Forvirret: Er det etter 4, 6, 8 eller 12 uker HIV-testen er sikker?

Innsendt spørsmål

­hei


Hadde oralsex med en man med kondom. Idag

Er redd det ble hull. Mwn jeg er paranoid. Skal aldri gjøre dette igjen.

Mannen sier han er frisk.
Jeg begynner å slite psykisk. Har en dame. Vill ikke smitte henne.


I Danmark sier dem at combotesten gir svar etter 4 uker. Hvorfor må jeg vente i 12 uker :(? Jeg klarer ikke dette å vente.

Jeg har ennå ikke hatt sex med dame etter igår.

Hvorfor opererer andre land med 4 uker på combotesten? Og Norge 12?


Er testen sikler etter 4 uker? Eller 12? Er eksternt slitsomt å vente på svar.
Takk for svar

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 22. juni 2016, klokken 20:44

Det er uhyre sjelden man trenger å teste etter 12 uker for å være ett hundre prosent sikker på at man kan stole på at testen er negativ. Det må i så fall være når man:  • vet at den du sugde er smittet

  • og at den smittede du sugde er ubehandlet

  • og at han kom i munnen på deg

  • og at du hadde en alvorlig tannkjøttsykdom med svært skjør hud eller at du var aktivt blødende der og da

  • og at du har utviklet symptomer som ikke kan utelukkes har med HIV-smitte å gjøre.


Alle faktorene må foreligge for at det skal være aktuelt å teste etter 12 uker. De mener da med andre ord at det er rart du ikke ble smittet. Faren for å smittes av en HIV-positiv på denne måten er uhyre liten. For det første må han være ubehandlet. Er han under behandling har han ikke fritt virus ute i blod/sæd og er ikke smittsom.


Hivsmitte copy


Sjansen for å smittes i ditt tilfelle, dersom han er ubehandlet, er under 0.005%.


Et annet sted på nettstedet kan du lese følgende:


HIV-testen kan slå ut allerede etter 2 uker i noen tilfeller, dvs den kan slå ut, men slår den ikke ut akkurat da kan man ikke si med sikkerhet om den er sikkert negativ eller bare ikke har slått ut ennå.


2 uker er det tidligste som er mulig å påvise HIV og det er selve viruset testen da oppdager. Jeg snakker om Kombotesten, dvs den testen som både kan oppdage selve viruset og antistoffene kroppen lager mot det. Kombotesten kan oppdage viruset etter tidligst 2, senest 6 uker og antistoffene kroppen lager mot viruset etter tidligst 8, senest 12 uker.


Selvtestene på apotek oppdager kun antistoffene og man må derfor vente minst 8 uker for å stole på testen. Tar du kombotesten kan du være 99% sikker på at du er HIV-negativ hvis testen er negativ etter 6 uker. Dersom man har ligget med en prostituert, homoseksuell mann eller andre forhold tilsier økt smittefare er det greit å gjenta testen etter 8 uker for å få med seg antistoffsvaret også, og da er svaret som sikkert å regne. Det er derfor uhyre sjelden å teste senere enn dette. Da er det rett og slett ford det er noe man ikke får til å stemme. Da er de nesten sikre på at vedkommende er positiv og nærmest mistenker at noe må ha vært galt med prøven eller noe.


Konklusjon: Combotesten er 99-99,5 % sikker etter 4 uker (virusoppdagelse) og 100 % sikker etter 8 uker (virus + antistoff). Sannheten er at de aller fleste som har blitt smittet faktisk slår ut på testen innen to uker etterpå. I ditt tilfelle kan du ifølge spesialistene i kjønnssykdommer (venerologer) betrakte deg som helt sikkert HIV-negativ etter 4 uker, men mikrobiologene ønsker, til spesialistene innenfor venerologi sin forundring en sikkerhetssjekk etter 8 uker dersom testen ikke har slått ut til da. Det er ikke nødvendig med test etter 12 uker. De testene som har blitt foretatt etter 12 uker har vært av årsaker som er vanskelige å begrunne. Grunnen til at de opererermed 4 uker i noen land er at det er så sikre svar allerede da. Ingen opererer nok med 12 uker. Det er enten 4 eller 8 uker. I Norge opererer vi med 4 eller 8 uker, avhengig av hvem du spør, men "fasiten"/gullstandarden/retningslinjene sier at man skal ta en test etter 8 uker for å få med seg antistoffsvaret. Det er noe med at man  aldri kan bli sikker nok når utfallet av positivt svar (HIV-positiv) får så dramatiske konsekvenser. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon