Gule klumper i ansiktet. Hudormer? Milier?

Innsendt spørsmål

­jeg får små verk klumper i ansiktet, klemmer ut fra 8 til 10 om dagen, holdt på slik noen mnd nå, for meg så er ikke det kviser. 1 mm omkrets gule. Tatt noen bilder men får ikke sendt med vedlegg.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. juli 2019, klokken 08:15Milia


Jeg tror dette dreier seg om milia, dvs ansamlinger av keratin i plugger under huden. Keratin er hornstoffet inne i hudcellene våre. Dette kan klumpe seg, og det skjer ikke bare i hud som har tendens til kviser eller hudormer, og det er heller ikke det samme som hudormer. Hudormer er forstadier til kviser og er tilstoppede porer i huden. Milia (entall milium) er ansamlnger av keratin under huden. Alder og historikk av mye soling disponerer, men alle får det i en aller annen grad før eller siden.


Du får ikke gått tilbake på hvordan du har behandlet huden din med tanke å ernæring, mosjonering, røyking, hydrering og soling til nå, men du kan forebygge for fremtiden. For å ta det sm har kommet nå ville jeg gått til en hudpleier/kosmetolog, for å kvittes med de som er. De kan klemme ut dette etter å ha forbeandlet huden. Deretter starter du med et retinoid, for eksempel Differin (virkestoff adapalen) som aksellererer utskiftingen av hudcellene. Dette er et middel som også benyttes mot kviser. Andre virksomme produkter er Aberela (a-vitaminsyre) og Skinoren (azelainsyre). Alle er reseptbelagte. Reseptfrie alternativer er Basiron, Panoxyl, Brevoxyl som forårsaker flassing og at miliene løsner. Miliene sitter nemlig rett under det øverste hudlagene. Midlene er ment brukt mot komedoner (hudprmer), men fungerer også mot milier (pga flasse-effekten). De reseptbelagte produktene er mest effektive.


Ut i fra beskrivelsen kan dette være enten hvite hudormer (komedoner) eller milier, men tilnærmingen er den samme.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon