fall får fastlegen svaret allikevel, men ikke før i sluttrapporten (epikrisen) fra sykehuset.

Her ser du åreforkalkning under utvikling. Nederst er sluttstadiet hvor intet mer blod slipper forbi. Dette gir hjerteinfarkt om det skjer i en blodåre til hjertet, koldbrann om det skjer i blodårer til beina eller hjerneslag om det skjer i hjernens blodårer. Bildet i midten: Åren er ikke helt tett ennå, slik at symptomene blir smerter i beina (dette kalles claudicatio intermittens), først ved gange, senere også i hvile. Videre gir det hjertekrampe/angina eller drypp (TIA) de andre nevnte stedene. Er sykdommen kommet langt må de blokke ut, men kommer de ikke til med utstyret for utblokking må de heller operere; legge en blodåre rundt det tette stedet (dette kalles bypass).

 


 


Lever- og nyresvikt forenkler ikke dette bildet. Jeg synes dette høres alvorlig ut. Jeg ville ihvertfall betraktet dette som en svært alvorlig tilstand inntil det motsatte var bevist. Jeg har ikke det fulle bildet og oversikten her, så jeg skal være forsiktig med å uttale meg for sterkt, men jeg kan si som så at dersom jeg ikke kjente denne pasienten og han møtte opp på mitt kontor med denne sykehistorien, og med lever- og nyresvikt på toppen så ville jeg lagt ham inn og bedt sykehuset og ikke gitt meg med utredningen før alvorlige tilstander var utelukket. Det er spesielt feberen og de slagliknende episodene jeg er bekymret for og som jeg mener det bør finnes ut av øyeblikkelig. Det er viktig at du kommer i kontakt med behandlende lege så du får forklart hva som blir den videre gangen i dette og får forklart hvorfor han ikke er innlagt. Men igjen må jeg minne deg på at jeg ikke sitter med all informasjonen her. Jeg vil anta at det finnes en forklaring og at noen sitter med kontrollen over dette. Ofte får ikke fastlegen svar på bilder (med én gang) fordi det ikke er fastlegen som har bestilt bildet eller som styrer utredningen. Da er det i såfall den legen/sykehuslegen som har bestilt bildet / styrer utredningen som skal kontakte deg. De pleier å være ganske flinke til å ringe så fort de vet noe, men de forstår deg om du henger litt på telefonen til dem når det dreier seg om noe så alvorlig som dette.


På sykehus får alle en pasientansvarlig lege


Alle pasienter har idag noe som kalles pasientansvarlig lege ("behandlende lege"), dvs alle pasienter som kommer i kontakt med sykehuset får en bestemt kontaktperson. Denne kalles pasientansvarlig lege og er den du skal kontakte om det er noe. Du ringer han/henne akkurat som du ville ringt en fastlege. Eventuelt ringer du den legen utenom sykehuset som har bestilt bildene eller som styrer denne utredningen.


Les gjerne: Hva er dine rettigheter som pasient?


Konklusjon


Du har helt rett. Dette høres ut som noe som ikke skal vente. Det høres ut som innleggelsesgrunn, men jeg har ikke hele bildet og kan derfor ikke påstå noe for sterkt. I verste fall kan det dreie seg om en svulst i hjernen (pluss åreforkalkning i beina). I noe bedre fall kan det dreie seg om åreforkalkning både i bein og hjerne (med smerter og drypp til følge), men i så fall må feberen skyldes en tredje ting og må utredes separat. I enda bedre fall, men fortsatt alvorlig, har han kanskje feber på grunn av alkoholisk leverskade eller betennelser i benvevet. I aller beste fall har han kanskje bare forbigående infeksjoner som forklarer feberen og har vondt i beina av en eller annen lite alvorlig årsak. Det er så mange varianter her.

Dere har ikke spurt oss om vi kan stille noen diagnose, og det er bra, for dette krever som du nå forstår en utredning. Det du spør om er hva som skjer og hvem dere skal henvende dere til. Det er den som styrer utredningen og/eller som har bestilt bildene dere skal henvende dere til. Det kan ta en stund før fastlegen får disse svarene (med mindre det er han som har bestilt alt). Om det av en eller annen merkelig grunn ikke er noen som kan eller vil svare dere kontakte Pasientombudet i kommunen øyeblikkelig for å få hjelp til hvordan dere da skal gå frem, men jeg tror nok dere finner ut hvem dere skal kontakte om dere finner ut hvem som bestilte bildene eller hvem dere var på besøk hos på sykehuset. I noen tilfeller er det noen som velger å få med seg bilder og prøvesvar fra sykehuset og få alt tolket av en privat institusjon.


Pasientombudet i ditt område finner du her. Klikk deg inn i rullegardinmenyen øverst til høyre og velg ditt fylke.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon