Feildiagnostisert med leddgikt?

Innsendt spørsmål

­Betennelse i slimposer.
I forbindelse med overgangsalder fikk jeg nok så plutselig kraftige smerter i hendene. Leger fortalte meg at det skyldtes betennelse i slimposene Inni håndflatene, i nærheten av innerste fingerledd. og etter noen undersøkelser ble jeg diagnostisert med leddgikt. Jeg har imidlertid aldri hatt problemer med selve leddene I hendene. Og stort sett heller ikke med ledd i andre deler av kroppen. Kun med slimposer.
Er det noen som helst mulighet for at diagnosen leddgikt kan være feil?
Jeg har flere ganger blitt behandlet med kortisontabletter og også med medisiner for leddgikt. Likevel kommer betennelsene tilbake.
Fikk diagnose leddgikt april 2017 etter tre måneder med tiltagende smerter i hendene. Begynte med Metotreksat, men pga uheldige bivirkninger ble dette avsluttet januar 2018. I august 2018 begynte jeg på Arava som jeg går på fremdeles. I tillegg har jeg tatt noen Prednisolon-kurer når betennelsene har flammet opp.
I mange år har jeg spilt mye piano, og har hatt tidvise smerter som resultat av mulig overbelastning av hendene. Nå ser det ut til at betennelsene kommer enten jeg spiller eller ikke. Vet jo ikke om dette har noe med saken å gjøre.
Men spørsmålet er altså: Kan dette være noe annet en leddgikt, og hvilke behandlingsformer kan eventuelt være aktuelle? Jeg spør fordi jeg har lest at det kan være vanskelig å diagnostisere leddgikt, at den kan forveksles med andre sykdommer.

Doktor Alina Colonelu

Svar fra legen (Alina Colonelu)

Sist endret 07. januar 2020, klokken 10:12

Hei.


Du spør om muligheten til at du ble feil diagnostisert med leddgikt. Du sier at du har lest at det kan være vanskelig å diagnostisere leddgikt. Det stemmer at det kan være vanskelig å diagnostisere leddgikt i tidlig fase. For å kunne stille den diagnosen er det behov for at flere kriterier blir oppfylt. Diagnosen baseres på flere funn:
  • symptomer/sykehistorie: som f. eks. morgenstivhet som varer lengre enn en time, artritt som varer mer enn 6 uker, symetriske leddplager, osv.
  • spesifikke blodprøver (som f. eks. anti-CCP-antistiffer) i tillegg til vanlige prover som CRP eller senkningsreaksjon
  • ultralyd eller MR undersøkelse av affiserte ledd (som viser betennelse av synovialhinnen og økt hydrops)
Det er vanskelig for meg å si med 100% sikkerhet at du ble riktig diagnostisert med leddgikt, uten å vite på hvilke kriterier diagnosen ble stilt, men jeg kan si at det er veldig lite sannsynlig at du ble feil diagnostisert.


Det at betennelsen kommer tilbake er helt vanlig, siden leddgikt er en kronisk sykdom som ikke har en kurativ terapi per i dag (det vil si at man ikke blir frisk av den). Behandlingen består av remisjonsinduserende medikamenter (i ditt tilfelle arava og prednisolon) og symptomdempende preparater (NSAIDs – betennelsesdempende medikamenter) som brukes ved behov.


Det er ikke uvanlig at småledd er først affisert som det har skjedd med deg. Det at du får betennelse uansett om du spiller eller ikke spiller piano er igjen normal i sykdomsforløpet siden betennelsen er ikke forårsaket av belastning på ledd.


Håper du fikk svar til spørsmålene dine.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon