Forstoppelse eller kreft?

Innsendt spørsmål

­Hei,
Jeg er en 31 år gammel mann som trenger noen vurderinger fra dere. Jeg har egentlig alltid slitt i lengre perioder noe med magen og I perioder hatt endel knip, luftsmerter og vekslende avføring.

Synes dog de siste 6-8 mnd har plagene økt noe. Føles innimellom som treg mage og oftere mageknip. Kommer noen ganger lite avføring. Og kan variere noe mellom normal tykk avføring, mange mindre deler, noe tynnere avføring og mer mot diaré. Var også en periode der jeg var noe kvalm. Det er også mye lyder fra magen og har også merket luftbobler opp fra magesekk. Har I vår/sommer også hatt noe svie/brennende følelse rett under brystbeinet og litt oppover. Har også en liten øm ertestor kul I endetarmsåpningen som er noe vond samt hatt noe smerter I anus. Perioder når jeg strekker meg får jeg følelse av økt press/tissetrang rundt blæra. Samt korsrygg smerter.
Jeg har gjort følgende undersøkelser til nå:
- blodprøver av blod, jern status, lever, nyrer, b vit, kalsium, proteiner, d vitamin, urinsyre, PSA, cøliaki og gluten..etc... Ingen funn...
- avføringsprøve normal
- Hemofec normal
- ct av thorax - normal
- ct av buken - normal
- mr av korsryggen - normal
- sjekk av urinblære- prostata - testikler og lyske området hos urolog. Normalt.
- vært ønh lege sjekket gjennom nesen og svelg- noe rødhet I spiserør mot magesekk. Har hjulpet med ranitidin.

- venter på et blodprøve svar fra en bio markør som kunne indikere kreft.

det jeg er redd for nå er om det kan dreie seg om kreft I mage tarm og eventuelt endetarm. Har endel mage /tarm plager I familien. Mye syre refluksplager.
Hva tenker du om dette? Hva bør jeg gjøre videre, eller bør jeg noe videre?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 26. oktober 2015, klokken 20:21Mange undervurderer hvor vanskelig forstoppelsesproblematikk kan være


 


Selv mennesker med kroniske plager kan få alvorligere sykdommer oppå det gamle. Din alder er kan jeg nevne dog en kraftig beskyttende faktor. Med unntak av visse lidelser som er arvelige skal det noen år til for å utvikle alvorlig sykdom. Selv ved arvelige tilstander er 31 år svært ungt om vi snakker kreft.


La oss plukke det første avsnittet ditt fra hverandre:  • Tidsaspektet: Beskyttende faktor, dvs hadde det vært noe alvorlig ville du ha fått beskjed om det nå (enda alvorligere symptomer), men vi gir oss ikke der, som nevnt.

  • Treg mage gir mageknip.

  • Treg mage gir lite avføring. Denne blir altså stående på vent, og i ventetiden trekkes det vann ut av avføringen for å brukes på ny i kroppen. Jo lenger den står, desto hardere blir den.

  • Hard avføring trenger økt bukpress for å trykkes ut. Trykker du klemmes blodårene i omegn over og blodet demmer seg opp (blodet som er på vei tilbake til hjertet). Hold på slik noen år så svekkes blodåreveggene og de poser ut. Dette kalles åreknuter i bena, men her i endetarmen kaller vi det av en eller annen grunn hemoroider. Hemoroider oppfattes som kul i endetarmsåpningen.

  • Dersom blodet inne i hemoroiden levrer seg (størkner) kan det irritere blodåreveggen så denne blir betent. Blir det for ille punkteres den i lokalbedøvelse hos fastlegen.

  • Står det en skikkelig avføringsplugg på vent nederst i endetarmen så bygger gasstrykket seg opp oppover i systemet i stedet. Dette trykker på magesekk og lukkemuskel til spiserøret og gir kvalme. Det kan også presse opp lukkemuskelen så du får syre opp i nedre deler av spiserøret. Dette gi brenning i området du beskriver (mage/brystben/bak brystben). Det kan også gi brenning eller varmefølelse diffust/spredt omkring i hele magen uten at det er så lett å peke på nøyaktig hvor.

  • Avføringen som står i kø ligger inntil urinblæren. Derav press/tissetrang når du strekker deg.

  • Korsryggssmerter er sikkert nettopp det. Bare korsryggssmerter. Dersom den siste biten er ekstra ille å strekke seg opp etter å ha vært på huk er det klassisk muskulært.

  • Mange med forstoppelse opplever mindre mengder med diaré. Dette er den flytende delen av avføringen som lurer seg forbi pluggen. Noen tolker det om diaré, men det er for små mengder til det ift hvor mye man har kvittert ut i det siste. Andre tolker det som en endring i avføringsmønsteret, men så har man altså vært forstoppet hele tiden.


Det var den biten. Nå kommer jeg ned til en rekke undersøkelser du har foretatt. Det var voldsomt. Dette ville jeg ikke tenkt på. Tror legen din du er alvorlig syk? Uansett, når nå undersøkelsene allikevel er tatt; de bekrefter i det minste det jeg har skrevet over.


Du bør løse dette som et klassisk avføringsproblem. Jeg sier ikke det er enkelt å etterleve, men oppskriften er enkel.


LES OGSÅ: Har jeg forstoppelse, magekreft eller magekatarr?


LES OGSÅ: Kan forstoppelse tyde på noe alvolig galt? Og hvilke avføringsmidler bør jeg bruke?

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon