Fikk bit av død flaggermus i munnen. Kan jeg ha blitt smittet av rabies?

Innsendt spørsmål


Konklusjon:
­Hei, jeg har noen spørsmål om rabies-virus.

Jeg og samboeren min fant for en uke siden to døde flaggermus i garasjen. De hadde trolig forvirret seg ned i en blomsterpotte og døde nok der da di ikke kom seg ut igjen. Vi tok blomsterpotten ut og tømte flaggermusene ut på gresset og der ble di liggende til uka etter, da samboeren min skulle klippe gresset.. han glemte at flaggermusene lå på gresset og kjørte over dem med gressklipperen, det resulterte i at det ble liggende masse små biter av flaggermusene på bakken. Dagen etter sto jeg ute og skravlet med en veninnen, vi sto rett ved der disse bitene lå. Så kom det en skikkelig vindkule og disse bitene av flaggermusene ble tatt med vinden, plutselig kjenner jeg at jeg får noe i munne, jeg spytter det kjapt ut igjen og det faller ned på genseren min. Da ser jeg at det er en bit av flaggermusene jeg fikk i munnen. Nå er jeg redd jeg kan ha blitt smittet av rabies-viruset.
Jeg vet at rabies ikke er påvist i Fast-lands Norge, men det er jo aldri gjort noen stor sjekk av norske flaggermus.

Mine spøsmål rundt dette:

1. Kan jeg ha blitt smittet av rabis-viruset med tanke på at jeg hadde en bit av flaggermusa i munnen min?

2. Hvor lenge fortsetter rabies-viruset å leve i et dødt dyr?

3. Hvor lenge lever rabies-viruset utenfor kroppen, dvs på et objekt/ klær/ huden/ dørhåndtak ?
MvhDoktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 13. september 2013, klokken 17:12

Utenfor kroppen lever rabiesviruset bare noen sekunder. Det lever i sentralnervesystemet (hjerne, ryggmarg) eller i spyttet til det smittede dyret. Vanligste smittemåte er gjenom bitt, eller om du skulle spise et rått dyrs nervesystem føt det rakk å være dødt lenge nok til at viruset dør. Sistnevnte er jo da selvsagt hvordan rev, huder, katter og andre dyr kan få i seg smitten, mens mennesker smittes gjennom bitt av levende, smittede dyr.


Rabiesvirus som andre virus kan overleve noen timer i et dødt dyr dersom det er varmt ute. Dersom det er varmegrader hele døgnet går forråtnelsesprosesser raskere og dyrets celler brytes ned. At det har overlevd i flere dager på denne tiden av året er helt usannsynlig.


Dersom det er kuldegrader overlever viruset lengre, siden forråtnelsesprosessen stanser opp og dyrecellene, med viruset inni, bevares. I teorien kan kroppen og virusene deri overleve i det uendelige bare det er kaldt nok.


Selv om du fikk flaggermusbit i munnen blir du ikke smittet. Da måtte det ha ligget infisert spytt fra den på utsiden av kroppsbiten og spyttet og virus på utsiden av kroppen lever bare i noen sekunder, så dette har ikke skjedd. La oss si det var en del av nervesystemet til flaggermusen du fikk i munnen, da. Igjen måtte viruset ha ligget på utsiden av vevsbiten om det skulle kunne overføres til deg på denne måten, og du måtte samtidig hatt et blødende sår for viruset å entre blodstrømmen på.


Konklusjon:  1. Nei

  2. Noen timer i varmegrader, uendelig i svært lave temperaturer

  3. Sekunder


Lykke til videre med det lange livet du har fremfor deg. Du blir neppe den første i Norge som smittes av Rabies siden 1815.


LES OGSÅ: Kan man smittes av rabies etter kattekloring?

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon