Finnes det senskader etter tuberkulose?

Innsendt spørsmål

­Jeg er 58 år. Jeg har spørsmål om det finnes senskader etter tuberkulose, for eksempel som fatigue. Jeg har googlet, men finner ikke at det står noe. Mulig senskader ikke finnes, eller ikke finnes dokumentert, eller at jeg er for dårlig på googling.
I 1970 var vi flere barn innlagt på lungesykehus i min by. Jeg var innlagt i nesten 6 mndr, og fikk medisin i form av sprøyter og annet. Ble i flere år etterpå innkalt til lungerøntgen. Har forstått det sånn at jeg har en atelektase eller AV-malformasjon (?) på lungen som hadde tuberkulose. Det har gått bra med meg etter dette. I ungdomsårene var jeg ganske aktiv, men slet mye med hoste etter aktivitet. Jeg har aldri vært supersprek, men de senere årene har jeg vært mye plaget med utmattelse, dårlig konsentrasjon m.m.
Jeg håper at det finnes en spesialist eller flere som kan finne ut dette for meg, evt et svar på hvor jeg kan henvende meg.
På forhånd takk!

Doktor Alina Colonelu

Svar fra legen (Alina Colonelu)

Sist endret 16. mai 2020, klokken 19:08

Hei.

Fatigue er en av de mest vannlige symptomer ved debut av tuberkulose, i tillegg til feber, vekttapp, dårlig appetitt. Når vi snakker om senskader/komplikasjoner etter gjennomgått tuberkulose, disse finnes, men det er mest vannlig at pasientene blir helt friske etter riktig behandling. Men det finnes studier som viser at senskader kan være hyppigere enn man antar. F. eks. en studie fra 2018 som ble gjennomført i Pakistan (et land med økt forekomst av tuberkulose) fant ut at 91% av pasientene har utviklet sekveler (både i lunger og pleura). Disse sekveler besto stort sett av lungefibrose med tap av pulmonal vev.

Bronkiektasier, omfattende lunge-parenkymal ødeleggelse, høyre midt-lobe-syndrom er noen av langstidig komlikasjoner som kan oppstå.

Bronkiektasier er forandringer som oppstår fordi luftveisveggene er blitt skadet og de blir for vide. Dette gjør at slim hoper seg opp i luftveiene og dette forårsaker langvarig hoste og økt risiko for lungeinfeksjoner.

Omfattende ødeleggelse av lungevevet er vanligvis resultat av kronisk, ikke behandlet tuberkulose. Når lungevevet blir odelagt, er det erstatet av fibrose (arrdannelse i lungeblærene). Lungene taper elastisitet og de er ikke lenger i stand til å utvide seg i samme grad som før; derfor får man mindre luft inn når man puster og mindre oksigen  Dette på sikt gjør at man blir kort pustet ved anstrengelse og tørrhoste.

Du nevner atelektase og AV-malformasjon.

Atelektase er tap av lungevolum som følge av sammenfalt lufttomt lungevev. Dette kan gi økt dispnoe (tung pust). Atelektaser kan oppstå pga. arrvev etter f. eks. pneumoni med nekroser eller strålingspneumonitt, eller tuberkulosis. Kronisk atelektase kan føre til fibrose og bronkiektasier.

AV-malformasjon kan refereres til en sekundær arteriovenøs misdannelse etter infeksjon med mycobacterium tuberculosis. Denne er veldig sjelden og vannligvis behandles med embolisering og kirurgisk reseksjon. Under finner du en link til artikel om en pasient som ble diagnostisert med denne type senskade:

https://www.annalsthoracicsurgery.org/article/S0003-4975(02)03860-2/fulltextFatigue, utmattelse, dårlig konsentrasjon kan være symptomer på lungesykdom. For å kunne slå fast om det er senskader etter gjennomgått tuberkulose som er årsaken til dine plager, er det nødvendig med videre undersøkelse. For å undersøke lungene/lungefunksjonen, bør første steg være en spirometri (pusteprøve). Denne undersøkelsen måler mengde av luft som pustes ut og strømningshastigheten til denne luften. Ved ødelegelser av lungevev finner en spirometri nedsatt lungevolum og nedsatt evne til opptak av oksygen fra luften. Et vanlig røntgenbilde av lungene gir også mye informasjon om status av lungene. En lungelege er best egnet til å vurdere dine symptomer i sammenheng med eventuelle funn ved spirometri og rtg. eller, ved behov CT undersøkelse.

Håper du fikk svar på spørsmålene dine.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon