Gravid og blodtilblandet avføring

Innsendt spørsmål

­Hei. I ny og ned opplever jeg blodtilblandet avføring. Blodet er rødt og det er snakk om bitte små mengde, knapt det vises men uansett. Plages med hard avføring er gravid uke 16. Har ikke andre plager, ikke vondt eller noen ting. Ingen blod på papiret kun små flekk på avføringen. Er det noe å være bekymret over?

Doktor Dr. Hilde Lind Paulsen

Svar fra legen (Dr. Hilde Lind Paulsen)

Sist endret 03. april 2019, klokken 07:46

Blod i avføringen kan ha flere årsaker. Sett i sammenheng med at du er gravid, ung, ellers frisk, men plages med forstoppelse, er det derimot sannsynlig at det hos deg skyldes såkalte indre hemoroider, som er en ufarlig tilstand. 


Hemoroider er utposninger av blodårer i endetarmen like innenfor endetarmsåpningen (analkanalen). Disse dannes ved økt trykk i bukhulen, som igjen øker trykket i blodårene. Hemoroider er nettopp derfor veldig vanlig hos gravide. Andre årsaker kan være kraftig press ved tømming og forstoppelse, langvarig ståing eller sitting, eller tungt kroppsarbeid.


Ved økt press vil små blodårer sprekke og føre til småblødninger i endetarmen og blodtilblandet avføring.  Etterhvert som presset øker vil også hemoroidene vokse og bule ut i analkanalen, som videre kan føre til forstoppelse. Såkalte indre hemoroider kommer fra den øvre delen av analkanalen, hvor slimhinnen mangler smertefibre, og er derfor ellers helt smertefrie. 


Hemoroider diagnostiseres ved en vanlig rektal undersøkelse og ved såkalt rektoskopi eller anoskopi, hvor man ser inn i endetarmen med et skop. Dette er også nødvendig for å utelukke mer alvorlige tilstander som inflammatoriske tarmsykdommer (Chrons og Ulcerøs kolitt) og kreft. Selv om disse er mindre sannsynlig hos deg, anbefaler jeg deg derfor å gå til fastlegen for å få bekreftet at det dreies seg om hemoroider. 


Hemoroidene forsvinner gjerne etter fødsel. For å minske plagene dine med forstoppelse kan det ellers derimot hjelpe på å sørge for rikelig væskeinntak, fiberrik kost og gode avføringsvaner. 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon