Fjerde barnesykdom uten feber?

Innsendt spørsmål

­­Hei
Har en gutt på 3mnd som fikk vaksine på tirsdag 27 februar. Fikk litt feber samme kveld og natt, men den var borte om morgenen. Fredagfikk han sånn smått med prikker/utslett på magen, ryggen, litt på hender og føtter. I dag 5 mars har der forværret seg, er blitt rødt og rugglete med småe nupper. Har vært hos helsesøster og lege, ingen vet hva det kan være. Selv har jeg lest og sett litt på bilder på nettet og syns det likner den fjerde barnesykdom. Men da uten all den feberen. Spørsmålet mitt er da: går det ant og ha den fjerde barnesykdom uten feber?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 05. mars 2018, klokken 19:47

Utslett hos barn er svært vanlig, og de kan se forskjellig ut hos forskjellige barn selv om årsaken er den samme siden immunsystemet ikke er identisk hos forskjellige individer. Ikke bare kan den samme sykdommen se lik ut hos forskjellige individer, men forskjellige lidelser kan og gi symptomer som likner hverandre. Derfor tar leger/helsepersonell ofte feil når utslett skal diagnostiseres. Leger som ikke er spesialister og som derfor ikke har stor mengdeerfaring med utslett hos barn er derfor ikke særlig begeistret for å "måtte" stille en diagnose når en forelder møter med et barn med utslett. Forelderen er ofte bekymret, kritisk og pågående på grunn av bekymringen og ansvarsfølelsen overfor barnet og vil gjerne ha så nært opptil hundre prosent forklaring som mulig. I praksis er dette sjelden mulig og helsepersonellet må som regel nøye seg med å utelukke alvorlig sykdom og heller leve med at de ikke klarer å sille riktig diagnose der og da. Utslett i huden er altså vanskelig. Forskjellige mikrober kan gi liknende utslett, og samme mikrobe kan i tillegg gi ulike utslett hos forskjellige individer. Man har altså intet annet valg mange ganger enn å utelukke alvorlige tilstander som likner, og se an situasjonen. Ved tvil konfereres det med spesialist eller det henvises. Det er lav terskel for henvisning av barn.


For å svare på spørsmålet ditt så er det mulig å gjennomgå denne sykdommen uten å ha feber, men det er da vanskeligere å stille diagnosen siden det karakteristiske er at det først er tre dager med feber og deretter kommer utslettet. Det kan og være de har tatt feil. Det er kanskje mer sannsynlig dersom barnet er målt til ikke å ha feber; allmenntilstanden er nemlig god ved denne sykdommen, slik at man kan ikke anta at barnet er feberfri pga god allmenntilstand. Men, det spiller ofte ikke noen rolle, praktisk talt, da det vikrigste her er å utelukke alvorlige lidelser, og kan man det kan man trygt se an situasjonen (rask kontakt ved forverring, feberøkning, vedvarende etc). De alvorlige symptomene man må utelukke er stiv nakke, svært irritert barn (kan være feber, men responderer ikke barnet på paracet kan det dreie seg om svær irritabilitet), lysømfintlighet, rask utvikling etc. Det er enkelt å bekrefte alvorlig sykdom. Det er vanskeligere å utelukke det, ihvertfall å betrygge forelderen om at det er utelukket. I praksis gir man derfor rådet om rekontakt etc selv om man som helsepersonell er trygg på at dette nok er trygt og forbigående. Alvorlig sykdom utvikler seg raskt.


Så dette kan fortsatt være fjerde barnesykdom/tredagersfeber selv om det ikke er feber, men mer sannsynlig snakk om noe annet, aller mest sannsynlig reaksjon på vaksinen, men den reaksjonen som beskrives minner mer om den reaksjonen man får etter MMR-vaksine, mens det er vel DTP han har fått nå. Den "sandpapir"-liknende beskrivelsen (ru hud) kan og minne om skarlagensfeber, men du nevner ikke noe om symptomer fra munnen, slik at det er lite sannsynlig det også da.


Det er ofte til hjelp å få opplysninger om tungen er normalt utseende eller ikke. Det kan gi en pekepinn. Men, som du forstår, og har erfart allerede, og erfarer igjen her og nå, så er utslett vanskelig og man må veldig ofte nøye seg med å utelukke alvorlige tilstander og deretter se det an, med lav terskel for re-kontakt.


Lenke:


DermNet: "In some cases, a child may be infected with the virus and never develop the rash. Less commonly, the rash may appear without a preceding fever. In most cases, particularly if fever is low, the child is well. In about 5–15% of young children, high fevers may trigger febrile seizures."

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon