Fekaltest/Calprotectin på 147. Kan det være kreft, irritabel tarm eller kronisk

Innsendt spørsmål

­Hei.

Jeg er ei jente på 30 år, har ME, blodtype A, datter på 3.5 år som ble utført med haste keisersnitt, gift. Medisiner: Seroquel 25 mg for å sove på, Lavdose naltrekson.

Jeg har de siste 2,5 hatt veldig merkelig mage. Det begynte med at jeg fikk smerter i mellomgulvet, som bredde seg til ryggen, av og på kvalme, og fort sulten etter mat. I forbindelse med dette fikk jeg også en følelse av at magen ble oppblåst, og at avføringen enten var seig, eller hard. Og lukten på avføring var sterk, nesten sånn type betennelse lukt. Fargen på avføring er normal i farge, ikke blod eller svart avføring. Heller ikke diare. Dro til legen og fikk først Somac som jeg skulle prøve i 3 uker. Ble ikke bedre. Ryggsmertene og magesmertene fortsatte i mellomgulvet, men sultfølelsen og kvalme ble borte og bedre. Kvalm av og på.
Har ikke smerter ved avføring, men får en veldig øm mage etter avføring, føler ikke lettelse og ikke fullstendig tømt.

Nå har smertene i mellomgulv og ryggen blitt bedre, nå har det flyttet seg litt ned på høyre side ca 2 cm nedenfor ribbeinsbuen mot navlen. Litt knip og føler noe er inni magen der som går bak i ryggen på samme side. Jeg veier 60 kilo og er 175 høy, og dermed veldig slank. Syns jeg kjenner noe som likner på en plomme av størrelse på høyre side inni magen, men når jeg er hos lege og jeg ligger på benk kjenner han ingenting og syns magen virker fin. Jeg kjenner det heller ikke selv da jeg ligger, kun da jeg står eller bøyer meg eller sitter. Vet ikke en gang om det er relevant til at jeg hele tiden føler meg øm og oppblåst i magen.
Har vært hos gynekolog, tatt celleprøve, samt ultralyd for å sjekke eggstokker, alt bra!

Har nylig i denne perioden tatt en fecaltest som viser 148 på Kalprotektin, og det er etter at dette reslutatet kom jeg ble redd. Jeg har lest at det KAN bety kreft. Skal levere hemofec nå og har ultralyd om 2.5 uke for å se på hele magen min. Tidligere historikk med magen har vært at jeg har slitt med treg og hard mage siden jeg var baby. Perioder har det vært bedre, men da har jeg alltid følt meg lettet etter et dobesøk.

Brukte microlax kanskje for mye en periode for et par mnd siden og for mye ibux, kan dette ha gjort noe med tarmsystemet mitt?

Har også før denne perioden slitt med plutselig kolikksmerter i magen feks etter måltid, hvor jeg har da hatt tømming og periodevis diare, men jeg sliter mere med forstoppelse følelse. I denne perioden jeg har slitt nå, så har jeg gått på do enten hver dag, i blant annen hver dag, i blant 3 hver dag. Føler meg sjelden tømt, det merkelige er den ømme rare følelsen jeg får i magen etter tømming. I tillegg merker jeg knapt mageproblematikken da jeg ligger. Det merkes aller best da jeg står. Og det får meg til å tenke på at det kan være noe i buken som gjør dette. Jeg syns det er lenge å gå å vente på mere undersøkelser, men legen min virket overhode ikke bekymret, og han sa at jeg ikke skulle tenke på at det var kreft eller noe alvorlig. Vanskelig for meg å stole på det da dette kom akutt og har vedvart. I blant har jeg sett en hinne med litt slim hvis magen har vært hard.Men det er bare i blant. Som du skjønner er jeg ganske bekymret og engstelig, forstår at det kan forverre dette, men det var jo ikke bekymring som gav utslag på fecesprøven.

Mine spørsmål blir da:

1. Hva kan dette være?

2. Hvilke årsaker annet enn skille mellom IBS og IBD kan gi lett forhøyet kalprotektin? =147

3. Bør jeg bekymre meg?

4. Kan det være matvareintoleranser? ( merker ingen endring om jeg har endret kosthold eller kuttet ut gluten, eller melk)

5.Kan IBS gi slike symptomer? Jeg trodde kanskje fra før at jeg hadde IBS egentlig mtp hvordan magen min har vært hele livet.

6. Bør jeg få fortgang i utredningen?

7. Hvis man har blod i avføring vil man kunne se det? Har pirket og gravd mye i avføringen den siste tiden og ser ingenting annet enn normal jevn farge over alt. annet enn at det ofte er litt uførdoyd mat.

8. Hva er årsaken til at en S formet avføring i begynnelsen er omgitt av stenharde klumper? Alså en blanding av normal avføring med noe som tydeligvis er hard gammel avføring?

9. Jeg stod lenge på antibtioika pga borreliose infeksjon, det er 2.5 år siden. Kan det ha innflytning på disse problemene?

10. Kan jeg ha utposning, eller brokk, eller andre ting enn evt kreft? Vet at kreft kan gi forhøyet kalprotektin.

Har ikke gått ned i vekt, sliter litt med matinntak ved periodevis kvalme,men det slet jeg også med før dette oppstod. Antagelig en del av Me bildet. Er ikke noe blekere eller dårligere i formen fysisk enn det jeg er fra før med tanke på ME. Det skumle er at når man har ME vil jo symptomene derfra kunne overlappe en potensielt farlig sykdom hvis det skulle dukke opp.

Tok blodprøver av alle organer osv for 7 mnd siden hvor alt er innenfor ref område. Crp er også under 0.5.

Tok en CEA og et eller annet med C og 125 for 2.5 år siden ( vet disse har noe med kreft å gjøre) og alle var nesten på det laveste tallet på ref område. Vet også at ALP ( alkaliske fosa et eller annet) var ganske nærme det høyeste ref område sist blodprøve. Mener det var 102, og for 1 år siden var den 95, om det skulle ha noe å si, da jeg vet denne har noe med lever og tarm og skjellet å gjøre.

Selv om magen er oppblåst føler jeg ikke alltid at det er luft, men tung i magen. Andre dager fiser jeg som bare det, i blant råtten i blant uten lukt. Mens andre ganger er luften vanskelig å få ut.

Dette ble et langt brev, men dette er årsaken til at jeg kontaker dere , for å få litt mere svar. Håper jeg har vært flink til å gi riktige detaljer, sånn at deres jobb blir lettere.

Jente 30.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 20. januar 2016, klokken 22:13


 1. Mest sannsynlig irritabel tarm

 2. Infeksjoner i mage tarm, eller i øvre luftveier siden man kan svelge betent sekret (snørrr og slim på godt norsk), med døde granulocytter, en type forsvarsceller. Og det er dét testen slår ut på. Ved IBS (irritabel tarm) er verdien i snitt under 150. Ved IBD (inflammatorisk tarmsykdom, dvs krohns sykdom og ulcerøs kollitt) er verdien over 150, i snitt ofte omkring 450-500. Vær klar over at Calprotectintesten / fekaltesten er best egnet til å underbygge inflammatorisk tarmsykdomsdiagnose og å følge forløpet av denne sykdommen, dvs se at verdien synker med behandling eller lar vær å synke ved behandling som indikasjon på at man bør velge annen type behandling. Fekaltesten er dermed ment for å følge behandlingseffekt eller for å avgjøre om man bør ta koloskopi eller ikke mtp inflammatorisk tarmsykdom (IBD).

  LES OGSÅ: Fekaltest/Calprotectin

 3. Antakelig ikke, men dette kan ikke en nettlege svare trygt på. Jeg kan vel ikke se at du ha ropplevd avføringsendringer, betydelig vekttap, blod i avføring, målt vedvarende feber etc. Du har opplevd økt bukomfang uten at man har klart å kjenne en stor svulst som forklaring og du har opplevd slim, men det er i forbindelse med forstoppelse og da slimer tarmen for å hjelpe til med smøring for å få avføringen ut. Din alder gjør kreft uhyre lite sannsynlig.

 4. Høres ikke slik ut, men det er gode blodprøver på dette (laktoseintoleranse og glutenintoleranse/cøliaki). Matvareallergier er det også blodprøve for. Viktig å notere seg sammenhenger mellom inntak av matvare og symptom.

  LES OGSÅ: Cøliaki


 5. Ser mer for meg atskillig høyere calprotectin, en veldig øm mage for berøring og blod og slim i diaréavføring.

 6. Igjen vanskelig for meg å svare på. Sannsynligvis ikke. Neste ledd er vel evetuelt henvisning til koloskopi. Er den normal så kan det tenkes de stresser på å legge ballen død og kalle det irritabel tarm. Da blir FODMAP-regime nyttig. Det er ikke noe i veien for å sette seg inn i FODMAP allerede nå. Google begrepet og det står masse på nettet om dette nå. Gode bøker å få kjøpt også.

 7. Nei. Det er derfor man har tester for dette. Det er hjemmetester eller de foretas under endetarmsundersøkelsen hos legen. Ufordøyd mat må vi regne med i noen grad, typisk kostfibre. Kroniske alkoholikere med kroniske magesmerter kan ødelegge bukspyttkjertelen (kronisk pankreatitt) og oppleve uførdøyd mat som følge av at bukspyttkjertelen er ødelagt og ikke klarer å skille ut fordøyelsesenzymer lenger.

  LES OGSÅ: Bukspyttkjertelbetennelse


 8. Jeg tenker at det er nettopp det, en blanding av tynnere/bløtere avføring som tar igjen avføring som har ligget i tarmen i lenger tid. Følgende skala benyttes når vi ønsker å hjelpe pasienter med dosering av avføringsmidler. Din avføringsbeskrivelse kan peke i retning av lettere forstoppelse.

  LES OGSÅ: Hjelper Probiotika? Hva er bivirkningene?

 9. Dersom det oppstod i kjølvannet av dette kan det ikke utelukkes. Din normalflora kan ha blitt endret. Da må man finne ut av hvilken sammensetning din normalflora består av og forsøke å finne et tilskudd som er passende, men dette er et relativt nytt felt innenfor medisinen. Forsiktig med klinikker som lokker med vidunderkurer og truer med forferdelse om du ikke gjennomfører anbefalingene deres!

 10. Høyst sannsynlig ikke. Svært lite trolig.


Konklusjon: Mest sannsynlig irritabel tarm. Symptomene stemmer godt med dette. Calprotectinverdien stemmer godt med dette. Mangel på bedre forklaringer stemmer godt med dette. Samtidig annen diagnose i samme gate (ME) stemmer godt overens med dettte. En typisk måte å beskrive symptomer og detaljer på stemmer godt overens med dette. Noen indremedisinere ville antakelig ikke sett noe behov for å gjennomføre koloskopi, mens andre gjør det. Hadde du vært noe eldre ville flere medisinere valgt å gjennomføre koloskopien; for med sikkerhet å kunne stille diagnosen irritabel tarm som er en utelukkelsesdiagnose.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon