Genital herpes

Innsendt spørsmål

­Hei, jeg fikk herpes på kjønnsorganet i sommer og fikk et kraftig utbrudd. Gikk på valtrex etter anbefaling av lege(legevakt). Har i etterkant fått 5 utbrudd av mindre skala i løpet av 5 måneder. Har da tatt valtrex til sårene var vekke. Den femte gangen gikk jeg på valtrex i 14 dager for jeg har lest at det kan hindre nye utbrudd. Det som går igjenn er at hver gang jeg har hatt sex så får jeg utbrudd etter et par dager. Det verste er smerte ved urinering og avføring og det er ikke kjekt å kvi seg til å gå på do. Det som er merkelig er at det eneste som har trigget viruset til nå er sex. Jeg kan fint onnanere 3 ganger daglig uten problem. Er dette normalt? Bør jeg gå til lege?

Doktor Alina Colonelu

Svar fra legen (Alina Colonelu)

Sist endret 29. desember 2019, klokken 12:58

Hei.


Genital herpes er svært vanlig. Viruset blir værende i kroppen resten av livet etter at man er blitt smittet. Det ligger "sovende" i nerveceller ved ryggraden. Av og til kan viruset aktiveres og gi utbrdd. Årsaken til aktivering kan skyldes tilfeldig nedsatt immunforsvar som f. eks. en annen infeksjon (forkjølelse, influensa), fysisk eller psykisk stress eller friksjonen under samleie kan irritere huden og gir symptomer (og det ser ut til å være utløsende faktor i ditt tilfelle).


Symptomene er verst ved første utbrudd av herpes. Det er umulig å forutsi hvor ofte utbruddene vil komme, men vanligvis får man flest utbrudd det første året. De fleste opplever at anfallshyppigheten synker med årene. Selv uten behandling vil utbruddene bli færre og forsvinne hos de fleste.


Antivirale legemidler (som f. eks. aciklovir eller valacikovir/valtrex) fjerner ikke herpesviruset fra kroppen, men de kan bidra til å holde viruset under kontroll. De begrenser symptomene og gir raskere symptombedring. Skal medisinen ha noen effekt er det viktig at man starter så tidlig som mulig etter at utbruddet har startet. Oppstart med medisiner etter 72 timer fra symtomdebut har ingen effekt.


Et fåtall pasienter får plager med hyppige og besværlige utbrudd. Ved mer en 10 residiv per år, kan det være aktuelt å bruke antivirale legemidler som forebyggende behandling over en lengre periode og en tilleggseffekt kan oppstå ved å fordele døgndosen på 2 doseringer. En slik behandling må skje under tett oppfølging av lege. Siden du har hatt første utbrudd for ca. 5 mnd. siden, blir det for tidlig å vurdere om du er i den gruppa som får hyppige utbrudd. Ut fra beskrivelsen din forstår jeg slit at utbruddene har ikke vært like kraftige som første gang. Derfor er det stor sannsynlighet at du får færre og mildere anfall etterhvert.


Ved smerter kan du bruke ibux eller paracetamol, eventuelt lokalbedøvende krem (lidocain), slik at det blir lettere ved vannlatning/avføring.


Håper du fikk svar til spørsmålene dine.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon