Finnes det tester som kan påvise tykktarmkreft?

Innsendt spørsmål

­Hei.
Leser dine kloke svar.
Også jeg har et spørsmål til deg. Jeg har en del vondt rundt appendix.
Dette gjør meg ofte sliten og en følelse av å være uvel og en lettere feberfølelse.
Jeg har hatt problemet i flere år. Jeg har ofte langvarige og litt problematiske toalettbesøk. Bruker psyllumfrø og Allbran daglig og spiser ganske grovt brød og sunn kost. Må trykke godt rundt appendix for å få gang i magen. Jeg blir uvel hver morgen når jeg spiser frokost. Får murring i magen og uvelhet generelt. Tar jeg meg god tid til frokost kan det belønnes med et toalettbesøk. Har en krevende jobb som krever konsentrasjon og oppmerksomhet. Dette kan være en utfordring når jeg er uvel og ingen ser det på meg.
Min mor døde 56 år gml av ca coli.
Har selv vært til coloskopier og rtg tynntarm.
Har en lang og slyngete sigmoideum. Fjernet polypper og har litt divertikulose. Ellers fint.
Men jeg plages. I går aftes masserte jeg det ømme området. I natt verket min ve arm som om den var staset. Er fortsatt litt øm i armen.
Og områdetundt appendix er ømt bakover mot lenden. Er også litt kvalm. Underlige symptomer.
Har de siste årene etter svineinfluensa-vaksine hatt gjentatte ganger nyrebekkenbetennelse i hø side og kun der. Har også etter graviditeter hatt eggstokkbetennelse. Dette er >30 år siden. I hø side. Veside er alltid ok. I min fars familie har der vært mye brokk. Min far er operert for bilateral brokk.
Selv jobber jeg med kreftpas og vet at ca coli kan være ganske stum.
Har svie og verk her og nå. Ikke allid så ille.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 19. februar 2015, klokken 22:11Jeg forstår deg slik at du først og fremst ønsker en kommentar på hvorvidt jeg mistenker noe kreft oppi dette, og det gjør jeg ikke. Dersom kreft skulle være årsaken til disse symptomene ville de sett det på koloskopien. Kreft i dette området (høyre side av magen) har dessuten en tendens til å blø som første symptom og ikke starte slik som dette. Skulle disse symptomene skyldes kreft måtte det være fordi det forstyrret tarmbevegelser eller skapte trykk. Begge er tilstander som krever en viss størrelse på svulsten og ville i så fall vært enkelt synlig på koloskopi.


Kan noen prøver gi mistanke om tarmkreft?  • CEA: Det finnes en blodprøve man benytter for å følge en tarmkreft, men ikke for å finne den. Den kalles CEA.

  • Calprotectin (fekaltest): Videre kan avføringsprøven Calprotectin gi en pekepinn på om det er en betennelsesprosess i tarmen ett eller annet sted, men heller ikke denne brukes for å bevise kreft, men kan iverksette en viss leting avhengig av hvilke andre symptomer man måtte ha.

  • SR: Dernest har du den gode gamle "senken" (SR) som ofte er forhøyet ved kreftsykdom generelt, men også den er hyppigere forhøyet ved andre tilstander enn ved kreft.

  • Hemofec/FOB: Til sist skal nevnes hemofec eller FOB som er tester for usynlige mengder med blod i avføringen. Men igjen, det er ikke kreft som er vanligste årsaken til blod i avføringen. Når man samler avføring ved slike testinger er det til orientering viktig å samle fra et sted midt inne i avføringen og ikke fra utsiden, spesielt dersom man er plaget med hemoroider. Dette for å unngå å få med blod fra hemoroideblødning, men da må man være nøye på å undersøke ytre området av tarmen med fingeren for å utelukke kreft der, siden denne jo kun ville gitt blod i de ytre lag av avføringen.


Symptomer på tykktarmkreft


Dersom du ikke har feberfølelse, ufrivillig vekttap, koloskopien er normal, intet blod i avføringen, ingen kuler å kjenne i magen og testene over er normale (selv om tester utover koloskopi og tester for blod i avføringen anses som unødvendige og til og med ukloke å ta) ville jeg slått meg til ro med at det ikke er noen form for tykktarmskreft. Jeg vet ikke om du har blitt anbefalt regelmessige koloskopier som følge av polyppene dine eller som følge av din mors tykktarmskreft? I så fall skal jo den anbefalingen følges. Det avhenger av typen tykktarmskreft hos mor og antallet eller godartetheten i polyppene du har fjernet.


LES OGSÅ: Symptomene på tykktarmkreft avhenger av hvor i tarmen den sitter


De sjeldne nevroendokrine svulstene ("carsinoidene")


Det hender man finner en sjelden svulstform i blindtarmen når denne fjernes som følge av blindtarmbetennelse. Disse svulstene kelles nevroendokrine svulster og produserer hormoner som kan gi symptomer som rødme, hjertesvikt (pga klaffefeil) og tungpust, forhøyede leverprøver etc som følge av hormoner som disse svulstene produserer og slipper løs i blodstrømmen. I tillegg kan vedkommende ha symptmer på blindtarmbetennelse eller generelle krefttegn som uforklarlig redusert allmenntilstand, ufrivilig vekttap eller vedvarende feber. Vi snakker om virkelig sjeldne kreftformer her. De skaper en blindtarmbetennelse og finnes derfor tilfeldig som ledd i rutinemessig undersøkelse av den fjernede blindtarmen i etterkant av en patolog. De sprer seg sjelden (fjernes pga "blindtarmbetennelse") før de blir så store.


Utover dette har du jo forsåvidt selv nevnt hva andre forklaringer disse symptomene kan ha. Dere må gjennomgå kosthold, se etter sammenhenger med stressfaktorer (dette er vanskelig å avklare alene!), fordøyelsesplager (ta gjerne prøver for cøliaki og allergier; det er lov å tenke litt bredt om dette plager deg såpass som jeg får inntrykk av at det gjør) og en gynekolog skal absolutt ta en titt på dette. Som du sier ligger eggstokk og eggleder like ved. Man kan eksperimentere litt med syrenøytraliserende, melkesyrebakterier og til og med østrogen vagitorier for å tenke helt fritt. Du luker ut det som er selvsagt irrelevant for deg. Avslutningsvis skal nevnes at et CT av magen, eventuelt en CT kolografi med gassinnsprøytning i tarmen dersom du frykter at koloskopøren kan ha forbisett noe eller om undersøkelsen ble avbrutt eller måtte gjøres raskt pga smerter m.m. Denne undersøkelser oppdager også små svulster, men man får ikke tatt prøve, selvsagt. Allikevel blir det som moderne prostatadiagnostikk å regne, dvs hvor man først tar bildeundersøkelse for bedre å vite hvor man skal rette oppmerksomhet og prøvetaking fra under den invasive undersøkelsen. Det praktiseres ikke slik per idag, rutinemessig, men det er en mulighet. Spesielt om vedkommende kvier seg for koloskopi.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon