Gallesten?

Innsendt spørsmål

­Hei! Jeg er en kvinne på 23 år som har vært operert for åreknute (ca 3 år siden) og ellers er i god form. Det har begynt å dukke opp en del merkelige ubehageligheter hos meg som jeg lurer litt på. Alle disse problemene jeg beskriver har skjedd iløpet av Juni og frem til nå.

Fra begynnelsen av juni har jeg merket en tydelig forverring i fordøyelsen min, treg mage og luft i magen, som lukter dårlig, på grensen til råttent. Avføring er lys, og ikke særlig enkel å kvitte seg med. Enkelte ganger kan jeg kjenne en svak smerte under nederste høyre ribbein, og litt etterpå må jeg på do. Da er det akkurat som å ha bløt mage.

I tillegg til dette hadde jeg i forrige uke store smerter i skulderen ved bevegelse av selve skulderbladet eller armen. Smertene virket som de var inne under skulderbladet bak. Legen fant ikke ut hva det var, så jeg holdt meg i ro i noen dager til det forsvant igjen. Og nå er det borte.
Jeg hadde ikke overanstrengt meg eller gjort noe fysisk som skulle tilsi at det var en belastningsskade.

Enda en ting er at i mitt venstre lår (ca 10cm fra der min åreknute var) kjenner jeg noe ganger at det stikker, akkurat som et vepsestikk, etterpå er det litt vondt, og går over i nummenhet, området som kjennes numment er da ca 10-15 cm i diameter.

Jeg har også kjent ubehag i mitt høyre bryst, og har tatt mamografi og ultralyd for å sjekke dette, der fant de ikke noe feil. En liten stund etter dette har brystvortene mine begynt å bli ganske ømme og såre, noe som ikke egentlig går over.

Spørsmålet mitt er vel egentlig om jeg kjenner for godt etter, eller om noe av dette kan være relatert til hverandre på noe måte? Hva noe av dette kan være? Til å være en jente som aldri blir syk (ca 2 år siden sist) så er dette veldig lett å legge merke til for meg.
Jeg synes det er litt rart at alt dette dukker opp nesten samtidig.
Jeg kan også legge til at jeg er ikke føler meg syk på noen måte, annet enn litt svimmelhet på morgenen.


Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 07. juli 2011, klokken 19:45

Jeg synes også det e rlitt besynderlig at symptomene opstår samtidig, firdo jeg ser ingen kopling mellom disse tilstandene.


For å begynne med det første høres det høyst sannsynlig ut at du har hatt en gallesten, men at denne har funnet veien ut av seg selv. Når det dannes en gallesten klarer ikke gallen å renne ut i tarmen og farge avføringen brun. Avføringen blir derfor blek. Dessuten blir ikke fettet i avføringen brutt ned, siden det er dette som er oppgaven til gallen. Avføringen blir da vanskeligere å kvitte seg med, er mindre klumpete og ser heller seig og klebrig ut og vil flyte i toalettskålen. Det vil også henge rester igjen i toalettskålens sider. Jo mere fett, desto verre er det å få spylt alt ned. Dette kan også være en pekepinn til oss alle om hvilken type mat vi spiser. Spiser vi så mye fett at gallen ikke klarer å bryte alt ned får vi avføring som beskrevet over. Spiser vi sunt, med bra med fiber og ikke for mye fett, blir avføringen fast og tung (synker).


Smertene du forteller om i høyre skulderblad og i høyre del av magen ved de nederste ribbeina er klassiske for gallestensplager.


Får du feber (betennelse i bukspyttkjertel, gallegang eller galleblære), blir gul eller er smertene uutholdelige eller varer lenger enn 24 timer må du henvises til kirurgisk avdeling på sykehuset. Der tar de da aktuelle blodprøver og ultralyd og avgjør om du må opereres. Operasjon kan også bli aktuelt dersom anfallene stadig returnerer, selv om du ikke får feber eller smertene er svært sterke eller langvarige. Det blir en diskusjonssak mellom deg og kirurgen. Mange tiltak forsøkes imidlertid først, slik som vektreduksjon og unngå store, spesielt fettrike måltider (aktiverer galleblæren til å trekke seg sammen for å presse ut gallen).


Kommer symptomene tilbake bør du oppsøke lege om smertene blir uutholdelige eller du får feber eller smertene er langvarige. Ellers skulle det være nok at du nevner symptomene neste gang du er hos lege.


Vedrørende brystsymptomene har du gjort det du burde hva angår å utelukke kreft i brystet. Jeg antar de kjente etter kuler i bryst og under armhulene i tillegg. hvis ikke må dette gjøres. Det kan gjøres hos fastlegen.


Symptomene fra låret klarer jeg ikke forklare helt, men det er ikke usannsynlig at de har med gallestensanfallet å gjøre, men kun fordi du er tidligere operert i benet. Operasjon fører ofte til at sirkulasjonen ikke blir ett hundre prosent etterpå. Dette kan kanskje gi utslag når du får smerter. Smerter påvirker sirkulasjonen i hele kroppen. Mulig at det da oppstår en hevelse som klemmer på nerver som da gir følelse av nummenhet og/eller smerte alt avhengig av hvilke nerver som blir klemt på. Ellers må jeg, selv om det virker usannsynlig i ditt tilfelle, minne om symptomene på blodpropp, hos alle som bruker p-piller. Det er forsvinnende få av de som benytter p-piller som får blodpropp, spesielt om de har fått p-piller på de rette premissene (skal ikke ha dersom røyker, har høyt blodtrykk, har hatt blodpropp selv eller i familien, eller brystkreft; se pakningsvedlegget for utfyllende detaljer). Blodpropp mistenkes om ene armen eller benet blir større enn på motsatte side. Armen/benet blir i tillegg spent og kan være øm å ta på. Mål omkretsen på begge sider, i samme høyde, med et målebånd. Er forskjellen mer enn 2-3 cm ville jeg diskutert med en lege/legevakt. Spesielt om man har øm, spent og forstørret arm/ben og har akutt, uforklarlig hoste (med eller uten blodtilblanding) er det ekstremt viktig å søke lege akutt (113 eller legevakt).


Konklusjon


Jeg ville ok tatt noen blodprøver for å teste funksjonen av galleblære, galleganger og bukspyttkjertel. Kanskje kan det bli snakk om en ikke-hastende henvisning til ultralyd også. Blodprøver for cøliaki kan være aktuelt, men det høres mer ut som gallelidelse dette. Blodprosent og jernlager kan tas med på grunn av svimmelheten på morgenen. Blodtrykk kan måles samtidig, av samme årsak, den lette svimmelheten på morgenen. Ellers må du ta kontakt ved feber etc som nevnt over. Finner dere ikke ut av dette og besværene vedvarer kan det bli aktuelt å gå videre med gastroskopi eller koloskopi, men det virker lite sannsynlig. Jeg klarer ikke å se noen forbindelse mellom alle symptomene. Det viktigste her er å utrede og/eller holde et øye med det som mest sannsynlig er gallelidelse. Du føler deg frisk, og er også ung. Begge deler taler for at dette ikke er alvorlig (men oppstår feber samtidig som smertene kan dette være alvorlig; les over).

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon