Gulgrønn utflod - Kan jeg virkelig ha fått Gonoré?

Innsendt spørsmål

­Hei,
For ca 14/15 mnd siden Så tror jeg at jeg hadde urinrør betennelse, jeg pisset hele tiden, det kom lite urin hver gang, det svei veldig mye under vannlating, det klødde utrulig mye i urinrøret om nettene, og jeg merket gulgrønn utflod. Jeg hadde dette i en uke, og har etter det følt meg så og si helt fin. Jeg har sjekket meg for klamydia, så det jeg lurte på no er om det kan hende at årsaken var gonore? Visst det var gonore den gang, har jeg fortsatt gonore nå, eller forsvinner det av seg selv etter så lang tid uten behandling? Visst jeg sjekker meg for gonore nå, vil jeg ha det da, visst det var det jeg hadde for 14/15 mnd siden?
Dama mi har klagd litt på smerter i magen og eggstokkene, visst det kan være til hjelp.
Fins det andre (naturlege årsaker til urinrør infeksjon hos menn)?
prostatitt
Jeg har også ett hvitt belegg på penis, ligger på undersiden av penis hode og litt på penis hode, kan dette være sopp eller talg? Det er ikke klamydia som sagt.

Håper du tar deg tid til å svare på alt.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 05. februar 2012, klokken 23:32

Hva er årsaken til utflod hos menn?  • Gonoré: Gul/gulgrønn utflod (utseende som verk) som oppstår brått og etter kun få dager etter samleiet. Dersom du nettopp har tisset eller det har gått mer enn to uker siden symptomene startet blir utfloden stadig mer gjennomsiktig eller slimaktig. 10 prosent kan dessuten ha hvitere eller gjennomsiktig utflod helt fra starten av. Vanligvis utvikler symptomene på gonoré seg innen 2-7 dager etter samleiet, men det kan ta lang tid som 30 dager før symptomene oppstår, og ubehagene topper seg i løpet av et par uker etter at det hele startet. Symptomene er svie eller stikking ved vannlatingen, utflod og i tillegg eventuelle andre symptomer fra kroppen: Vondt i testiklene (epidiymitt), vondt mellom pungen og endetarmsåpningen pga blærehalsbetennelse (prostatitt), vondt i ledd (artritt), hudutslett (blemmer eller blødninger), øyebetennelse eller betennelse på hjertet (bilyd, feber, tungpust etc). Dersom det virkelig er gonoré du har så kan denne infeksjonen vedvare i flere måneder før kroppen klarer å få bukt med den. Ut i fra det jeg leser her kan jeg ikke utelukke gonoré. Det er sjelden i Norge, men noen her og der er det jo som er uheldig å få det. Omkring 300-400 personer får gonoré i Norge hvert år, men en god del av disse har blitt smittet i utlandet. Den du har hatt samleie med behøver ikke å ha visst om at den var smittet. Mange, spesielt blant kvinnene får ingen symptomer i det hele tatt. Prøvetakingen for gonoré foregår ved at det tas en prøve fra urinrørsåpningen med en liten prøvepinne. Dersom mistanken på gonoré er tilstede så får du behandling med en gang og din(e) seksualpartner(e) i tidsrommet etter du ble smittet må også behandles. Alle må deretter komme for å ta nye prøver for å sjekke om behandlingen var effektiv (drepte gonorébakterien). Gonoré har nemlig en lei tendens til å tåle en del typer antibiotika (resistente). Alle som testes positive for gonoré bør også teste seg for klamydia, hvilket du allerede har gjort, men også for syfilis og HIV, siden dette alle er sykdommer som gjerne smitter fra samme personer. De som har gonoré har med andre ord større sannsynlighet enn andre for å ha HIV, klamydia eller syfilis også.

  • Klamydia: Nesten fargeløs utflod. Utfloden kan være litt slimete. Oppstår sammen med svie, eventuelt lett kløe i urinrøret noen dager etter samleiet. Ikke like akutt eller like kraftige symptomer som gonoré, og utfloden er dessuten nesten fargeløs, mens utfloden ved gonoré er mer lik den du beskriver; verkaktig, i det minste hos nesten 90 %.

  • Sopp? Dersom soppen får lov å herje lenge nok kan den forårsake en betennelse på penishodet (balanitt). I så fall kan det oppstå utflod, men da sammen med hvitlig belegg på penishodet og en voldsom kløe. Det kan (kunne) med andre ord være snakk om betennelse som følge av sopp dette her, men i så fall forklarer det ikke din partners symptomer nå. Allikevel, den gulaktige utfloden du observerte liker jeg ikke, slik at du må ikke satse på at dette bare var/er sopp.

  • Annet: Blærehalsbetennelse, eventuelt mikroorganismene trichomonas, mykoplasma genitalium eller ureaplasma urealyticum. Herpes og adenovirus kan i visse tilfeller også føre til utflod dersom urinrørsbetennelsen blir sterk nok. Herpes ville du imidlertid kunne avsløre på grunn av blemmene og smerten som utbruddet også gir. I mange tilfeller finner de ikke årsaken. Da kalles tilstanden nonspesifikk uretritt og skyldes sannsynligvis at man har reagert på såpe eller andre midler. Kanskje noe i kondomet, eventuelt at man har reagert på gjenstander stukket inn i urinrøret, det være seg som følge av kateterisering på sykehus eller som følge av forskjellige former for eksperimentering under seksuelle aktiviteter.


Konklusjon:


Du bør ta en prøve fra urinrørsåpningen for å være sikker på at dette ikke dreier seg om gonoré. Dersom kroppen din ikke har slått ned sykdommen vil det fortsatt være mulig å påvise bakteriene ved prøvetaking. Jeg klarer dessverre ikke å avkrefte mistanken. Derfor kan jeg bare råde deg til å teste deg. Testen bør, om mulig, foretas på sykehuset for å redusere tiden det tar fra prøven er tatt til den kan ses på i mikroskop. Tar det for lang tid kan man gå glipp av diagnosen og få beskjed om at man er frisk selv om man egentlig er smittet. Din partner bør teste seg selv om du tester negativt. Hun bør i det minste søke lege for en gynekologisk undersøkelse og da er det enkelt å samtidig ta en prøve for kjønnssykdom. Slike legetimer og eventuelle behandlinger er forresten gratis for både kvinner og menn.


Partneren din har fått symptomer jeg ikke kan utelukke skyldes bekkenbetennelse, hvilket er en av måtene kvinner får symptomer på seksuelt overført sykdom på enten hun har utflod eller ei. Selvsagt kan det være noe annet hun har, men med den sykehistorien du legger frem i tillegg synes jeg ikke vi kan spekulere for mye omkring dette, men heller påse at du får testet deg. Tester du positivt får du enkel behandling, og det samme gjør henne, og dere skal begge sjekke dere ved nye tester senere for å kontrollere at behandlingen hadde effekt. Går man for lenge med kjønnssykdommer som klamydia eller gonoré ubehandlet kan det føre til sterilitet (begge kjønn). I tillegg er man selvsagt smittefarlig.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon