Håranalyse avdekker rus- og medikamentinntak

Innsendt spørsmål

­hei. Jeg får mogadon av legen. Det jeg lurte på skiller de mellom forskjellige benzoz i en hårprøve eller slår d ut som en gruppe? På foehånd takk :)

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 07. februar 2018, klokken 17:24

Hei. Her kan man skille flere typer benzodiazepiner fra hverandre da de vandrer forskjellig under analyseringen (kromatografi). Og det er også vanlig at de gjør dette uoppfordret. Håranalyse avdekker inntak langt bakover i tid og nøyaktigheten kan anslå hvilken måned de forskjellige stoffene er tatt inn. Det er derfor tilstrekkelig med hårtesting kun 2-3 ganger i løpet av et helt år, og allikevel få et bilde av inntak gjennom hver måned gjennom hele året.


Det er vanskelig å skjule inntak idag. Ærlighet er klokt, og husk at legen din vil deg vel. Selv om det kan virke som en klok løsning å innta et medikament man ikke har blitt enige om, fordi risikoen for avhengighet og bivirkninger anses som lavere enn plagene det medfører å ikke ta medisinen så vil denne balansen etter en tid forskyves i retning overvekt av bivirkninger og avhengighet. Dvs at du etter hvert, uten egentlig å ha registrert det, går over fra å bruke medisinen riktig, til å ta den for medisinens skyld. Dvs etter hvert er det medisinen og ikke lindringen man er interessert i.


Så svaret er ja, de kan skille ulike benzodiazepiner fra hverandre og dette rapporteres ut automatisk, sammen med antatt periode/antatte perioder for inntak. .

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon