A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to get property 'tags' of non-object

Filename: helpers/program_helper.php

Line Number: 756

Backtrace:

File: /kunder/onlinelege.no/www/application/helpers/program_helper.php
Line: 756
Function: _error_handler

File: /kunder/onlinelege.no/www/application/helpers/program_helper.php
Line: 726
Function: getViewQuestionsTags

File: /kunder/onlinelege.no/www/application/controllers/Welcome.php
Line: 73
Function: getRelatedQuestions

File: /kunder/onlinelege.no/www/index.php
Line: 315
Function: require_once

Fregneliknende Utslett På Leggene-Onlinelege - Spør Legen Og Få Raske Og Grundige Svar

Status: Besvart

Du kan lese legens svar lenger ned på siden.

Ditt spørsmål

Sendt January, 05, 2021 15:23

Hei, Har ett par ting jeg lurer på. 1.Har fått en god del små prikker på leggene og lårene de siste 3-4 mnd. De er brune i fargen og er ganske små. Ser nesten ut som en haug med bittesmå fregner. Har de ikke noen andre steder på kroppen. Går ikke midlertidig bort når jeg trykker på de. De klør ikke. Flasser heller ikke. Går jevnt med huden. Vanskelig å se om det har kommet flere eller noen har gått bort for de er så mange. Hva kan dette være ? Har også fått en del lilla tynne små striper på legger og lår som jeg lurer på hva er ? Disse kommer og går litt. 2.Har mistet mye hår på leggene. Vil anslå at omtrent 70% av håret på leggene er vekk, er ikke hårstubber eller noe igjen, kun glatt hud. Dette er rundt hele leggen, ganske flekkvis. Kommer ikke av friksjon. Har også mistet en del på hodet. Dette er mer jevnt mistet, ingen flekker. Har mistet en del helt inn til roten og en del hår har blitt bare brekt også. Vil anslå at omtrent 40 % av håret på hodet er borte. Dette har skjedd i en periode på omtrent 4-5 år. Har ikke mistet hår andre steder som på armene etc. 3.Har også ett problem når jeg "overdriver" inntaket av søtsaker. Jeg spiser relativt sunt i ukedagene og skeier ut kun på lørdager. Men merker at om jeg er litt for hard på sjokolade/smågodt så blir jeg veldig øm i huden etter noen timer (værst dagen derpå). Skjer kun i forbindelse med inntak av søtsaker. Går over etter omtrent ett døgns tid. Har normalt blodsukker. 4. Var på ultralyd av hovedpulsåren nedover magen for ett år siden for jeg hadde det to forskjellige leger mente var "for sterk" puls i mage/lyskeområdet. Var ingen funn på ultralyden, men fikk aldri noe svar på hva det kommer av, eller om det er farlig. Pulsen er såpass sterk at en lett kan se klærne bevege seg når jeg sitter i ro, da spesielt i ett knyttneve stort område under brystet. Er 1.66 høy og 57 kg. Har gått ned ca 45 kg de siste åra om det er av betydning.

Svar fra legen (Amit Rawat)
Sist endret 14 June 2021 klokken 16:20

Du har nok litt dårlig tilbakestrømning av blod fra bena og tilbake til hjertet, pga av klaffene i årene har blitt svekket. Kanskje har du vært gravid en gang eller to, eller hatt arbeid hvor du har beveget bena lite, dvs mye sitting eller mye ståing? Både ved fødsler og de to andre situasjonene blir det stående blod i bena i lenger tid, noe som svekker blodårene (venene) i bena i den form at de utvider seg. Da lukker ikke klaffene og muskel-venepumpen som det kalles (om du lnsker å google det) fungerer ikke. Etter hvert vil trykket forplante seg fra dypet og ut til periferien, og når blodårene ute i periferien, dvs de som ligger under huden vår, utvider seg, så kalles det åreknuter. Det du ser i huden er antakelig det vi kaller for hemosiderose, dvs rester av nedbrutte blodlegemer, som man ser i ben med hevelser og / eller dårlig tilbakestrømning av blod.  Google  bilder av "Hemosiderin" så ser du eksempler.

Det å miste behåring kan være av mer arteriell natur, dvs ikke et pronblem betinget i de blodårene som fører blodet tilbake til hjertet (venene), men pulsårene (arteriene). Jeg ville fått målt blodsirkulasjonen til bena hos fastløegen. Målingen kalles ankel:arm-index. Det er på sett og vis en måling av blodtrykket i bena. Dersom det er sammenheng med hårtap generelt på kroppen ville jeg imidlertid målt blodprøver for stoffskiftet, jern, vitaminer, diabetes, nyre- og leverprøver.

Dersom du begynner å få problemer med sukkerinntak du ikke har hatt problemer med før må du måle insuinet ditt. I Norge diagnostiserer man redusert sukkertoleranse alt for sent, slik at problemet ikke oppdages før man er 10-15 år eller mer inn i problemet. Det aller beste er å benytte det prinsippet som kalles Kraft test, dvs at du tar en sukkertoleransetest (glukosebelastningstest) og måler, ikke bare sukkeret (glukosen), men også insulinet, hver haøvtime til og med 2 timer. Har du forhøyet insulin må du gjerne skrive inn her igjen. Løsningen på dette, og det man uansett bør gjøre, er å leve mer lavkarbo. Det blir for mye å gå inn på her.
Dersom legen din ikke ønsker å måle insulin eller ta glukosebelastning i det hele tatt, pga han/hun er ukjent med det (som de fleste norske leger) så be i det minste om å få målt C-peptid, eventuelt fastende glukose og insulin (uten belastningen, dvs uten å innta 75 gram drikke-glukose først).

Det er normalt å se mage/genser bevege seg med hjerteslagene om man er tynn, og det er jo du. Det er ingen utvidelse av hovedpulsåren i ditt tilfelle, siden det er utelukket med ultralyden.

 

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250, -
Det er fullstendig anonymt

Fotolio

Send spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.